„Pirmieji šalčiai šiemet automobiliams tapo egzaminu, kai oro sąlygos patikrino jų akumuliatoriaus bei variklio galimybes. Dažniausia pastarosiomis paromis vairuotojams pasitaikanti problema yra susijusi su akumuliatoriais. Tokiu šaltu oru silpnas akumuliatorius nepajėgia užtikrinti tinkamos srovės, todėl vairuotojai rytais negali užvesti automobilių. Praktika rodo, kad didžioji dalis transporto priemonių, kurios užšąla esant didesniam minusui, yra senesnės, negu 10 metų bei varomos dyzelinu“, – sako draudimo bendrovės „Gjensidige“ Transporto žalų skyriaus vadovas Agnius Gučius.

Techninės pagalbos įmonės „RedGo Lithuania“ direktorius Ignas Krasauskas teigia, kad vos paspaudus pirmajam šaltukui vairuotojai aktyviausiai kreipiasi dėl neužsivedančio automobilio. „Pagrindinės priežastys tokiomis oro sąlygomis nesikeičia – nusėdęs akumuliatorius, neveikiančios ar prastai veikiančios dyzelinių variklių pakaitinimo žvakės, užšalęs kuras“, – vardija I. Krasauskas.

Pasak „RedGo Lithuania“ vadovo pirmieji šalčiai šiemet sutapo su šventinio laikotarpio ir moksleivių atostogų pabaiga, todėl jau sekmadienį iškvietimų dėl automobilių užvedimo skaičius padidėjo daugiau nei 4 kartus. Transporto priemonių pervežimų dėl kitų gedimų – du su puse karto. „Pirmadienį sulaukėme 8 kartus daugiau iškvietimų su prašymais užvesti automobilį. Maksimaliai padidintos pajėgos kelyje dirba nepertraukiamai. Suprantama, reagavimo laikas tokiomis aplinkybėmis yra ilgesnis nei įprastai. Pagalbos mieste vairuotojams gali tekti palaukti net ir 2–3 valandas. Vairuotojams, kurie sugenda kelyje, ne namuose ar darbe, padedame pirmiausiai“, – kalba I. Krasauskas.

A.Gučius pataria iš anksto, sinoptikams prognozuojant artėjančius šalčius, pasirūpinti automobilio akumuliatoriumi, tačiau nespėjusiems to padaryti ekspertas taip pat pateikia kelis naudingus patarimus:

„Prieš bandydami užvesti transporto priemonę, išjunkite visus jos prietaisus, klimato kontrolės, garso sistemas. Jei automobilis yra varomas dyzeliu, jame bus įrengta variklio cilindrų pašildymo sistema. Pasinaudokite ja kelis kartus ir atkreipkite dėmesį, kad apie jos veikimą visada praneša prietaisų skydelyje esanti lemputė. Bandydami užvesti transporto priemonę, nesukite jos starterio ilgiau nei 10–15 sekundžių. Jei nepavyko užvesti automobilio, palaukite porą minučių ir bandykite dar kartą.“

Jei akumuliatorius yra silpnas, pasak A. Gučiaus, gali būti, kad antrasis kartas taip pat nebus sėkmingas, tuomet teks arba įkrauti akumuliatorių, arba pasinaudoti pagalbiniu nešiojamu akumuliatoriumi, skirtu variklio užvedimu. „Nereikėtų naudotis automobiliais donorais, jei nesate tikri, kaip tinkamai juos pasitelkus užvesti transporto priemonę. Šiuolaikiniai automobiliai turi nemažai jautrių elektros įrenginių, todėl, netinkamai atlikę šią procedūrą, rizikuojate automobilio donoro „sveikata“, – pabrėžia draudikas.

