Pirmosios plikšalos gatvėse ir keliuose visuomet atneša sumaišties, papildomų eismo įvykių ir nuostolių vairuotojams. Kaip pastebi „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis, šiuo metu būtina pakoreguoti savo vairavimo įpročius ir pasirūpinti tinkama automobilio technine būkle.

„Nors beveik visas ruduo buvo išties labai šiltas, žiema nenumaldomai artėja ir užšalusių langų valymo rytais bei slidžių kelio atkarpų tikrai neišvengsime. Be to, lapkritį kur kas greičiau temsta, susiduriame su krituliais, kurie labai blogina matomumą“, – sako A. Juodeikis.

2022 metų rudens sezonu „Lietuvos draudimas“ išmokėjo daugiau nei 20 mln. eurų sumą patirtiems nuostoliams keliuose atlyginti. Draudimo ekspertas sako, kad ši suma buvo 25 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu 2021 metais.

„Remiantis mūsų bendrovės duomenimis, šiemet nuostolių skaičiai keliuose taip pat auga nepaisant to, kad nuostolingiausias ir vairuotojams sudėtingiausias laikas – kai kelio danga slidi, o matomumas pats prasčiausias – dar tik prasideda. Todėl būtinai norisi priminti vairuotojams apie plikšalos iššūkius, kuriuos šiltuoju sezonu vairuotojai spėja primiršti“, – komentuoja draudimo ekspertas.

Kritiškai svarbu − tinkamos padangos

A. Juodeikis pirmiausia pažymi tinkamų padangų svarbą. Neseniai praėjo terminas (lapkričio 10 d.), kai buvo būtina pasikeisti vasarines padangas į žiemines.

„Vėlyvą rudenį ir žiemą kelio danga yra nuolat slidi, prasidėjus plikšalai ypač pavojingi tampa rytai, todėl padangos yra gyvybiškai svarbios. Būtina pasirinkti tinkamą greitį ir atstumą, kuris leistų laiku sureaguoti staigiai stabdant, nes stabdymo kelias pailgėja kelis kartus. Tai prisiminti prasidėjus plikšaloms labai svarbu, nes tuo metu tenka koreguoti vairavimo įpročius, nusistovėjusius iki šiol“, – sako „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Pasak A. Juodeikio, kalbant apie padangas, svarbūs ir temperatūros svyravimai, kurie veikia oro slėgį jose. Kai yra šalčiau – slėgis padangose gali sumažėti, todėl svarbu vis pasitikrinti, ar slėgio rodikliai yra tinkami.

Gero matomumo užtikrinimas

Anot draudimo eksperto, be tinkamų padangų taip pat labai svarbus ir geras matomumas.

„Vertėtų prisiminti, kada paskutinį kartą buvo keisti valytuvai, ir jei tai įvyko seniai, rekomenduojama juos atnaujinti. Taip pat su pirmomis plikšalomis pats laikas pagalvoti ir apie langų skystį, tinkantį žiemos sezonui, po ranka jau turėkite ir šluotelę bei stiklo grandiklį.

Ryte pastebėję, kad automobilio langai aptraukti ledu, neskubėkite jo grandyti ar įjungti valytuvų. Visų pirma verčiau pašildykite stiklą iš vidaus, kad ledo sluoksnis atitirptų. Jokiu būdu nejudėkite iš vietos, kol automobilio langai nėra tinkamai nuvalyti“, – svarbiu patarimu dalinasi draudimo ekspertas.

Kalbant apie tinkamą matomumą, A. Juodeikis primena ir apie kilimėlius.

„Artėjant žiemai, juos patariama pakeisti iš medžiaginių į guminius, nes į pastaruosius ne taip lengvai įsiskverbia drėgmė, kuri turi įtakos langų rasojimui.

Tam, kad langai rasotų mažiau, taip pat gali padėti ir salono filtro pakeitimas. Jei šis neveikia tinkamai – drėgmė iš transporto priemonės vidaus pasišalina sudėtingiau“, – teigia ekspertas.

Apie akumuliatorius verta pagalvoti dar rudenį

„Lietuvos draudimo“ atstovas sako, kad žiemos laikotarpiu itin išauga techninės pagalbos poreikis. Pasitaiko tokių dienų, kai techninės pagalbos prašymų skaičius išauga 10 kartų.

„Vienas aktualiausių tampa variklio užvedimas išsikrovus akumuliatoriui. Todėl jau dabar rekomenduotume kiekvienam vairuotojui pagalvoti apie savo transporto priemonės akumuliatoriaus būklę. Ruduo tam yra tinkamiausias metas.

Akumuliatoriaus elektrinė talpa sumažėja, kai lauke vyrauja žema temperatūra, o automobilyje veikia šildymas, radijas ir kiti prietaisai, kurie lemia dideles energijos sąnaudas“, – pasakoja A. Juodeikis.

Ekspertas primena, kada galima pasinaudoti nemokama technine pagalba. Bendrovės klientams ji suteikiama, kai po eismo įvykio reikia transportuoti automobilį, kuris nėra tinkamas kelionei tęsti. Specialistai taip pat gali padėti ištempti sniege ar purve užklimpusį automobilį, gali pakeisti ratą ar pristatyti iki 10 litrų degalų. Teikiama ir avarinio durelių atrakinimo pagalba, automobilio transportavimas sumaišius skirtingų tipų degalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją