„Delfi“ redakcijai laišką atsiuntusi skaitytoja Daiva klausė, ar iš tiesų tikslinga vairuotojo pažymėjime nurodyti žmogaus gimimo vietą. Moteris aiškino, kad toks klausimas kilo artimam žmogui prireikus išsiimti vairuotojo pažymėjimą.

„Vyras yra gimęs tremtyje, tačiau 1963 metais su mama grįžo į Lietuvą. Ar tikslinga jo vairuotojo pažymėjime įvardyti inicialus RUS“, – klausė moteris.

„Regitros“ Komunikacijos ir rinkodaros skyrius atstovas spaudai Lukas Vosylius teigė, kad tai yra privalomas užpildyti vairuotojo pažymėjimo laukas, nurodytas LR vidaus reikalų ministro įsakyme „Dėl vairuotojo pažymėjimo blanko aprašymo ir privalomosios formos patvirtinimo“.

„Suprantame Lietuvos gyventojo nenorą būti siejamu su Rusija. VĮ „Regitra“ vykdo jai teisės aktais pavestas funkcijas. Vairuotojo pažymėjimo laukas, kuriame nurodoma gimimo vieta (šalis), yra numatytas vidaus reikalų ministro įsakyme, kuriuo buvo perkeltos nurodytos direktyvos nuostatos. Direktyvoje reglamentuojama, jog vairuotojo pažymėjime turi būti nurodoma vairuotojo gimimo data ir vieta“, – teigė L. Vosylius.

Tiesa, tai, kad vairuotojo gimimo šalis nurodoma ant vairuotojo pažymėjimo, yra įprasta praktika ir kitose Europos šalyse. Tiesa, vairuotojams patiems neturint galimybės nurodyti, kokioje šalyje jie gimė, ar kokia tiksli informacija šiame lauke turėtų būti pateikta, kyla ir daugiau nesusipratimų.

Teko įsikišti Užsienio reikalų ministerijai

„Delfi“ dar 2019 metais aprašė istoriją, kaip Portugalijoje gyvenanti lietuvė Inga, prireikus pasikeisti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą į portugališką, kone patyrė šoką pamačiusi, kad vietoje, kur turi būti nurodyta gimimo vieta, įrašyti USSR inicialai žymintys, kad lietuvė gimė Sovietų Sąjungoje.

Vos atsiėmusi vairuotojo pažymėjimą moteris puolė aiškintis, kaip vietoje Lietuvos, jos vairuotojo pažymėjime atsidūrė Sovietų Sąjungos inicialai. Moteris nedelsdama kreipėsi į pažymėjimą išdavusią nedidelio miestelio įstaigą ir pareikalavo klaidą ištaisyti. Nepaisant to, jai buvo atšauta, kad klaidos nėra, mat tuomet, kai Inga gimė, Sovietų Sąjunga egzistavo.

Dėl šios situacijos įsikišo ir Užsienio reikalų ministerija. Po kurio laiko buvo pranešta, kad moteriai pavyko gauti kitą vairuotojo pažymėjimą, kuriame buvo nurodyta, kad jos gimtoji šalis yra Lietuva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją