Lietuvos techninės apžiūros centrus vienijančios asociacijos „Transeksta“ atstovai informavo, kad dėl interneto tiekimo sutrikimo visoje Lietuvoje sustabdytas techninės apžiūros centrų darbas.

Kada darbas bus atnaujintas – nėra aišku, atstovai teigė, kad sutrikimai susiję su interneto ryšiu, todėl dirbama, kad interneto prieiga būtų atkurta kaip įmanoma greičiau.

Įmonės atstovai viliasi, kad gedimus pavyks pašalinti artimiausiu metu.

Nutraukti šviesolaidžio kabeliai / Telia nuotr.

Prieš 15 val. „Transeksta“ informavo, kad sutrikimai susiję su avarija vykdant darbus Liepkalnio gatvėje.

UAB „Apšvietimas“ vykdant el. kabelio klojimą Liepkalnio g., Vilniaus mieste, nutraukė šviesolaidinius kabelius tarp „Telia“ šulinių.

Anot įmonės atstovų, preliminarus atstatymo laikas numatytas iki birželio 1 dienos, 4 val ryto. Įvykio vietoje jau operatyviai dirba „Telia“ inžinierių komandos.

Anot „Telia“ atstovo Audriaus Stasiulaičio, įmonės inžinierių komandos operatyviai išvyko į avarijos vietą Liepkalnio gatvėje.

„Jie tvarko UAB „Apšvietimas“ sukeltą avariją, kuri įvyko klojant elektros kabelį. Gręžiant buvo nutraukti šviesolaidiniai ir variniai kabeliai tarp „Telia“ šulinių. Dėl to nukentėjo kai kurie „Telia“ klientai, kurie neturėjo rezervinio ryšio. Tuo pačiu buvo pažeisti ir kanalizacijos vamzdžiai, todėl komunikacijų šuliniuose yra daug vandens, pirmiausiai prieš pradedant ryšio atstatymo darbus reikia jį išsiurbti. Planuojama, kad paslaugos klientams bus atstatytos palaipsniui jau nuo 18 val. „Telia“ inžinierių komandos dirbs visą naktį, darbus planuojama baigti iki 4 val. ryto. Rangos darbus atliko UAB “Žemaitijos ranga”. Prieš kelias dienas jiems buvo nužymėta mūsų kabelio trasa, bet galimai jie nukrypo nuo projektuojamos trasos ir pataikė ant mūsų kabelio“, – pranešė A. Stasiulaitis.

Nutraukti šviesolaidžio kabeliai / Telia nuotr.

„Transeksta“ atstovas spaudai teigė, kad nepaisant to, jog incidentas buvo labai greitai pastebėtas, padėtį stipriai komplikavo tai, kad tuo pat metu buvo pažeista ir kanalizacija, todėl į šulinius, kuriuose „Telia“ inžinieriai dirba bandydami atkruti ryšį, plūstelėjo labai daug vandens. Anot jo, panaudojant rezervinio ryšio kanalus dalyje techninės apžiūros įmonių veiklą atnaujinti pavyko maždaug po trijų valandų, tačiau visiškai atstatyti nutrauktus kabelius greičiausiai pavyks tik vėlai naktį.

„Priminsime, kad nuo 2009-ųjų Lietuvoje veikia Centralizuota techninės apžiūros duomenų bazė (CTADB), kurioje tvarkomi visi tarpusavyje susiję transporto priemonių ir jų techninės apžiūros duomenys. Sukurti specialūs techninės apžiūros programiniai moduliai leidžia patikros linijoje esančios įrangos fiksuojamus duomenis iš stabdžių bandymo stendo, keturių komponentų išmetamųjų dujų analizatoriaus, išmetamųjų dujų dūmingumo matavimo prietaiso ir žibintų šviesos kontrolės prietaiso automatiškai perkelti į CTADB.

Kai nuskaitomi ir kontrolieriaus suvedami transporto priemonės techninių reikalavimų (būklės) įvertinimo duomenys, kontrolierius priima sprendimą ir įrašo išvadą, CTADB suformuojama Privalomosios transporto priemonių techninės apžiūros rezultatų ataskaita. Be to, duomenys apie automobilių techninę būklę realiu laiku teikiami Lietuvos kelių transporto registrą administruojančiai VĮ „Regitra“, Lietuvos policijos departamentui bei Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biurui.

Taip eliminuojama žmogiškos klaidos tikimybė, o techniškai netvarkingos ir grėsmę kitiems eismo dalyviams galinčios kelti transporto priemonės eliminuojamos iš eisme. Todėl automobilių patikra ir su tuo susijusių dokumentų pildymas ranka ar siuntimas kokiais nors kitas būdais nėra įmanomai“, – aiškino R. Gabartas.

Jis taip pat nurodė, kad siekiant užtikrinti sklandų šios sudėtingos sistemos darbą elektroninio duomenų perdavimo sprendimai perkami iš bendrovės „Telia“, o serveriai yra duomenų paslaugų centre „Baltneta“.

„Po panašius techninės apžiūros stočių darbo trikdžius sukėlusio incidento šių metų sausio mėnesį – tąkart nusikaltėliai pavogė dalį magistralinio kabelio – asociacija „Transeksta“ užsakė rezervinio ryšio paslaugas, tačiau šis projektas galutinai bus realizuotas tik birželio viduryje. „Transeksta“ nuoširdžiai apgailestauja ir atsiprašo visų, kuriems dėl šios incidento teko patirti nepatogumų“, – kalbėjo įmonės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)