„Tarša žudo. Tarša miestuose daugiausia sukeliama kietosiomis dalelėmis ar kitais teršalais iš transporto priemonių ir šildymo įrenginių. 2021 metais atlikome bandomąjį projektą Vilniaus mieste. Rezultatai parodė, kad 3–4 proc. automobilių yra techniškai netvarkingi, jie sudero pusę Vilniaus automobilių taršos. Tie atradimai sako, kad jeigu mes sugebėsime eisme sustabdyti arba sutvarkyti 3–4 proc. automobilių, sugebėsime transporto taršą Vilniuje sumažinti beveik per pusę“, – pristatydamas siūlymus sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Numatoma papildyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, suteikiant teisę Aplinkos apsaugos departamento aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams ir Lietuvos transporto saugos administracijos atsakingiems darbuotojams atlikti keliuose netikėtas taršos patikras ir užfiksavus neatitikimą nustatytiems reikalavimams naikinti transporto priemonių privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

„Labai svarbu turėti instrumentą, kad techniškai netvarkingas automobilis eisme galėtų būti pašalintas iš eismo ir būtų paprašyta susitvarkyti ir grįžti į techninę apžiūrą“, – pažymėjo aplinkos ministras S. Gentvilas.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisų projektui Nr. XIVP-2866 ir Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pataisų projektui Nr. XIVP-2867 po pateikimo pritarė 58, prieš balsavo 6, susilaikė 49 Seimo nariai. Prie šių klausimų Seimo posėdyje bus grįžta rudens sesijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)