Vis dėlto drausmingi vairuotojai negali atsipūsti. Panašu, kad nuo liepos 1 d. tūkstančiai pradedančiųjų vairuotojų bus priversti tapti KET pažeidėjais arba laikinai atsisakyti automobilio – jie prašymą gauti 10 metų galiojančias teises galės pildyti tik tada, kai baigsis galioti 2 metų pažymėjimai.

Vairuotojo pažymėjimus išduodanti Valstybės įmonė (VĮ) „Regitra“ nurodo, kad „pradedantieji vairuotojai, kurių vairuotojo pažymėjimo galiojimas baigiasi 2013 m. liepos 1 d. ir vėliau, prašymą pakeisti vairuotojo pažymėjimą į galiojantį 10 metų vairuotojo pažymėjimą gali pateikti ne anksčiau kaip kitą dieną po 2 metus galiojančiame vairuotojo pažymėjime nurodytos galiojimo pabaigos datos“.

DELFI redakcijai parašiusi Akvilė neslėpė pasipiktinimo tokia situacija.

„Mano pažymėjimas baigia galioti liepos 4 d. Prašymą jo keitimui galiu priduoti ne anksčiau liepos 5 d. Gamyba gali užtrukti iki 10 darbo dienų. Tokiu atveju, yra tikimybė, jog savaitę-dvi važinėsiu be galiojančio vairuotojo pažymėjimo. Pati kiekvieną dieną darbo reikalais vairuoju automobilį ir likti be galiojančio vairuotojo pažymėjimo – tai jau problema. Analogiškoje situacijoje atsidurs ir visi kiti „švieži“ vairuotojai“, – pasakojo mergina.

Įprastai keičiant vairuotojo pažymėjimą „Regitra“ priima užsakymus, kai iki turimų teisių galiojimo pabaigos lieka 10 arba mažiau kalendorinių dienų. Įmonės atstovų teigimu, pradedančiųjų vairuotojų pažymėjimų keitimo atveju jie neturi jokio kito pasirinkimo, tik tą, kuris numatytas įstatymuose.

„Tokia tvarka numatyta įstatymuose, mes ją vykdome. Kitaip negalime daryti, nes tik pasibaigus galioti pradedančiojo vairuotojo pažymėjimui galima sakyti, kad vairuotojas yra nepažeidęs KET. O ką reikėtų daryti, jeigu pradedantysis vairuotojas, jau pateikęs prašymą gauti 10 metų galiojantį pažymėjimą, pažeidžia KET? Tokio atvejo įstatymai nenumato. Pažymėjimo gaminimas užtrunka ne mažiau kaip 3 dienas nuo prašymo pateikimo, tačiau apsisaugodami nurodome 10 darbo dienų terminą. Mes dar ir dabar nežinome, kaip reikės įgyvendinti naują tvarką, nes tik policija turi duomenis apie atimtas teises ir padarytus KET pažeidimus. Greičiausiai norintiems pasikeisti pradedančiojo vairuotojo pažymėjimus duosime pasirašyti deklaracijas, kuriose parašu bus patvirtinta, kad asmuo nėra padaręs KET pažeidimo. Tai nėra nauja problema, apie tai kalbėjome jau prieš keletą metų, tačiau niekas to nesiėmė spręsti“, – DELFI sakė „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

„Regitra“ nurodo, kad 2011 m. buvo išduoti 43 329 pradedančiųjų vairuotojų pažymėjimai, pernai – 38 922 vnt. Tai reiškia, kad dauguma jų anksčiau ar vėliau susidurs su Akvilės situacija. Mergina jau bandė savarankiškai aiškintis, kaip tokioje situacijoje elgtis, tačiau pastangos nuėjo veltui.

„Vieno Vilniaus „Regitros“ filialo konsultantė pareiškė, kad tai ne jų reikalas, o policijos. Paskambinau ir į policiją, o jų specialistas pabrėžė, kad visus vairuotojų pažymėjimų klausimus kuruoja „Regitra“. Galiausiai, kai išdėsčiau situaciją, jis prasitarė, jog sustabdymo be galiojančio pažymėjimo atveju, turėčiau kliautis gera pareigūnų valia ir tas faktas, jog sistemoje nebus pažymėta „teisės konfiskuotos“, „neturi vairuotojo pažymėjimo“ mane galbūt išgelbės nuo baudos“, – pasakojo Akvilė.

Policijos atstovai portalui DELFI patvirtino, kad vairuotojas, su savimi neturintis vairuotojo pažymėjimo arba turintis pasibaigusias galioti teises gali būti baudžiamas įspėjimu arba bauda nuo 20 iki 40 Lt.

DELFI primena, kad pradedantieji vairuotojai – tai vairuotojai, kurių vairavimo stažas iki dvejų metų. Kelių eismo taisyklėse nustatyta, kad vairuotojams, neturintiems 2 metų vairavimo stažo, privaloma automobilio galinės dalies kairėje pusėje turėti baltą kvadrato formos skiriamąjį ženklą su žaliu apvadu ir žaliu klevo lapu viduryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (410)