Pasak AB Lietuvos automobilių kelių direkcijos generalinio direktoriaus Mariaus Švaikausko, tai bene daugiausia nepatogumų vairuotojams kėlęs kelias, kuris nedarė garbės kelininkams ir kasmet vis labiau griovė šalies kelių įvaizdį. „Džiugu, kad nebedaug liko iki realių darbų šiame kelyje“, – sako M. Švaikauskas.

Šiuo metu jau yra rekonstruota šio kelio dalis nuo Vilniaus iki 21,5 km, o kelio pertvarkymas nuo 21,5 km iki pat Utenos miesto, arba daugiau kaip 70 km, šiuo metu yra projektuojamas. Intensyviausi statybos darbai bus pradėti ir vykdomi kitąmet. Pirmąją rangos sutartį tikimasi turėti jau šių metų pabaigoje.

„Projektavimo darbai vyksta atskiriems ruožams, vienur jie jau yra baigiamojoje fazėje, kitur – įpusėję. Šie ruožai nėra vienodi, juose nėra numatyti ir vienodi rekonstrukcijos darbai, tad tai lemia ir projektavimo darbų sudėtingumą bei trukmę. Tačiau jokia šio kelio atkarpa nėra palikta likimo valiai ir jis visas bus atnaujintas“, – sako Lietuvos automobilių kelių direkcijos generalinis direktorius M. Švaikauskas.

Skirtingo sudėtingumo ruožai

Pirmiausia numatoma baigti projektą trumpo, maždaug 2 km kelio ruožo, esančio pačiame Utenos mieste. Didžioji dalis kelio Vilnius-Utena yra betoninės dangos. Utenos mieste esantis ruožas nėra betoninis, ten tiesiog prasta, nusidėvėjusi asfalto danga, nėra infrastruktūros pėstiesiems ir panašiai. Šio ruožo projektas jau beveik baigtas ir yra paskelbti viešieji pirkimai statybos darbams atlikti. Tikimasi, kad sutartis bus pasirašyta šių metų pabaigoje, o pagrindiniai kelio remonto darbai prasidės kitąmet.

Kito ilgo kelio ruožo, besitęsiančio nuo Molėtų iki Utenos, užbaigtus projektus tikimasi turėti rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Šiame apie 30 km ilgio kelio ruože kelias liks dviejų eismo juostų, kaip ir dabar, betono danga bus keičiama į asfalto, taip pat bus rekonstruotos ir taps saugesnės vieno lygio sankryžos. Šiame ruože kelio darbus planuojama pradėti 2024 m.

Tuo tarpu ruožas nuo Nemenčinėlės sankryžos iki Molėtų, nuo 21,5 km iki 52,18 km, turėtų pasikeisti labiausiai. Numatyta šį ruožą platinti – iš dviejų eismo juostų kelias turėtų tapti trijų eismo juostų, taip vadinamas 2 plius 1 kelias.

Pasak M. Švaikausko, toks sprendimas reikalingas tam, kad būtų patogiau vairuotojams ir eismas taptų saugesnis, mat šiame kelyje dėl nesaugaus lenkimo nutinka nemažai eismo įvykių, ypač vasaros sezono metu, kuomet eismo intensyvumas šiame kelyje išauga iki pusantro karto.

Numatytose atkarpose kelias viena kryptimi išplatės iki dviejų eismo juostų, po tam tikro atstumo, maždaug kas 2-3 km, vėl susiaurės iki vienos, tuomet analogiškas išplatėjimas atsiras priešingos krypties eismo juostoje. Tokių kelių galima pamatyti keliaujant po Vokietiją, Skandinavijos šalis.

Ruože nuo Nemenčinėlės sankryžos iki Molėtų taip pat projektuojamos žiedinės sankryžos, padidinsiančios posūkių ir sankryžų saugumą. Šio etapo projektavimo darbai yra didžiausios apimties ir sudėtingiausi, todėl užtruks ilgiau – tikimasi, kad projektavimas bus baigtas 2024 m. I ketvirtį. Kelio rekonstrukcijos darbus šiame ruože planuojama pradėti kitų metų antroje pusėje.

Vienas brangiausių projektų

Esminis šio kelio specifiškumas, dėl kurio rekonstrukcija skiriasi nuo kitų šalies kelių remontų ir reikalauja daugiau pasiruošimo, eksperto teigimu, yra betoninė danga. Kadangi jis tiestas dar sovietiniais laikais, kuomet ir kokybei buvo keliami kitokie, kur kas mažesni reikalavimai, šis kelias nėra kokybiškas, jo būklė nuolat prastėja. Tačiau kitaip nei su asfalto keliais, betoninio kelio neįmanoma remontuoti mažomis atkarpomis arba tam tikromis pavienėmis dalimis, jį reikia sutvarkyti iš esmės.

Tokio kelio rekonstrukcija yra ir technologiškai sudėtingesnė, ir brangesnė, kadangi reikia spręsti kaip panaudoti senas betonines plokštes – ar skaldyti, ar išvežti utilizuoti ir panašiai. Projektą pabrangina ir tai, kad ruožas nuo Nemenčinėlės sankryžos iki Molėtų bus platinamas.

Tikimasi, kad visų kelio ruožų rekonstrukcija galėtų būti baigta iki 2025 m. pabaigos, jei visi viešųjų pirkimų bei finansavimo procesai ir statybos darbai vyks taip, kaip suplanuota, bei neiškils trikdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)