Utopiška, bet neišvengiama realybė?

,,Tikimasi, kad BIM metodų taikymas paskatins viso nacionalinio statybos sektoriaus technologinę pažangą ir konkurencingumo augimą. Tai patvirtina ir daugiausia šioje srityje pažengusių užsienio valstybių: Danijos, Jungtinės Karalystės, Suomijos, Nyderlandų, Norvegijos, JAV, Australijos, Italijos, Singapūro, Estijos, Čekijos patirtis. Toli žiūrėti nereikia, jau ir Lietuvoje taikomi BIM metodai”, – komentavo AM Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės Vyriausiasis specialistas Tomas Boldorevas.

Vyriausybė 2020 m. gegužės mėnesį pritarė privalomam statinio informacinio modeliavimo (angl. Building Information Modelling, toliau – BIM) metodų taikymui nuo 2021 m. sausio 1 d. projektuojant, statant naujus, rekonstruojant ypatingųjų statinių kategorijai priskiriamus statinius, projektuojant, įrengiant, pertvarkant žemosios ir vidutinės įtampos elektros tinklus, mažo ir vidutinio slėgio dujotiekius, ryšių linijų, ryšių kabelių, ryšių kabelių kanalų sistemas. Tačiau ekspertų teigimu, sklandžiam BIM procesų užtikrinimui itin svarbus visų statybos dalyvių įsitraukimas ir atsakingas pasiruošimas.

BIM metodų taikymas privalomas, kai bus projektuojami ir statomi nauji ar rekonstruojami ypatingieji statiniai, kurių investicijų suma siekia 5 mln. eurų ar daugiau, taip pat projektuojami, įrengiami ar pertvarkomi inžineriniai statiniai ar kilnojamieji objektai, kurių investicijų suma – 10 mln. eurų. Ši nuostata taikoma tuo atveju, kai statinio projektas rengiamas 12 ar daugiau mėnesių. Kitiems viešojo sektoriaus užsakovams minėtieji reikalavimai išliks rekomendacinio pobūdžio.

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidento Daliaus Gedvilo teigimu, prognozuojama, kad BIM taps pasauliniu viešosios infrastruktūros projektų įgyvendinimo standartu. ,,Informacinis statinio modeliavimas BIM šiandien dažnai įvardijamas kaip įrankis ar metodas, padedantis pasiekti kokybišką ir tvarų rezultatą. Viešieji pirkimai reikalaujant 3D - 5D modeliavimo galbūt šiandien dar skamba utopiškai, tačiau tai – neišvengiama ateitis”, – komentuoja D. Gedvilas.

Europos Komisija (EK) išsikėlė ambicingą tikslą – tapti klimatui neutraliu regionu iki 2050 m. D. Gedvilo nuomone, užsibrėžtų EK tikslų nepasieksime be skaitmeninių technologijų ir duomenų kaupimo. Norėdami efektyviai įgyvendinti žaliąją renovaciją, privalome investuoti į BIM taikymą Lietuvos statybų sektoriuje, į struktūruotų skaitmeninių duomenų apie statinių gyvavimo ciklą surinkimą ir apdorojimą. Pavyzdžiui, jei taikytume BIM ir renovacijos procese, specialistams būtų paprasta nuspręsti, ar reikia statinį griauti, ar verčiau atnaujinti. Norint pasiekti užbrėžtus rodiklius, statybose privaloma visuotinai taikyti BIM.

Statybos procesų skaitmenizavimas efektyvus tik tinkamai pasiruošus

,,Vilnius Tech” Statinių skaitmeninio ir informacinio modeliavimo technologijų centro vadovas Vladimiras Popovas pažymėjo, kad jei BIM proceso dalyviai nėra tinkamai pasiruošę metodiškai ir techniškai, gali kilti nesklandumų. Ir priešingu atveju, jei visi yra pasiruošę, gaunama didelė nauda. BIM automatizuoja procesus, padeda mažinti klaidų tikimybę ir didinti rezultato kokybę, yra naudingas projektavimo metu. Ilgalaikė nauda ateina per visą statybos laikotarpį. Svarbu, kad šias technologijas naudotų visi projekto dalyviai.

