Vairuotojo sveikatos būklė daro itin reikšmingą įtaką eismo saugumui, todėl labai svarbu, jog viešajame eisme dalyvautų tik sveikatą pasitikrinę asmenys, kurie nekeltų pavojaus nei sau, nei kitiems eismo dalyviams. „Regitros“ duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra per 200 tūkstančių vairuotojų, kurių sveikatos patikros medicininė pažyma jau yra negaliojanti, o 2025 m. sausio 1 d. tokių vairuotojų skaičius išaugs iki 319 tūkstančių. Tai yra ženkli mūsų šalies vairuotojų dalis – kas penktas vairuotojas, vertinant tai, jog šiuo metu Lietuvoje yra išduota daugiau kaip 1,52 mln. vairuotojo pažymėjimų.

Medicininės pažymos galiojimą galite pasitikrinti „Regitros“ Vairuotojų portale, skiltyje – „Peržiūrėti medicinines pažymas“.

„Rūpinamės savo klientais, kad jie nepatektų į nemalonią situaciją, kai negalės vairuoti dėl negaliojančios sveikatos patikrinimo pažymos. Tad nenustebkite, jei artimiausiu metu gausite iš „Regitros“ trumpąją žinutę ar elektroninį laišką, kuriame kviesime atnaujinti savo medicininę pažymą“, – sako „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo parėjusių metų lapkričio mėnesio, pasklidus žiniai apie šių dviejų dokumentų galiojimo susiejimą, yra juntamas didesnis vairuotojų aktyvumas tikrinantis sveikatą: jeigu 2023 m. iki lapkričio mėnesio per mėnesį sveikatą pasitikrindavo vidutiniškai 27 tūkstančiai vairuotojų, tai nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio šis skaičius išaugo beveik dvigubai, t. y. iki 42 tūkstančių per mėnesį.

„Nors juntame sveikatą besitikrinančių vairuotojų suaktyvėjimą, tačiau tų, kurie to dar nepadarė, skaičius yra labai didelis. Raginame vairuotojus nenukelti šio klausimo paskutinei dienai ir jau dabar pasitikrinti vairuotojo medicininės pažymos galiojimo terminą ir, jei reikia, nuvykti į medicinos įstaigą sveikatos patikrai. Svarbu to nepalikti paskutinei dienai, tam, kad būtų tinkamai valdomas pacientų srautas ir užtikrintas asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas. Tikimės, kad kitų metų sausį mūsų šalies keliuose nebeliks sveikatos nepasitikrinusių vairuotojų arba tokių bus tik labai maža dalis“, – sako sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Primename, kad vairuotojo sveikatos patikrinimas gali būti atliekamas sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje pacientas yra prisirašęs arba bet kurioje kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, teikiančioje šias paslaugas. Sveikatą tikrina šeimos gydytojas arba vidaus / vaikų ligų gydytojas, teikiantis pirminės sveikatos priežiūros paslaugas. Vairuotojo psichikos sveikatą privaloma tvarka įvertina ir gydytojas psichiatras. Vairuotojams iki 65 metų sveikatos patikrą reikės atlikti tik kas dešimt metų, nuo 66 iki 79-erių metų sveikatą pasitikrinti reikės kartą per penkerius metus, o vyresniems nei 80 – kas dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją