Laukiantieji ima gailėtis

Ilgalaikės ir trumpalaikės automobilių nuomos paslaugas Baltijos šalyse teikiančios įmonės „Mobire“ regiono vadovas Jonas Survutas teigė, kad vertinant paskutinių 10 metų automobilių rinkos tendencijas, galima konstatuoti faktą, kad geriausias laikas įsigyti naują automobilį yra dabar.

„Tie, kas nori įsigyti automobilį šiandien, gailisi kad to nepadarė prieš metus, kurie įsigijo prieš metus, gailisi kad to nepadarė anksčiau ir panašiai. Tie, kas šiandien dvejoja ir pirkinį atideda, tikėtina, kad vėliau tokio sprendimo gailėsis. Tai didžiąja dalimi lemia nuolat augančios naujų automobilių kainos. Prie kitų faktorių galima paminėti vis griežtinamus taršos reikalavimus automobilių gamintojams, dėl kurių ribojama automobilių variklių galia ir modelių pasiūla, įvedami nauji mokesčiai automobilių turėtojams. Svarbiausia, kad nėra signalų, jog artimiausiu metu šios tendencijos keistųsi“, – aiškino J. Survutas.

Tiems, kas dabar svarsto apie naujo automobilio įsigijimą, J. Survutas pataria pirmiausia įsivertinti savo poreikius, o tuomet atsižvelgti ir į galimybes. Pašnekovas pastebi, kad automobilis yra vienas didžiausių žmogaus pirkinių, o neretai – antras didžiausias po nekilnojamo turto, todėl prieš priimant sprendimą pirmiausia reikėtų skirti laiko paieškoms ir rinktis atsakingai.

„Pirmiausia, reikėtų apsispręsti kokiais degalais bus varomas jūsų išsirinktas automobilis. Priimant šį sprendimą reikia atsižvelgti į pasaulines tendencijas bei gerai išsigryninti savo asmeninius poreikius. Pasaulinėje rinkoje jau kurį laiką mažiau paklausiais laikomi automobiliai varomi dyzelinu, dėl didesnės jų taršos.

Automobilio pirkimas

Dyzelinį automobilį tikėtina bus sunkiau parduoti antrinėje rinkoje, o įsigiję senesnius taršos standartus atitinkantį automobilį rizikuojate patirti nepatogumų negalėdami įvažiuoti į Europos didmiesčių senamiesčius ar būti apkrauti papildomais taršos mokesčiais. Tačiau jei žinote, kad teks įveikti tikrai didelius atstumus, toks pasirinkimas vis tiek gali būti racionalus įsivertinus degalų sąnaudas“, – komentavo ekspertas.

Vis dėlto, jei važiuojate tik nedidelius atstumus ir daugiausia mieste bei turite galimybę įsirengti įkrovimo stotelę namuose, J. Survutas pataria apsvarstyti ir elektromobilio įsigijimo galimybes. Anot jo, toks automobilis puikiai atitiks poreikius ir tuo pačiu bus neutralus aplinkai.

„Vis tik populiariausi šiuo metu yra benzinu varomi bei hibridinius variklius turintys automobiliai. Pastarieji yra šiek tiek brangesni už paprastus benzininius automobilius, tačiau vartotojus jie paperka mažesnėmis degalų sąnaudomis ir ekologijos idėja“, – sakė pašnekovas.

Svarbu ne tik ką, bet ir kaip

Nusprendus įsigyti naują automobilį, anot „Mobire“ regiono vadovo, vairuotojui itin svarbu išsirinkti jam patogiausią ir priimtiniausią būdą, kaip už naują pirkinį bus atsiskaitoma. Tradiciniu automobilio įsigijimo būdu laikomas tiesioginis automobilio pirkimas sumokant jo visą kainą iš karto, tačiau J. Survuto teigimu, šis pirkimo būdas, nors jis yra pigiausias, bet tampa vis mažiau populiarus.

„Žmonės ir įmonės pradeda suprasti, kad automobilis dažnu atveju nėra pati geriausia investicija, ir kad turimus pinigus galima panaudoti daug protingiau bei investuoti juos į tai, kas kurs pridėtinę vertę ir ateityje. Todėl dabar rinka siūlo šiuolaikiškas ir lanksčias įsigijimo alternatyvas – lizingą su likutine verte ar ilgalaike nuoma, kuomet apsiribojama mėnesinėmis įmokomis ir automobilio vertės dengimas nukeliamas į ateitį arba jo išvis nėra“, – aiškino J. Survutas.

Jonas Survutas

Be abejonės, dar prieš pradedant ieškoti naujo automobilio itin svarbu nusistatyti konkretų išlaidų biudžetą ir jo laikytis. Kalbėdamas apie tiesioginį automobilio pirkimą, ekspertas teigia, kad šį užduotis gali pasirodyti nesudėtinga, mat kokią turimų santaupų dalį vairuotojas paskirs automobiliui, tiek ir išleis. Vis dėlto, net ir priimant tokį sprendimą, pašnekovas pataria neskubėti.

