Žieminės padangos saugesnės

Universalias padangas vairuotojai dažnai renkasi siekdami sutaupyti ir norėdami išvengti prievolės du kartus per metus apsilankyti autoservise. Tačiau, ar universalios padangos tinkamos Lietuvos keliams?

Padangų gamintojai pabrėžia, kad temperatūrai nukritus žemiau 7 laipsnių šalčio, universalios padangos sukibimas su danga jau nebėra toks geras kaip specialiai žiemai sukurtos ir pritaikytos padangos. Žiemą naudojant universalias padangas, prailgės stabdymo kelias, snieguotame kelyje automobilis nebus toks stabilus, kaip automobilio su žieminėmis padangomis.

„Universalios padangos nei vasarą, nei žiemą nestabdys taip efektyviai kaip vasarinės ar žieminės padangos. Kuo oras vėsesnis ir kuo daugiau sniego, tuo nesaugesnis bus jų naudojimas. Universalios padangos yra kompromisas, kurį vairuotojai renkasi tik dėl taupumo. Žieminės padangos gumos mišinys dažnai yra minkštesnis nei universalios padangos, o ir protektoriaus technologija labiau pritakyta važiavimui ant slidžios dangos bei didesniame šaltyje“, – sako „carVertical“ automobilių rinkos ekspertas ir komunikacijos vadovas Matas Buzelis.

Nors Lietuvoje važinėti universaliomis padangomis nedraudžiama, tokias padangas geriau palikti Jungtinės Karalystės, Olandijos ar kitų šalių su švelniomis žiemomis vairuotojams. Kadangi šiose šalyse sniego iškrenta mažai arba jo visai nebūna, universaliomis padangomis ten saugu važinėti visus metus.

Universalios padangos – rečiau automobilį naudojantiems vairuotojams

Universalios padangos gali būti tinkamas pasirinkimas jei važinėjama tik miesto gatvėmis ir retai nusukama į regioninius kelius. Žinoma, net ir mieste būna dienų, kai gatvėse pilna sniego, todėl vairuotojai turėtų iš anksto įvertinti, kuo rizikuojama pasirinkus universalias padangas.

„Pajūrio regionas žiemą paprastai sulaukia mažiau sniego, todėl Klaipėdos ar Palangos vairuotojai naudodami universalias padangas rizikuos mažiau nei kauniečiai ar vilniečiai. Visgi, jei automobilis yra darbo įrankis ir kasdien daug laiko praleidžiama už vairo, reikėtų netaupyti ir investuoti į kokybiškų žieminių padangų komplektą“, – aiškina M. Buzelis.

Universalios padangos nėra ilgaamžės, šiltuoju metų laiku jos dyla greičiau nei vasarinės. Nors universalių padangų pavasarį ir rudenį nereikės keisti, tačiau jos tarnaus trumpiau.

Automobilių rinkos ekspertas pabrėžia, kad padangos vis tiek turi būti permontuojamos bent kas kelerius metus tam, kad tarp padangos ir ratlankio išdžiuvus montavimo pastai neatsirastų mažų tarpelių, dėl kurių ims mažėti slėgis.

Padangos yra esminis sukibimą užtikrinantis dalykas, žiemos metu apsaugantis nuo patekimo į eismo įvykius. Reikėtų gerai įvertinti kelionių įpročius, vairavimo įgūdžius ir pasirinkti tinkamiausią variantą.

Lietuvoje vasarines padangas pasikeisti į žiemines reikia iki lapkričio 10 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)