Merginai teko dokumentą gaminti skubos tvarka.

Regitros“ atstovai kaltinimus kategoriškai atmeta teigdami, kad keičiant vairuotojo pažymėjimą teisė vairuoti neatimama, tik ne visi tai žino.

Anksčiau nekeičia

Vilnietis Mečislovas su dukra Elze nusprendė pasikeisti vairuotojo pažymėjimus. Tėvui tai reikėjo padaryti, nes iki šiol jis naudojo senojo pavyzdžio teises, o dukros vairuotojo pažymėjimo galiojimas netrukus turėjo baigtis – iki dvejų metų stažo beliko 11 darbo dienų.

Abu jie nuvyko į Vilniaus A. Juozapavičiaus gatvėje esantį „Regitros“ padalinį. Tėvui vairuotojo pažymėjimas buvo pakeistas be problemų, bet jaunoji vairuotoja išgirdo, kad atvyko per anksti.

„Iki termino pabaibos buvo likę 11 darbo dienų, todėl mes iš anksto norėjome susitvarkyti dokumentus. Tačiau mums pareiškė, kad tai padaryti galima tik likus 10 darbo dienų iki termino pabaigos“, – sako Mečislovas.

Mergina dirba, todėl neturėjo galimybės kitą dieną įstaigos darbo metu nuvažiuoti į „Regitrą“. Galiausiai nuvyko likus iki termino pabaigos 4 darbo dienom. Tada Elzė „Regitroje“ išgirdo, kad atvyko per vėlai.

„Pareiškė, kad dabar vairuotojo pažymėjimą reikia daryti skubos tvarka – per 1 ar 3 darbo dienas“, – sako Mečislovas.

Vairuotojo pažymėjimo galiojimas baigiasi penktadienį, tačiau „Regitros“ darbuotojai pareiškė, kad ir skubos tvarka pažymėjimą A. Juozapavičiaus gatvės padalinyje bus galima atsiimti tik pirmadienį, arba teks vykti į kitą, centrinį „Regitros“ padalinį.

„Ar tai logiška? Žmogus nori iš anksto susitvarkyti dokumentus, tačiau to padaryti negali. Juk automobilio techninę apžiūrą galima atlikti iš anksto, kodėl tokia tvarka netaikoma ir norint pasikeisti pažymėjimą?“, – stebisi Mečislovas.

Keičiant vairuotojo pažymėjimą per 10 darbo dienų, teks pakloti 14 eurų. Tuo tarpu per 3 darbo dienas – jau beveik 23 eurus.

Išduoda pažymą

„Regitros“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė teigia, kad skubos tvarka keisti pažymėjimą ir už tai mokėti brangiau nėra jokio reikalo.

„Teiginys, jog vairuotojo pažymėjimą „reikia daryti skubos tvarka“, neatitinka tikrovės. Pageidaujamą terminą vairuotojas gali pasirinkti. Nepaisant to, kad iki dokumento galiojimo pabaigos beliko tik 3 dienos ar dar mažiau, vairuotojas gali užsisakyti pažymėjimą ir ne skubos, bet įprasta tvarka, kai šis dokumentas pagaminamas per 10 darbo dienų.

Mūsų įmonės darbuotojai stengiasi atkreipti į tai klientų dėmesį, kad jiems nereikėtų mokėti padidinto paslaugos įkainio, jei skubiai gauti dokumentą jiems nėra būtina“, – DELFI teigė L. Užupė.

Beje, jei vairuotojo pažymėjimas keičiamas, vairuotojas proceso metu nepraranda teisės sėsti prie vairo. Tik ne visi žino, jog keičiant pažymėjimą galima gauti ir specialią pažymą apie tai.

„Tokiu atveju žmogus nepraranda įgytos teisės vairuoti, jis tiesiog su savimi neturi dokumento. Pareigūnai atsižvelgia į tai, kad žmogus pažymėjimo neturi dėl to, kad jis keičiamas. Kaip žinia, yra siūloma apskritai atsisakyti prievolės su savimi visada vežiotis šį dokumentą.

Keičiant pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą, jei vairuotojas pageidauja, išduodama pažyma, kuri patvirtina, kad vairuotojo pažymėjimas paimtas pakeisti. Be to, vairavimo teises galima patikrinti elektroniniu būdu, prisijungus prie vairuotojų registro“, – sako L. Užupė.

Ji patikino, kad minima pažyma išduodama nemokamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)