Įspėjama, kad tokiu atveju bus taikomas baudžiamasis persekiojimas, pareiškiamas įtarimas dėl dokumentų klastojimo, lauks teismas. O už dokumentų klastojimą ar naudojimąsi suklastotais dokumentais Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Pastaruoju metu policijos pareigūnai per padidinamąjį stiklą stebi Lietuvos keliais riedančius Anglijoje registruotus automobilius. Ir toks dėmesys dėl to, kad šiais metais vien Šiaulių mieste ir rajone buvo užfiksuoti net aštuoni atvejai, kai sustabdytų tokių automobilių vairuotojai pareigūnams pateikė suklastotus techninės apžiūros dokumentus.

Štai, pavyzdžiui, balandžio 24 d. užfiksuoti net du tokie atvejai. Šiauliuose, Vasario 16-osios g., 29 metų lietuvaitis, vairavęs „Audi A6“, patruliams pateikė suklastotą Didžiojoje Britanijoje išduotą automobilio techninės apžiūros sertifikatą, kuriame buvo nurodyta, kad apžiūra galioja iki 2015-05-04, o realiai jos galiojimo laikas buvo pasibaigęs jau 2014-02-06.

Tilžės g. sustabdyto Didžiojoje Britanijoje registruoto automobilio „Volvo S80“ vairuotojas pareigūnams pakišo suklastotą analogišką dokumentą, kuriame buvo žyma, jog apžiūra galioja iki 2015-08-28, kai galiojimas jau 2013-08-23 buvo pasibaigęs.

Kad dokumentas yra suklastotas, nustatoma labai lengvai ir greitai: Lietuvos policijos pareigūnams sudaryta galimybė naudotis Didžiosios Britanijos duomenų baze, kurioje matyti, kada paskutinį kartą automobiliui buvo atlikta techninė apžiūra.

Vairuotojo išsisukinėjimai, kad jis pirko automobilį su tokiais dokumentais, kad jis nieko apie klastojimą nežino, yra nieko verti. Visais atvejais dėl dokumento klastojimo yra pradedamas ikiteisminis tyrimas ir vairuotojas turi reikalų su teisėsauga: aiškinamasi, kada automobilis iš tikrųjų buvo pirktas ir koks vairuotojo vaidmuo dokumento klastojimo istorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)