Jei automobilį užvesti pavyko, A. Gučius ragina neskubėti važiuoti į kelią: „Atsakingai pasirūpinkite tinkamu matomumu. Spaudžiant šaltukui, automobilio langai gali apšalti ne tik išorėje, bet ir viduje, kur nepanaudosite nei valytuvų, nei ledo tirpiklio. Reikėtų kantriai palaukti, kol langus nupūs vėjelis, arba nugramdyti juos mechaniškai. Nerizikuokite važiuoti tik šiek tiek pravalytais langais. Išvykstant iš kiemo gali pasirodyti, kad matomumas yra pakankamas, tačiau išvažiavus į gatves, kuomet ypač svarbu matyti ir kitus eismo dalyvius, prastas matomumas gali tapti eismo įvykio priežastimi. Pasirūpinkite ne tik priekiniu, bet ir šoniniais stiklais bei veidrodėliais. Galinis stiklas turi įmontuotas atitirpinimo sistemas, įjunkite jas.“

Pasak A. Gučiaus, pasitaiko ir tokių situacijų, kai automobilis – užvestas, stiklai – švarūs, regis, būtų galima važiuoti, tačiau įjungus pavarą ir pabandžius pajudėti, automobilis stovi vietoje. „Greičiausiai leistis į kelią trukdo užšalęs rankinio stabdžio mechanizmas, todėl pabandykite kelis kartus išjudinti automobilį iš vietos, keli truktelėjimai gali padėti atlaisvinti rankinį stabdį ir pradėti važiuoti. Įjunkite atbulinę pavarą bei pabandyti pavažiuoti atgal. Net ir išjudėjus iš vietos patartina nevažiuoti didelio atstumo, nes nėra aišku, ar mechanizmas yra tinkamai atlaisvintas, ar stabdžių kaladėlės ir toliau liečiasi prie stabdžių disko arba būgno. Tokiais atvejais reikėtų kreiptis į remonto dirbtuves, kur bus įvertinta rankinio stabdžio mechanizmo būklė“, – pataria draudimo bendrovės Transporto žalų skyriaus vadovas.

3 svarbiausios taisyklės, padėsiančios per šalčius išvengti nemalonių automobilio staigmenų

1. Prieš šalčius pakeiskite akumuliatorių. Jei to padaryti nepavyko, ir akumuliatorius yra keistas senokai, galima jį išimti bei per naktį palikti šiltai. Tuomet ryte, akumuliatorių įdėjus į automobilį, bus lengviau pastarąjį užvesti. Tačiau tokia procedūra kai kuriuose automobiliuose yra pakankamai sudėtinga, ypač jei transporto priemonė yra pakankamai nauja ir turi nemažai papildomų elektroninių sistemų.

2. Pasirūpinkite, kad viduje neapšaltų langai. Jų apšalimo iš vidaus priežastis yra automobilio salone susikaupusi drėgmė. Norint jos išvengti, reikėtų pasirūpinti kilimėliais: laikyti juos švarius ir sausus, esant galimybei, išdžiovinti transporto priemonės kilimėlius namuose ir tik tada grąžinti į automobilį. Nakčiai galima palikti šiek tiek pravirus automobilio langus. Praverkite tiek, kad į transporto priemonės saloną nepatektų sniegas, bet jos vidus vėdintųsi.

3. Įsitikinkite nepriekaištinga rankinio stabdžio mechanizmo veikla. Jei rankinis stabdis dažnai užšąla esant žemesnei nei -20 laipsnių oro temperatūrai, vadinasi jo mechanizmą reikia patikrinti. Jeigu automobilis stovi lygioje vietoje, transporto priemonę palikite su įjungta pirmąja mechaninės greičių dėžės pavara, o ne su rankiniu stabdžiu. Taip pat į kelkraščio pusę susukite priekinius transporto priemonės ratus, jai pajudės, tai sumažins tikimybę nuriedėti didesnį atstumą ar įgautį pagreitį. Po automobilio ratu galite padėti papildomą kliūtį, kuri jam neleistų pajudėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją