„Apsnigti, nešvarūs automobilių valstybiniai numeriai – pagrindinė priežastis, dėl ko dalis vairuotojų negali patekti į stovėjimo aikštelę ir iš jos išvažiuoti. Sustoję prie užtvaro, jiems nepavyksta pajudėti pirmyn, nes numerių nuskaitymo sistema tiesiog negali „pamatyti“ transporto priemonės numerio. Ieškome ir bandome įvairius sprendimus, kaip būtų galima susitvarkyti su šia problema ar bent jau sumažinti jos įtaką. Vis dėlto, pasaulyje dar nėra sukurta tokia sistema, kuri galėtų nuskaityti apsnigtą automobilio numerį“, – teigia „uniPark“ rinkodaros vadovas Laurynas Globys.

Snygių metu – iki dvigubai daugiau skambučių

Įmonės atstovo teigimu, intensyvaus snygio metu bendrovės skambučių centras sulaukia kone dukart daugiau skambučių. Šiame sraute dominuoja skambučiai dėl nepavykusio įvažiavimo į stovėjimo aikštelę ir išvažiavimo iš jos, ką nulemia blogai arba visiškai nenuskaityti nešvarūs transporto priemonės numeriai.

„Žiemos metu eilės prie išvažiavimų iš aikštelių dažniausiai susiformuoja dėl to, kad įvažiuojant ne visi vairuotojai pastebi, jog jų transporto priemonės numeris buvo nuskaitytas neteisingai. Tik jau bandant išvažiuoti ir nepavykus to padaryti, jie susisiekia su mūsų specialistais, nors tai reikėjo padaryti dar tik įvažiavus į aikštelę“, – teigia L. Globys.

Daugumoje „uniPark“ stovėjimo aikštelių yra įrengti ne tik užtvarai, bet ir ekranai, kuriuose rodoma aktuali informacija: transporto priemonės numeris, įvažiavimo laikas ir pan. Nuskaitytas automobilio numeris parodomas informaciniame ekrane arba švieslentėje.

„Vairuotojams patarčiau atkreipti dėmesį į tai, koks numeris pasirodė ekrane. Jeigu buvo nuskaitytas ne jų transporto priemonės numeris, bet jus vis tiek įleido į stovėjimo aikštelę, tuomet patartina susisiekti su skambučių centro specialistais. Taip ne tik išvengsite nesklandumų išvažiuojant iš stovėjimo aikštelės, bet ir nekils problemų atsiskaitant už automobilio stovėjimą“, – sako „uniPark“ atstovas.

Užtvarai į automobilių stovėjimo aikšteles

Informacinį skambučių centro telefono numerį galima rasti ant stovėjimo aikštelės užtvaro, taip pat informaciniuose stenduose aikštelėje ar jos prieigose.

Prievolė laikytis KET

Žiemos metu oro sąlygos gali būti itin permainingos. Smarkiai sningant, taip pat važiuojant nenuvalytu keliu automobilio valstybinis numeris gali lengvai apsinešti sniegu ir purvu. Dėl to gali kilti nemažai nepatogumų vairuotojams, pavyzdžiui, dėl nešvaraus numerio nepavyks įvažiuoti į užtvaru reguliuojamą stovėjimo aikštelę.

„Žinoma, gali būti sunku nuvalyti, nuplauti automobilį, arba kartais to tiesiog nesinori daryti. Tačiau valstybinis numeris visais atvejais privalo būti švarus ir aiškiai įskaitomas: tai ne tik leis jums patekti į stovėjimo aikštelę ar iš jos išvažiuoti, bet ir išvengsite baudos už aplaidumą. Geriausia tai padaryti dar prieš pradedant kelionę – taip sumažinsite riziką susidurti su nesklandumais stovėjimo aikštelėse“, – teigia „uniPark“ atstovas.

Nepaisant oro sąlygų, Kelių eismo taisyklės (KET) įpareigoja eismo dalyvius važinėti su švariu, neuždengtu ir nepaslėptu valstybiniu numeriu. Numeris privalo būti švarus, nesurūdijęs, aiškiai įskaitomas, o už važiavimą nenuvalytu valstybiniu numeriu gali grėsti bauda.

Dėmesys į kelio ženklus – ne tik kelyje

Anot automobilių stovėjimo paslaugas teikiančios įmonės atstovo, KET galioja ir stovėjimo aikštelėse. Todėl pravartu atkreipti dėmesį į visus čia esančius kelio ženklus: transporto priemonės svorio, aukščio, greičio ribojimus.

„Taip pat reikėtų tinkamu atstumu – ne per toli ir ne per arti – privažiuoti iki užtvaro, kad numerių nuskaitymo sistema pamatytų jūsų transporto priemonės numerį. Jei prie užtvaro yra STOP juosta arba ženklas, atkreipkite dėmesį į ją, ir ties ja sustabdykite savo automobilį“, – pabrėžia L. Globys.

Šaltuoju metų laiku „uniPark“ atstovas pataria atkreipti dėmesį ir į stovėjimo aikštelės dangą. Nors aikštelės – valomos ir prižiūrimos, dėl didelio transporto priemonių srauto bei jų paliekamo sniego ir purvo, net ir po stogu esančiose aikštelėse gali būti slidu. Norint išvengti bet kokių nelaimių, eismo įvykių, patartina rinktis saugų greitį, laikytis saugaus atstumo nuo priešais esančios transporto priemonės ir išlaikyti budrumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją