Atsiradusi naujovė vairavimo egzamino nepailgino, šis truks tiek, kiek ir iki šiol. Tik tiek, kad dalį išbandymo teks išlaikyti klausant navigacijos, ne egzaminuotojo, nurodymų.

„Tikslas paprastas: priartinti egzaminą prie realių vairavimo sąlygų, nes žinome, kad pirma kelionė yra didžiausias stresas jaunam vairuotojui. Mes esame tikri, kad jeigu egzamino metu jis susidurs su šiais iššūkiais, jis saugiau vairuos ir jausis labiau užtikrintas savo pirmoje kelionėje“, – sakė Saulius Šuminas, „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Kai „Delfi“ aiškino Edgaras Spiglazovas, „Regitros“ egzaminuotojas, egzamino pradžia nesiskirs nuo to, kas vyko iki šiol. Būsimam vairuotojui bus leista apsiprasti su automobiliu, jo valdymu, nusiraminti ir pradėti važiuoti.

„Važiavimas su navigacija nevyksta pirmas dešimt egzamino minučių ir tik po kurio laiko egzamino vertintojas pasakys, kad vairuotojas turi vadovautis navigacijos nurodymais“, – pabrėžė pašnekovas.

S. Šuminas detalizavo, kad tokia idėja gimė supratus, kad vairavimo egzamino metu labai daug įtakos sprendimų priėmimui turi ne vairuotojas, o egzaminuotojas.

„Mes manome, kad turi būti atvirkščiai – vairuotojas turi spręsti, kada ir ką daryti, kada pasukti, kada posūkio signalą įjungti, kokį greitį pasirinkti“, – akcentavo jis.

Kokias klaidas galima padaryti?

Nors važiavimo pagal navigacijos nurodymus baiminasi ne vienas būsimas „klevas“, tačiau E. Spiglazovas ramina.

„Net jeigu taip nutiktų, kad egzaminuojamasis nuvažiavo ne ten, kur nurodė navigacija, nieko baisaus neatsitiks. Svarbiausia, kad jis laikytųsi Kelių eismo taisyklių ir važiuotų saugiai“, – kalbėjo egzaminuotojas.

Anot jo, nuvažiavus ne ten, navigacija perskaičiuos maršrutą ir beliks juo vadovautis toliau.

S. Šuminas pabrėžė ir tai, kad nematytų problemų, jei egzamino metu mokinys, kuriam bus pasakyta, kokį galutinį tašką jis turi pasiekti važiuodamas su navigacija, šia įranga nesinaudos, nes žino maršrutą ir be jo.

Kokie taškai lauks būsimų vairuotojų, „Regitros“ atstovai nedetalizuoja, tačiau tikėtina, kad teks važiuoti iki prekybos centrų, didesnių objektų, grįžti į „Regitros“ padalinį.

Beje, kritinės klaidos, kurios lems, kad egzaminas neišlaikytas, išlieka tokios pat, aiškino „Regitros“ egzaminuotojas: grubūs Kelių eismo taisyklių pažeidimai, užtraukę pavojų kitiems eismo dalyviams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)