Panevėžio policija pranešimo apie incidentą sulaukė 6.20 val. Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Odetos Jukniūtės, žiedu važiuojant vilkikui „Scania“, pasikėlęs gatvėje esančio šulinėlio dangtis pramušė sunkiasvorės mašinos degalų baką. Pradėję iš bako tekėti degalai išsiliejo ant asfalto. Į vietą skubiai buvo iškviestos specialiosios tarnybos.

Atvykę policijos patruliai prieš įvažiavimą į sankryžą stabdė automobilius ir vairuotojus asmeniškai perspėjo, kad išsiliejus dideliam kiekiui dyzelino ne tik žiede, bet ir jo prieigose nepaprastai slidu. Avarijos pasekmes švelninti skubėjo ugniagesiai, ant asfalto liedami sorbentą. O. Jukniūtės teigimu, pareigūnai darbavosi ištisas tris valandas.

„Įvažiavus į žiedą tikrai buvo baisiai slidu. Slidžiau nei koks plikledis. Ačiū tarnyboms už atliekamą darbą ir įspėjimus. Be jų ten neabejotinai būtų pasipylę eismo įvykiai“, – pirmadienio rytą socialiniame tinkle įspūdžiais dalinosi pro avarijos vietą turėję vykti panevėžiečiai.

Apsaugojo upę

Į nelaimės vietą suvažiavo ne tik specialiosios tarnybos, bet ir Panevėžio gatves prižiūrinčios įmonės. Pats ją apžiūrėjęs savivaldybės miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga pasakojo, jog žiede išties buvo ypač slidu.

Papildomai barstyti smėlio iškviesta ir įmonė „Panevėžio specialus autotransportas“.

Kita Savivaldybės bendrovė „Panevėžio gatvės“ skubėjo nuo teršalų apsaugoti Nevėžio upę. Prie išleistuvų operatyviai įrengtos dyzelino plitimą turinčios sustabdyti užtvaros, vadinamieji bonai. Nuo avarijos praėjus kelioms valandoms paaiškėjo, kad tokia prevencinė priemonė užkirto kelią didesnei ekologinei nelaimei.

„Panevėžio gatvių“ direktorius Arvydas Zapalskis informavo, jog apie 10 val. teršalai jau buvo pasiekę išleistuvą. Juos nuo patekimo į upę sustabdė sustatyti bonai.

„Teršalai pateko į mūsų sistemą – nubėgę nuo kelio dangos per paviršinius vandenis pateko į surinkimo šulinėlius, iš jų į kolektorių“, – teigė direktorius. Dyzelino tekėjimą dar paspartino prapliupęs lietus.

Dagčius rado savo vietoje Kelioms valandoms eismą judriame žiede paralyžiavusios avarijos priežastys kol kas nėra aiškios. Įmonės „Aukštaitijos vandenys“ generalinis direktorius Saulius Venckus teigė negalintis patvirtinti, kad sunkvežimio degalų baką prakirto būtent šiai bendrovei priklausančio šulinėlio dangtis.

„Situacija iki galo nėra aiški. Į vietą buvo nuvažiavę mūsų žmonės ir mūsų avarinė tarnyba, bet mes neradome, kad būtų koks dangtis nukeltas ir gulėtų šalia. Visi dangčiai savo vietose. Gali būti, kad jei buvo kas pakelta, pareigūnai padėjo į vietą. Kai mūsų darbuotojai nuvyko, policininkai jau buvo išvažiavę. Be to, šulinėlių dangčiai ne tik mūsų, yra ir mums nepriklausančių lietaus nuotekų šulinių“, – komentavo S. Venckus.

Anot jo, jei visgi paaiškėtų, kad avarijos kaltininkas yra „Aukštaitijos vandenys“, žalą atlygintų įmonę apdraudusi bendrovė. Stebi situaciją Aplinkosaugininkai teigia, jog incidentas baigėsi gana laimingai – žalos gamtai spėta išvengti. Anot jų, imtasi visų priemonių, kad teršalai nepatektų į upę.

„Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio aplinkos apsaugos skyriaus pareigūnai atlikę patikrinimą nustatė, kad šiuo metu žalos aplinkai nėra padaryta, nes dyzelinis kuras pateko į paviršinių nuotekų surinkimo sistemą. Nuotekų tinklų eksploatuotojai ant nuotekų surinkimo sistemos išleistuvų į Nevėžio upę pastatė bonines užtvaras, sulaikančias teršalus, taip pat yra stebima situacija ir pasirodžius naftos produktams būdingiems požymiams, tai yra vaivorykštės tipo plėvelei, teršalai neutralizuojami specialiomis, jas išskaidančiomis medžiagomis“, – pakomentavo Aplinkos apsaugos departamentas.

Jo pareigūnai teigia toliau stebintys situaciją. Nelaimės vieta per rytinį eismo piką tapusi J. Janonio, Pramonės ir Vakarinės gatvių žiedinė sankryža yra viena naujausių Panevėžyje, atidaryta vos prieš metus – pernai lapkritį.