Pasak ekspertų, vairuotojai kartais klaidingai mano, jog automobilio paruošimas vasaros kelionėms nėra toks svarbus kaip jo paruošimas žiemai. Vis dėlto, dažnai vasarą automobiliu važinėjame daugiau. Todėl norint, kad vasaros išvykos praeitų sklandžiai – svarbu, kad automobilis būtų paruoštas įvairiems netikėtumams, rašoma pranešimuose spaudai.

Taigi, į ką reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis vasaros išvykoms?

Nuodugniai apžiūrėkite automobilį

Prieš ruošiantis į didesnę kelionę, svarbu apžiūrėti savo transporto priemonę. Patikrinkite, ar padangose yra pakankamai oro, ar veikia kondicionierius. Taip pat apžiūrėkite ir valytuvų šluoteles – jeigu matote, kad šios susidėvėjusios svarbu jas pakeisti naujomis. Pasak prekybos centro „Senukai“ ekspertų, reikia pasirūpinti langų plovimo skysčiu, kad jo nepritrūktų kelionės metu. Taip pat pažiūrėkite, ar gerai veikia išoriniai veidrodėliai.
Prieš vykstant atostogų svarbu įsitikinti, kad veikia posūkio signalai, priekiniai bei galiniai žibintai. Užvedus automobilį, derėtų įsiklausyti ar jis neleidžia neįprastų garsų. Taip pat svarbu įsitikinti, kad nedega jokios apie problemą įspėjančios lemputės.

Nepamirškite pažiūrėti ir po automobiliu – patikrinkite, ar iš jo nevarva alyva. Žinoma, jeigu turite galimybių, tokią rutininę patikrą prieš kelionę geriausia yra patikėti profesionalams.

Patikrinkite reikalingus dokumentus

Prieš kelionę būtina įsitikinti, kad automobilis turi visus reikalingus dokumentus, būtinus kelionėms. Tad patikrinkite automobilio draudimo galiojimo laiką, privalomosios techninės apžiūros terminą, o jei planuojate vykti į užsienį, pasirūpinkite žaliąja kortele.

Įsitikinkite, kad mašinoje yra visi daiktai nenumatytiems atvejams

Keionė vasarą.


Ruošiantis į tolimą kelionę, svarbu pasiruošti visiems netikėtiems atvejams, todėl įsitinkite, kad automobilyje yra visus naujausius saugumo reikalavimus atitinkanti vaistinėlė, gesintuvas, avarinio sustojimo ženklas, šviesą atspindinti liemenė.

Šalia lagaminų į bagažinę pravartu įsimesti ir reikalingiausius įrankius: keltuvą, virvę, raktą atsarginiam ratui pakeisti, žibintuvėlį. Taip pat verta pasirūpinti vandeniu, užkandžiais, šiltesne antklode, jei sugedus automobiliui kurį laiką tektų palaukti pagalbos.

Pasirūpinkite automobilio švara

Dažnas prieš kelionę suskuba rūpintis savo automobilio švara. Specialistai pabrėžia, kad automobilį valyti reikėtų reguliariai, kad jis visuomet išliktų švarus ir tvarkingas. Kuo ilgiau dėmės bus nevalomos – tuo gali būti sunkiau jas pašalinti. Jeigu nusprendėte automobilį plauti patys – darykite tai pavėsyje. Valant mašiną tiesioginėje saulės šviesoje, dažnai lieka nepageidaujamų ruožų. Taip pat svarbu pasirinkti ir tinkamas automobilio valymo priemones – valant automobilį muilu ar kitomis tam neskirtomis priemonėmis galite pažeisti automobilio dažus.

Jeigu kelionės metu automobilis aplipo vabzdžiais – svarbu greitai juos nuvalyti. Jeigu ilgai vabzdžių nepašalinsite – ant automobilio gali atsirasti dėmių ar išblukti jo paviršius.

Atidžiai suplanuokite reikalingą bagažą

Dar vienas svarbus patarimas ruošiantis į kelionę automobiliu – atsakingai suruošti reikalingą bagažą. Tad reikėtų aiškiai žinoti savo išvykos ar atostogų planą. Jei naktis leisite po atviru dangumi – nepamirškite pasirūpinti palapine, miegmaišiu, sulankstomais baldais, maisto ruošimui skirtomis priemonėmis. Į kelionę svarbu pasiimti reikalingus dokumentus, telefono įkroviklį.
Nereikėtų daiktų pasiimti per daug, nes kuo didesnis automobilio svoris – tuo daugiau degalų jis sunaudos.

Jeigu įmanoma – nelaikykite automobilio tiesioginėje saulės šviesoje

Keionė vasarą.


