Galite išsitraukti telefoną ir kaimyną apskųsti Savivaldybei ar policijai, tačiau, panašu, ne visais atvejais jis sulauks baudos – jei jo mašina atrodys tvarkingai, nenuleistomis padangomis, neišdaužytais stiklais, kieme ji galės stovėti nors ir visą šimtą metų.

Mašina – kaip baras?

Nenaudojami automobiliai daugiabučių kiemuose – opi ir gana dažna didmiesčiuose problema. Su ja susidūrė ir uostamiesčio Sausio 15-osios gatvės 12-ojo namo gyventojai. Žmonių teigimu, prie namo jau kurį laiką stovi du nenaudojami automobiliai, ir gyventojams, savąsias transporto priemones eksploatuojantiems kasdien, nėra kur jų palikti.

„Aikštelė nėra didelė, todėl dėl paliktų rūdyti automobilių mes savo mašinas priversti statyti kitur, dažnai net pažeisdami Kelių eismo taisykles ar niokodami žaliąsias erdves. Kitur vietų tiesiog nėra.

Viena iš tų mašinų prie laiptinės stovi jau gal 5 metus. Kaimynas kartkarčiais įlipa vidun, kartais su drauge, „padaro“ buteliuką ir net juokaudamas pareiškia, kad tai – jo baras. Sako, kad automobiliu ims važinėti, kai jį susiremontuos...“ – „Vakarų ekspresui“ guodėsi viena savo tapatybės atskleisti nepanorusi gyventoja.

Sprendimas – paprastas?

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, atsakingo už panašių atvejų kontrolę, vedėja Kristina Vintilaitė pritaria, jog problema miesto gyventojams iš tiesų yra aktuali.

„Savivaldybėje suformavus mūsų skyrių ir paskelbus kontaktus, kuriais galima pranešti apie apleistą automobilį, pranešimų ženkliai padaugėjo“, – pažymi K. Vintilaitė.

Iš tiesų, 2012 metais Viešosios tvarkos skyrius sulaukė 16 tokių pranešimų, o 2015 m. buvo sprendžiamos jau 165 situacijos dėl nenaudojamų automobilių. Šiais metais tokių atvejų užfiksuota jau daugiau nei 80.

K. Vintilaitė tikina, jog kiemuose stovinčių neeksploatuojamų automobilių klausimą galima išspręsti gana paprastai – tereikia pranešti apie tai Viešosios tvarkos skyriui.

„Transporto priemonės valdytojui skiriame 10 dienų terminą patraukti ją iš esamos vietos. Jeigu asmuo nepatraukia automobilio, o mes nežinome priežasčių, kurios trukdytų žmogui įvykdyti mūsų reikalavimą, pranešimas bei kiti dokumentai yra perduodami Kelių policijai. Tada automobilio savininkas yra traukiamas administracinėn atsakomybėn.“

Yra ne vienas „jeigu“

Tad formaliai viskas atrodo nesudėtinga. Juolab kad Administracinių teisės pažeidimų kodekse yra atskiras straipsnis, numatantis atsakomybę už „neeksploatuojamos, paliktos be priežiūros transporto priemonės laikymą bendro naudojimo vietose ir po savivaldybės, policijos ar kitos suinteresuotos institucijos pareigūno raštiško perspėjimo nesiėmimą priemonių ja pasirūpinti“.

Šis straipsnis užtraukia baudą savininkui nuo 72 iki 144 eurų. Už analogišką pažeidimą gavus antrą tokią nuobaudą, suma jau sieks nuo 144 iki 289 eurų, be to, tada grės ir transporto priemonės konfiskavimas.

Tačiau laikinai miesto Kelių policijos tarnybos viršininko pareigas einantis Mindaugas Džermeika pripažįsta, kad ne viskas ir ne visada yra taip paprasta.

„Jeigu savininkas nevažiuoja automobiliu, tačiau laiko jį tvarkingą, su atlikta technine apžiūra ir privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, niekas jo nebaus. Gali būti, kad, pavyzdžiui, draudimo nėra, tačiau pirminį Savivaldybės pranešimą gavęs žmogus paaiškino, kad savo mašina naudojasi tik vasaros sezono metu, ir ją prižiūri. Tokiu atveju pagrindo jį bausti už tvarkingai atrodančio automobilio laikymą kieme irgi nėra“, – teigia M. Džermeika.

Kriterijus – „šiukšlė“

Tad kas yra „neeksploatuojama, palikta be priežiūros transporto priemonė“?

„Tai – transporto priemonė su akivaizdžiais požymiais to, kad ji nejuda. Pavyzdžiui, išleistos padangos, ratlankiai apaugę žolėmis, išdaužyti stiklai, ant stogo – paukščių gūžta. Kitaip sakant, tai – šiukšlė, gadinantį estetinį vaizdą. Tokią transporto priemonę jos savininkas privalo pašalinti, ir, jei to nepadaro, drąsiai skiriame baudą“, – aiškina Kelių policijos tarnybos atstovas.

Jis neigia galimybę, kad būtų nubaustas žmogus, sakykime, porai savaičių išvykęs į užsienį ir palikęs savo mašiną prie daugiabučio, o Savivaldybė dėl jos sulaukusi kerštingų kaimynų skundo.

„Prieš skirdami baudą visuomet pasidomime aplinkybėmis, įsitikiname, ar yra priežastis bausti žmogų. Jei mašina iš pažiūros tvarkinga, žmogaus niekas tikrai nebaus. Jei, sakykime, galioja ir draudimas, ir techninė apžiūra, skirti baudos irgi nėra pagrindo.

O kartais būna atvirkščiai – stovi automobilis kieme, o mes išsiaiškiname, kad jo savininkas čia nebegyvena jau kelerius metus. Žodžiu, situacijų būna visokių, todėl ir stengiamės įsigilinti į aplinkybes“, – sako M. Džermeika.

Šiaip ar taip, jis ragina neeksploatuojamų automobilių savininkus arba atsikratyti nereikalingų transporto priemonių, arba tinkamai jas prižiūrėti.