Anot Egidijaus Steponavičiaus, „Grindos“ atstovo, šaltis prognozuojamas ir plikledis gali pradėti formuotis vakarinio piko metu – nuo 16-17 valandos.

Dėl šios priežasties bendrovė jau dabar išsiuntė dalį savo technikos tomis kryptimis, kurios prasidėjus vakariniam pikui būtų sunkiau pasiekiamos. Visa tai tam, kad jeigu kažkurios įkalnės, nuokalnės, gatvės pasidengtų ledu, būtų įmanoma skubiai reaguoti.

E. Steponavičius akcentavo, kad visus 50 maršrutų, kuriais keliauja automobilių srautai sostinėje, nubarstoma per maždaug dvi valandas.

Prognozuojama, kad šalčio banga pirmiausia pasieks Šiaurės ir Rytų Lietuvą, tad atidžiau vairuoti turėtų Šiaulių, Panevėžio, Anykščių, Zarasų vairuotojai. Ypač didelio atidumo prireiks rajoniniuose, menkiau važinėjamuose, keliuose.

Kaip elgtis važiuojant ledu

Jei neaišku, ar kelias slidus, kaip juo važiuodamas elgsis automobilis, patariama pamėginti stipriau spustelėti stabdžius ten, kur saugu. Jeigu automobilis slysta, akivaizdu, jog važiuoti reikia ypatingai susikaupus. Svarbu, kad toks bandymas būtų atliekamas ten, kur nėra kitų eismo dalyvių ir tą daryti saugu.

Važiuojant plikledžiu vairuotojai perspėjami nedaryti staigių judesių vairu, taip pat nespausti staigiai stabdžių, akceleratoriaus, mat staigūs judesiai gali išprovokuoti transporto priemonės slydimą.

Akcentuojama, kad esant tokioms eismo sąlygoms, reikėtų laikytis didesnio saugaus atstumo, kurio užtektų, jei stabdyti prireiks staiga.

Taip pat ypač atidžiai reikėtų vairuoti ant tiltų, viadukų, mat šie kelio statiniai šąla ne tik iš viršaus, bet ir iš apačios, tad gali būti, jog plikledis susiformuos pirmiausia būtent čia. Be to, atsargiau elgtis reikėtų ir prie vandens telkinių, mat čia besirenkanti drėgmė gali lengvai virsti ledu.

Akcentuojama ir tai, kad važiuojant tokiomis eismo sąlygomis reikėtų atleisti akceleratoriaus pedalą ir pasirinkti saugų greitį – tokį, kuriuo važiuodamas vairuotojas galės sustoti, jei tokia būtinybė iškils.

Ką daryti, jeigu slystama

Jeigu visgi automobilis pradėjo slysti, yra kelios paprastos taisyklės, padėsiančios suvaldyti transporto priemonę. Svarbiausia, pasak vairavimo eksperto Dariaus Grinbergo, negaišti laiko abejonėms, ką daryti.

Plačiau apie veiksmus, kurių reikėtų imtis, reportaže.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)