Bendradarbiaudamas su Šiaulių miesto savivaldybe, „Lietuvos draudimas“ ženklus įrengė Tilžės, Karaliaučiaus gatvėse, Pramonės – Išradėjų gatvių sankryžoje bei dviejose Vilniaus gatvės vietose – ties įvažiavimu į Šiaulius ir netoli Vilniaus – Gumbinės gatvių sankryžos. Iš viso Šiauliuose įrengti šeši ženklai.

„Šiauliuose gyvena daugiau nei 106 tūkst. gyventojų, o visoje Šiaulių apskrityje registruota apie 150 tūkst. individualių lengvųjų automobilių. Be to, Šiauliai nuo seno yra kelių susikirtimo centras – per miestą driekiasi pagrindinės automobilių automagistralės, jungiančios Lietuvos didmiesčius ir kaimynines šalis. Nors eismas miesto gatvėse yra gana intensyvus, visuomet skatiname šiauliečius išlaikyti kultūringo vairavimo įpročius, didinti jų nusiteikimą būti draugiškiems keliuose. Todėl tikiu, kad nuo šiol gyventojus ir miesto svečius pasitinkantys „Įsijunk šypseną“ kelio stendai kvies nusišypsoti ir nusiteikti geroms emocijoms ne tik transporto priemonių vairuotojus, bet ir jų keleivius“, – sakė Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas.

Šiauliai – trečiasis didmiestis be pykčio

Šiauliai tapo trečiuoju didmiesčiu Lietuvoje, kuriame įrengti „Įsijunk šypseną“ kelio stendai. Šie ženklai jau yra pastatyti 10-yje judriausių Vilniaus ir Kauno gatvių, prie įvažiavimo į Birštono kurortą, kelio Vilnius-Kaunas aikštelėje, ties nusukimu į Žiežmarius, Panevėžio-Šiaulių kelyje ir Vilniaus-Klaipėdos automagistralėje. Artimiausiu metu „Įsijunk šypseną“ stendai bus įrengti Panevėžyje ir Klaipėdoje.

Liepos mėnesį „Lietuvos draudimas“, bendradarbiaudamas su tyrimų kompanija SIC (UAB „Socialinės informacijos centras“), atliko šių naujų ženklų poveikio vairuotojams ir jų emocinei būklei tyrimą.

„Atlikę pirmąjį ženklų poveikio tyrimą, matome, kad visuomenė pozityviai priėmė šiuos ženklus. Tyrimo duomenimis, absoliuti dauguma (87 proc.) šiuos ženklus sostinėje mačiusių vairuotojų patiria teigiamas emocijas. Dažniausiai pravažiuodami ir pamatydami „Įsijunk šypseną“ kelio ženklą vairuotojai nusišypso (45 proc.), bent 4 iš 10-ies gyventojų pagalvoja, kad jiems šis stendas patinka, pagerėja jų nuotaika, o beveik trečdalį žmonių jis pralinksmina, sudomina, maloniai nustebina ir didina nusiteikimą vairuoti be pykčio, mandagiau“, – sakė Raimondas Geleževičius, socialinės kampanijos „Nulis pykčio“ ambasadorius, „Lietuvos draudimo“ Valdybos narys. „Įsijunk šypseną“ kelio stendus, kurie Vilniaus miesto gatvėse stovi apie pusę metų, yra pastebėję 63 proc. vairuotojų.

Šiauliečiai nepakenčia automobilio „užkišimo“

„Lietuvos draudimas“ iniciatyvą prieš pyktį šalies keliuose pradėjo daugiau nei prieš metus, išsiaiškindamas, ką apie emocijas ir pyktį prie vairo mano šalies gyventojai ir ar jiems ši problema yra aktuali. Nacionalinio vairuotojų tyrimo duomenimis, 95 proc. Lietuvos vairuotojų yra susidūrę su pykčiu keliuose ir bent kartais patiria neigiamų emocijų prie vairo, o 61 proc. vairuotojų sureaguoja į kitų vairuotojų demonstruojamą pyktį. Jo lygį Lietuvos keliuose vairuotojai vertina kaip aukštesnį nei vidutinį – 6,6 balo iš 10 maksimalių.

„Šiaulių miesto gyventojų atsakymai parodė, kad didžiausią pyktį vairuojant šiauliečiams sukelia priešais „užkišami“ automobiliai (47 proc.), išsiblaškę, darantys kelių eismo taisyklių pažeidimus vairuotojai (32 proc.). Be to, dėl automobilio „užkišimo“ šiauliečiai pyksta gerokai dažniau nei kitų šalies regionų gyventojai, susierzinimą patiria daugiau nei trečdalis vairuotojų. Todėl siekdami sumažinti šias neigiamas vairuotojų emocijas, pagrindinėse Šiaulių gatvėse įrengėme kelio stendus, kurie kvies vairuotojus „įsijungti“ šypsenas“, – teigė R. Geleževičius.

Jis pridūrė, kad remiantis vairuotojų apklausos duomenimis, kas ketvirtas šiaulietis dėl kito vairuotojo elgesio nusikeikia, tiek pat jų yra bent kartą apkalbėję kitą vairuotoją – pavadinę jį kokiu nors epitetu. Paklausti apie automobilio „užkišimą“, šiauliečiai prisipažino taip pasielgiantys dažniau (20 proc.) nei statistinis šalies gyventojas (13 proc.).

„Nulis pykčio“ projektą palaiko Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministerija bei Lietuvos automobilių kelių direkcija, projekto idėją remia naujienų portalas DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)