,,Nuo šių metų BIM atsiranda viešajame sektoriuje, nes būtent šioje srityje fiksuojamos problemos dėl neefektyvaus valdymo, projektų ir statybos darbų perdarymo, statinių planavimo ir projektavimo bei neefektyvaus statybai skiriamų išteklių naudojimo. Siekiant suvaldyti galimas rizikas, kasdien vykstantys modernizavimo procesai skatina naudoti darbo efektyvumą ir kokybę didinančias priemones. Reikia atkreipti dėmesį, kad visame pasaulyje BIM pripažįstama kaip strateginis įrankis, padedantis mažinti išlaidas, didinti našumą, išvengti klaidų”, – komentavo ,,Mepco” projektavimo skyriaus vadovė Viktorija Cholomskė.

Pašnekovės teigimu, pažangos siekiantis statybos sektorius naujoves priima pakankamai pozityviai ir sklandžiai, daugėja projektavimo ir statybos įmonių, kurios sėkmingai taiko BIM. ,,Tikėtina, kad tai paskatins stiprias ir konkurencingas projektavimo įmones atsigręžti į viešuosius pirkimus ir pradėti dalyvauti viešuosiuose konkursuose, kurie yra orientuoti į mažiausią kainą ir natūralu, kad juose nedalyvauja įmonės, turinčios didelį pasitikėjimą privačiame sektoriuje”, – sakė V. Cholomskė.

Ką reikia žinoti norint sėkmingai taikyti BIM statybų procese? Pasak V. Cholomskės, visų pirma, už BIM diegimą ir procesų valdymą privalo būti atsakingas asmuo arba įmonė, kurie yra kompetentingi ir gerai išmano procesus. Vienas iš svarbiausių dalykų yra tinkamas BEP (BIM įgyvendinimo plano) parengimas prieš kiekvieną projektą. Tokį planą privalo turėti ir rengti visos įmonės, dirbančios su BIM projektais. Jeigu šis planas, (taisyklių rinkinys), parengiamas tinkamai, visų pirma, sutaupomas laikas, geriau suvaldoma visa informacija, stebima, ar laikomasi terminų, o projekto metu galima išvengti netikėtai atsiradusių pasikeitimų, pavyzdžiui, projektuojamų sistemų detalumo reikalavimų (LOD), ir t.t. Dar vienas itin svarbus aspektas - įmonėms, taikančioms BIM, rekomenduojama turėti tam pritaikytą programinę įrangą, kuri galėtų padėti rengti kokybiškus skaitmeninius modelius. Be programinės įrangos taip pat svarbu nuolat domėtis BIM aktualijomis, remtis užsienio patirtimi.

,,Reikia pradėti nuo užsakovo reikalavimų turėti tam tikrą informaciją skaitmeniniu pavidalu projekte ir valdyti tą informaciją. Sunkesnė užduotis yra suvaldyti tą informaciją suderintu būdu. Kalbant apie bet kokį sektorių, viskas prasideda nuo to, kad būtina tiksliai suformuoti reikalavimus, žinoti, kokias naudas BIM gali atnešti, ko juo tiksliai siekiama ir kaip tai realizuoti”, – sakė docentas V. Popovas.

,,Taikant BIM, pastatus galima integruoti į miesto energetikos tinklus, ypač gyventojams vis labiau įsitraukiant į žaliosios energijos gamintojų gretas. Skaitmeninis modeliavimas ir decentralizuota energijos gamyba gali padėti spręsti ir mobilių transporto priemonių prijungimo prie elektros tinklų klausimus. BIM taip pat gali tapti puikiu įrankiu kuriant išmaniąsias elektros tinklų sistemas. Lietuvoje energetinės infrastruktūros vystytojai atlieka nedrąsius bandymus ir pradeda taikyti BIM savo projektuose. Tikėtina, kad šių projektų rezultatai paspartins mūsų valstybės energetinės infrastruktūros skaitmeninimo procesus”, – pridūrė D. Gedvilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)