Vasarą pravartu pasirūpinti automobilio stiklų apsaugomis nuo saulės, kad į saloną patektų mažiau šilumos. Nuvykus į norimą vietą ar automobilį palikus stovėjimo aikštelėje, geriausia jį statyti pavėsyje. Palikus automobilį saulėje, ypač esant aukštai temperatūrai, iš variklio greičiau išgaruoja svarbūs skysčiai ir tepalai. Tai gali sukelti įvairiausių variklio problemų.

Oro kondicionierius – labai svarbus

Kaip anksčiau yra komentavęs Vilniuje įsikūrusio autoserviso vadovas Julius Kalpokas, būtina įvertinti oro kondicionavimo sistemą, kad kelionės metu netektų kęsti didžiulio karščio automobilio salone, dar prieš kelionę įsitikinkite, ar jūsų automobilio kondicionierius veikia sklandžiai. „Nesant kondicionavimo sistemos sutrikimų, per gana trumpą laiką nuo kondicionieriaus veikimo pradžios, temperatūra automobilio salone turėtų nukristi 10 laipsnių ir daugiau. Priešingu atveju patartina kreiptis į specialistus, kad šie įvertintų esamą situaciją“, – aiškino specialistas.

Pasirūpinkite variklio aušinimo sistema bei tepalais Vasaros metu temperatūros stulpeliui kylant vis aukščiau, vairuotojai neretai susiduria su variklio perkaitimo problemomis. Norint šios problemos išvengti, patariama prieš ilgesnę kelionę patikrinti aušinimo skysčio lygį bei rinktis tik aukštos kokybės aušinimo skystį. Mechaniko J. Kalpoko teigimu, tvarkinga aušinimo sistema padės išvengti brangaus variklio remonto. Taip pat sklandžiam variklio darbui svarbu laiku pakeisti tepalus bei tepalų filtrą. Būtent vasarą daugelis keliauja ypač dažnai ir įveikia ypatingai tolimus atstumus, todėl nors įprastai variklio tepalai ir jų filtras keičiami kas 10 000 – 30 000 tūkstančių nuvažiuotų kilometrų, pagal aplinkybes juos galima ir reikėtų keisti ir dažniau.

Patikrinkite akumuliatorių ir padangų slėgį

Autoserviso vadovas primena, jog prieš leidžiantis į kelionę reikia įsitikinti, kad akumuliatorius pilnai įkrautas, o jo kontaktai tvarkingi. Be to, būtina atkreipti dėmesį ir į automobilio padangų slėgį, kuris dėl temperatūros svyravimų padangose nuolat kinta. Rekomenduotiną slėgį kiekvienai automobilio padangai vairuotojai gali sužinoti iš informacijos, pateiktos ant automobilio vairuotojo durelių vidinės pusės. Pernelyg mažas ar didelis slėgis padangose gali sukelti avarines situacijas, todėl vasaros metu slėgį reikėtų tikrinti periodiškai kas mėnesį ar net dažniau.

Patikrinkite elektros instaliaciją

Pastebima, kad vasarą tendencingai padaugėja automobilių gaisrų, kurių priežastimi neretai tampa elektros nuotėkis automobilio elektros instaliacijoje. Norint išvengti šių pasekmių, atkreipkite dėmesį į akumuliatoriaus tarnavimo laiką, ar viskas veikia sklandžiai, ar prietaisų skydelyje nėra užgesusių lempučių.

Pasirūpinkite automobilio žibintais

Vasarą nereikėtų užmiršti ir tinkamos automobilio žibintų priežiūros. Esant aukštai lauko temperatūrai ant automobilio žibintų korpuso patenka nemažai naftos produktų, taip pat gausu vabzdžių liekanų, smėlio ir dulkių, kurie sumažina šviesos laidumą, sudarko lempučių skleidžiamą šviesą, o tai lemia pablogėjusį matomumą tamsiu paros metu ar lyjant. Be to, senesnių automobilių žibintų korpusas laikui bėgant išblunka, nebešviečia taip ryškiai, tai ypač pavojinga, kai reikalingas maksimalus žibintų efektyvumas.

Pasak anksčiau komentavusios kompanijos „Philips“ atstovės Violetos Pasionek, neretai vairuotojai, pastebėję, jog automobilio žibintai nebešviečia taip ryškiai, kaip anksčiau, skuba kreiptis į specialistus, pirkti naujas lemputes ar netgi naujus žibintus, bando juos valyti pasitelkę buitines valymo priemones, kurių poveikis yra trumpalaikis. Visgi šiandien rinkoje jau galima rasti ir specialių priekinių žibintų gaubtų atnaujinimo rinkinių, skirtų kiekvienam vairuotojui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją