Techninės būklės įvertinimas – leis jaustis saugiau

Transporto priemonės būklę vertėtų įvertinti ne tik senkant techninio automobilio paso galiojimo laikui, bet ir prieš leidžiantis į ilgas keliones. Pasak UAB „Longo LT“ vadovo Pauliaus Valiukėno, dėl to tik pasidarysite paslaugą pačiam sau – mažiau jaudinsitės dėl rizikos sugesti kelyje.

„Pirmiausia būtina patikrinti padangas, nes iš visų automobilio dalių joms teks bene didžiausias krūvis kelionės metu. Ar padangų būklė gera, ar verčiau jas pakeisti – parodys protektoriaus gylis. Ne mažiau svarbu yra patikrinti ir oro slėgį padangose, kadangi kelionėse, kuomet vežama daugiau nei įprasta daiktų, šias rekomenduojama net geriau labiau pripūsti, kadangi kitu atveju, trūkstant padangose oro, šias galima nepataisomai sugadinti“, – sako automobilių ekspertas, pridurdamas, kad reikia nepamiršti patikrinti ir penktos – atsarginės padangos slėgį. Jei kuri nors iš keturių „darbinių“ padangų bus nebetinkama tęsti kelionę, galėsite ją pakeisti atsargine

Taip pat būtina tikrinti stabdžius bei visus skysčius ir tepalus, kurie yra pilami į bakelius po variklio dangčiu. Prioritetas – variklio aušinimo ir stabdžių skysčiai: „Norint jaustis kelyje saugiai, svarbu įvertinti stabdžių kaladėlių ir diskų nusidėvėjimo būklę. Visgi patiems to daryti nerekomenduočiau, verčiau šį darbą patikėti profesionalams, kurie apžiūrai turi visas tinkamas sąlygas. Žinoma, svarbu įvertinti visų skysčių, kurie yra pilami į automobilio variklio bakelius, kiekius.“

Taip pat rekomenduojama akyliau įvertinti visas žarneles ir diržus po automobilio gaubtu bei įsitikinti, kad nebūtų įtrūkimų ar kitų akivaizdžių nusidėvėjimo žymių. Kiekvienas toks, kad ir mažas defektas, gali kelti tam tikrą riziką kelionės metu.

Automobilis

Įvertinkite vaiko kėdutės tinkamumą

Kelių eismo taisyklėse (KET) nurodoma, kad mažamečiai vaikai, kurių ūgis mažesnis nei 135 cm, privalo būti vežami automobilinėje kėdutėje arba ant specialaus paaukštinimo. Nors šios KET taisyklės privaloma šventai laikytis, tačiau praktika rodo, kad realybėje ji neretai yra apeinama.

„Visų reikalavimų, kurie liečia vaikų saugumą kelyje, būtina griežtai laikytis. Deja, pasitaiko atvejų, kai suaugusieji važiuodami trumpus atstumus vaikų neprisega. Taip neturėtų būti nei važiuojant su vaikais trumpus atstumus, nei juo labiau leidžiantis į ilgą kelionę – mažametis privalo būti prisegtas visuomet ir pagal visus reikalavimus, kurie yra numatomi pagal vaiko amžių, ūgį KET“, – pataria automobilių ekspertas.

Prieš ruošiantis ilgai kelionei automobiliu, ekspertas pataria dar kartą įvertinti kėdutės tinkamumą vežti kūdikį ar mažametį vaiką: „Jei automobilyje bus vežamas kūdikis, saugiausia jį vežti nugara (pakaušiu) važiavimo kryptimi. Tad būtent tokios kėdutės reikėtų pirmaisiais naujagimio gyvenimo metais iki kol vaiko ūgis pasiekia 105 cm. Didesniam vaikui galima kėdutę pakeisti į tokią, kurioje jis sėdi veidu į priekį.“

Teisingai įsodintas į kėdutę ir tvirtai susegtas vaikas taip pat turi stabiliai joje sėdėti – t.y. kėdutė negali judėti. Jei ji juda į šonus daugiau kaip 2 cm, vadinasi ji yra blogai pritvirtinta ir pradėti kelionės dar negalima, kol ji nebus stabiliai pritvirtinta.

Ekspertas primena, kad jaustis kelyje saugiau su vaikais padės ISOFIX kėdučių tvirtinimo sistema, specialus durų užraktas, skirtas apsaugoti vaikus, jog šie iš vidaus neatidarytų galinių durelių bei pažangi pagalbos vairuotojui sistema, galinti padėti aptikti ir išvengti susidūrimo su kitomis transporto priemonėmis.

Šuo automobilyje

Ilga kelionė – išbandymas augintiniui

Kaip yra numatytos KET vežamiems kūdikiams ar mažamečius automobilyje, taip jos yra ir keturkojams augintiniams – šunims ar katėms. Jose rašoma, kad vairuotojas turi užtikrinti visų transporto dalyvių, įskaitant ir savo augintinių, saugumą.

„Smulkesnius gyvūnus reikėtų vežti specialioje transportavimo dėžėje automobilio salone ir prisegus diržu. Stambesnius rekomenduojama prisegti naudojant petnešas, kurios turi specialią jungtį besitvirtinančią į saugos diržo laikiklį. Gyvūnūs taip pat galima vežti bagažinėje, transportavimo narve, kuris stabiliai laikytųsi ir nejudėtų į šonus“, – KET primena UAB „Longo LT“ vadovas.

Vis dėlto, kelionėje ant ratų, ypač kuri gali trukti daug valandų ar net paras, svarbu rūpintis gyvūno būkle ir užtikrinti, kad jis gerai jaustųsi. Reikalinga pasirūpinti, kad keturkojui netrūktų skysčių, maisto, ypač tai aktualu karštą vasaros dieną, nes gūvūnas gali lengvai perkaisti. O kad gyvūnus mažiau jaustų stresą kelionės metu, pravartu dažniau sustoti, padaryti pertraukėlę, kad gyvūnas šiek tiek atsipūstų, pailsėtų, atliktų gamtinius reikalus.

Jis taip pat pabrėžia ir kitą gyvybiškai svarbų aspektą – uždarame automobilyje, net ir trumpam laikui palikti vienų gyvūnų ar vaikų – griežtai draudžiama. Joje staigiai pakilusi temperatūra sukelia pavojų gyvybėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)