„Vienintelė rekomendacija tokiu atveju – neskubėti išleisti visų pinigų pačiam automobiliui, nes reikia nepamiršti, kad nemažai papildomai kainuos ir jo priežiūra. Renkantis bankinio finansavimo arba nuomos variantus, svarbu įvertinti planuojamų mėnesinių įmokų dydį, kad jos netaptu per sunkia našta ateityje. Yra daug skirtingų metodikų ir rekomendacijų, kokio dydžio mėnesinė įmoka gali būti, tačiau mano rekomendacija – mėnesinė įmoka už automobilį neturėtų viršyti 10 proc. gaunamų pajamų“, – patarė ekspertas.

Tiesa, J. Survutas nurodė, kad kiek kitaip išlaidas galima paskirstyti ilgalaikės nuomos atveju. Mat nuomojantis automobilį už jį mokama suma gali būti didesnė ir siekti 15–20 proc. pajamų, kadangi nuomojant automobilį jo einamąsias eksploatacines išlaidas paprastai prisiima nuomotojas.

Įvertinkite rizikas

Kalbėdamas apie išlaidas J. Survutas atkreipia dėmesį, kad būtent su finansais yra susijusios ir pagrindinės rizikos, su kuriomis vairuotojai gali susidurti. Jis teigė, kad perkant naują automobilį labai svarbu tiksliai įsivertinti savo finansines galimybes, kad automobilis ateityje netaptu nepakeliama našta.

„Pats automobilis jau yra brangus pirkinys, tačiau jo išlaikymas ir priežiūra taip pat kainuoja nemažai. Yra pasitaikę atvejų, kai žmonės išsirenka automobilį su dideliu ir galingu varikliu, tačiau paskui skundžiasi, kad automobilio degalų sąnaudos yra labai didelės. Prieš priimant sprendimą, svarbu yra pasidomėti, kiek kainuos konkretaus automobilio draudimas, koks bus jo tepalų keitimo intervalas ir kiek tai jums kainuos papildomai įvertinus planuojamą nuvažiuoti atstumą. Taip pat svarbu iš anksto pasidomėti kiek kainuoja konkretaus dydžio padangos, pasidomėti kokios yra gamintojo suteikiamos garantijos sąlygos ir panašiai“, – aiškino J. Survutas.

Automobiliai

Anot eksperto, antra didžiausia rizika – išsirenkamas netinkamas ar poreikių neatitinkantis automobilis, kurį greitai norėsis keisti dėl „nepraktiškumo“. Kad to išvengti, jis pataria pirmiausia susidėlioti asmeninius prioritetus.

„Įvertinkite, ar norisi galingo automobilio, ar svarbiau ekonomija, ar reikia didelės bagažinės, o galbūt turite vaikų, todėl svarbu, kad gale jiems būtų pakankamai vietos. Apgalvokite, kokio dydžio automobilis jums būtų tinkamiausias ir kur su juo keliausite dažniausiai – mieste, ar užmiestyje. Numačius poreikius labai svarbu išsirinktą modelį išbandyti, kad nebūtų nepagrįstų lūkesčių bei kad įsitikintumėte modelio tinkamumu. Jei renkatės kitokį įrangos lygį nei testuotame automobilyje, svarbu labai aiškiai išsiaiškinti ko jūsų norimoje komplektacijoje bus daugiau arba mažiau lyginant su tuo automobiliu kurį bandėte“, – kalbėjo J. Survutas.

Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį, kad dažnas naujo automobilio dabar nesirenka ne tik dėl padidėjusių kainų, tačiau ir dėl išsitęsusio pristatymo laikotarpio, tačiau tokiu atveju, anot jo, taip pat galima rasti kompromisą.

„Kainų augimas, ilgi automobilių pristatymo terminai bei neužtikrintumas, kokia situacija bus rinkoje po kurio laiko, kelią nerimą pirkėjams ir dažną sustabdo nuo sprendimo priėmimo. Tačiau tai tikrai nėra situacija be išeities. Jei svarbu automobilį turėti kuo greičiau, puikus sprendimas šiai situacijai gali būti ilgalaikė automobilio nuoma.

„Ši paslauga išsprendžia visus šiuos nuogąstavimus – nuomodami automobilį gaunate fiksuotą mėnesinę įmoką, tokiu būdų apsisaugodami nuo palūkanų ir paslaugų brangimo, dažnu atveju automobilį galite išsinuomoti čia ir dabar bei pasikeitus aplinkybėms, galite nuomos sutartį nesudėtingai nutraukti, taip išvengdami didesnės finansinių įsipareigojimų naštos“, – aiškino J. Survutas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)