Gedimino prospekte, tiek iš T. Vrublevskio gatvės, tiek iš Vinco Kudirkos aikštės pusių, darbo dienomis nuo 19 val. iki 4 val. ir savaitgaliais nuo penktadienio 19 val. iki pirmadienio 4 val. eismas ribojamas. Tam, kad automobiliai nepravažiuotų pernai šiose vietose buvo įrengti iš grindinio iškylantys stulpeliai. Nors įranga miesto centre yra jau beveik metus, atšilus orams bent du vairuotojai nepaisydami draudimų įvažiavo į minėtą kelio atkarpą ir, bandydami pravažiuoti, apgadino ir automobilius, ir stulpelius.

Tokiais atvejais dažnas vairuotojas skuba kaltinti technologijas, esą jos veikia prastai, tačiau specialistai teigė, kad tokiose situacijose vairuotojai gali kaltinti tik save.

Vairuotojai nepaiso įspėjimų

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ atstovai DELFI teigė, jog minėtieji stulpeliai pakyla apie 19:10 val., o apie tokius eismo ribojimus vairuotojus įspėja net keli draudžiamieji ir įspėjamieji ženklai.

„Atsižvelgiant į įrengtus stulpus buvo pakeistas ir šviesoforo veikimo ciklas. Raudonas šviesoforo signalas išvažiavime iš Gedimino prospekto užsidega kiekvieną dieną apie 19 val. 10 min. ir dega iki 4 val. ryto darbo dienomis, o savaitgaliais – nuo penktadienio maždaug 19 val. 10 min. iki pirmadienio 4 val. Taip pat tiek Šventaragio gatvėje, tiek T. Vrublevskio gatvėse yra įrengti kelio ženklai, kurie nurodo, kad šiuo laiku galima važiuoti tik tiesiai – draudžiama įsukti į Gedimino prospektą. Prie sankryžos, ties šviesoforu yra įrengtas ir pakartotinis eismo draudimą nurodantis kelio ženklas – įvažiuoti draudžiama, tarp vairuotojų vadinama „plyta“, – sakė Miglė Bielinytė, SĮ „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos vadovė.

Tiesa, anot jos, jog kaltinti įrenginių taip pat nėra priežasties. Šių veikimas numatytas taip, kad automobiliui artėjant link stulpelių, tai būtų užfiksuota ir pastarieji nebekiltų ar net pradėtų leistis.

Gedimino prospekte ant stulpelių pakibęs automobilis / "Facebook" grupės "Reidas Vilniuje" / LKN.lt nuotr.

„Prie stulpelių, važiuojamojoje dalyje, yra įrengtos indukcinės kilpos, kurios reaguoja į automobilius – jeigu ties indukcinėmis kilpomis stulpelių kėlimosi metu stovi automobilis, stulpai nekyla. Taip pat, jeigu kėlimosi metu ant indukcinės kilpos užvažiuoja automobilis, stulpai pradeda leistis žemyn. Pakeliamieji stulpai yra hidrauliniai įrenginiai, todėl suveikus indukcinėms kilpoms įrenginio nusileidimui reikia kelių sekundžių“, – aiškino žinovė.

Pirmieji įvykiai beveik po metų

Pirmieji tokie įvykiai, kai automobiliai pakibo ant sostinės centre įrengtų stulpelių, užfiksuoti gegužės 29 ir birželio 3 dienomis. Apgadintų automobilių nuotraukomis ėmė dalytis socialinio tinklo „Facebook“ grupės „Reidas Vilniuje“ nariai. Tačiau M. Bielinytė paaiškino, kad tiek vienu, tiek kitu atveju automobiliai buvo apdaužyti į stulpelius dėl vairuotojų kaltės.

„Gegužės pabaigoje nustatytu laiku vienu metu kėlėsi pirmasis ir antrasis stulpai. Po eismo įvykio pirmasis stulpas iškart, per keletą sekundžių nusileido, o antrasis dėl sugadinimo liko po automobiliu. Birželio pradžioje prie šviesoforo stovėjo du automobiliai, pirmasis automobilis stovėjo ties indukcinėmis kilpomis, todėl stulpai nekilo. Visgi vos tik pirmasis automobilis nusuko, stulpai automatiškai pradėjo kilti. Antrojo automobilio vairuotoja pradėjo judėti po kelių sekundžių, degant raudonam šviesoforo signalui, kai stulpai jau kilo ir jų nepastebėjusi atsitrenkė į vieną iš stulpų. Po įvykio stulpai iškart, maždaug po 3 sekundžių nusileido“, – įvykių aplinkybes DELFI nupasakojo M. Bielinytė.

Šių įvykių aplinkybes dėl savivaldybės turtui padarytos žalos aiškinasi policija, tačiau pašnekovai dar kartą priminė, kad tokių nelaimių pavyktų išvengti, jei visi vairuotojai paisytų kelio ženklų ir eismo ribojimų.

Be to, jei nustatytu metu vairuotojas nespėjo išvažiuoti iš uždarytos Gedimino prospekto dalies, nereiktų nerimauti, nes išvažiuoti galima ir kitais keliais.

„Nespėjus išvažiuoti iš Gedimino prospekto, tą saugiai ir nepažeidžiant kelių eismo taisyklių galima padaryti per kitus išvažiavimus – Odminių, Totorių, Ž. Liauksmino gatves“, – sakė SĮ „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)