Saugų eismą propaguojančio projekto „Nebūk briedis“ komanda sulaukė realių projekto šalininkų pasakojimų apie prastą vaikų elgesį gatvėje ir kelyje, vyravusį anksčiau. Daugelis kaltino informacijos stoką.

Štai klaipėdietis Edgaras Kirilovas teigė pats vaikystėje pakliuvęs į nelaimingą atsitikimą. „Kai buvau antroje klasėje pakliuvau į rimtą avariją. Viskas įvyko Klaipėdoje, Bruzgynų ir Mogiliovo gatvių sankirtoje. Ryte ėjau į mokyklą, buvo tirštas rūkas. Mane partrenkė automobilis, kuomet ėjau per perėją. Greitis, žinoma, buvo nedidelis“, - teigė vaikystėje nukentėjęs vaikinas. E. Kirilovas pripažino nesegėjęs jokių šviesą atspindinčių priemonių, mat joms prieš gerą dešimtmetį Lietuvoje buvo skiriamas iš tiesų minimalus dėmesys.

Nors dabar atšvaitams skiriama gerokai daugiau dėmesio, vis dar apstu avarijų, kuriose nukenčia vaikai. Negana to, nelaimingi atsitikimai nutinka net šviesiuoju paros metu. Būtent todėl itin svarbu, jog tėvai pasirūpintų savo atžalų matomumu bei saugumu.

Svarbu prisiminti, kad atšvaitas pats šviesos neskleidžia, o ją tik atspindi, todėl geriausia atšvaitą kabinti automobilio žibintų aukštyje. Vaikams atšvaitą reikėtų segėti suaugusio žmogaus kelių lygyje, vadinasi šiek tiek aukščiau riešo ir ties blauzda. Šioje vietoje prikabintas atšvaitas maksimaliai atspindės transporto priemonių šviesas.

Esant prastam orui, rekomenduojama tėvams vaikus rengti šviesesniais drabužiais, kad šie išsiskirtų iš tamsios aplinkos. Šviesi apranga ir tinkamai dėvimas atšvaitas užtikrina vaiko matomumą kelyje.

Kelių policijos pareigūnai taip pat skatina visų amžiaus grupių pėsčiuosius ne tik laikytis eismo taisyklių, bet ir dėvėti šviesą atspindinčias priemones. Aktyviai vykdomi įvairūs informaciniai bei patikrinamieji reidai. Štai Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai kone kiekvieną savaitę organizuoja reidus, kurių metu tikrina ir pėsčiuosius.

Tokius reidus saugumą gatvėje ir kelyje palaikantys miestiečiai vertina teigiamai. „Džiaugiuosi, kad pareigūnai vykdo tokos iniciatyvas. Policija išmano savo darbą ir vadovaujasi žmogiškuoju faktoriumi. Pareigūnai, su kuriais man teko susidurti, dirbo ne vien pagal sausas taisykles“, - teigė vilnietis Vidmantas. Saugumą vertinantis eismo dalyvis teigė, jog tokios priemonės kaip švietimas, policijos pareigūnų dėmesys, padėjo didinti pėsčiųjų atsakomybės už save jausmą. Itin džiugu, jog tinkamą pavyzdį mato jaunoji karta.

Projektas „Nebūk briedis“ taip pat džiaugiasi saugaus eismo kultūros plėtra Lietuvoje ir skatina kiekvieną eismo dalyvį gerai išmokti Kelių eismo taisykles bei tinkamai pasirūpinti savo saugumu. Juk vienas vienintelis atšvaitas žmogui gali išgelbėti gyvybę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją