„Susidūriau su keblia situacija, nes vieni sustoja, kiti – nestoja: lentelės nuo šviesoforų nenuimtos, o taisyklės – jau kitos“, – DELFI rašė Alytuje gyvenantis Arūnas.

Vyras pasakojo, kad norėdamas pasiteirauti, kuo reikėtų vadovautis, skambino net į Bendrąjį pagalbos centrą 112, šie nukreipė pas vietos policijos pareigūnus. Pastarieji aiškaus atsakymo taip pat nesuteikė – nurodė, kad vyras tiesiog pamėgintų važiuotų ir pasižiūrėtų, kas bus.

„Lentelės nenuimtos ir klaidina visus vairuotojus. Visi važiuoja, tik keletas sustoja. Įdomu, ar nubaus policija, ar ne? Kuo vadovautis? Nuvyksiu į kitą miestą, ten lentelė bus, nevažiuosiu, tai ką man atsakyti tam, kuris man signalizuos?“ – piktinosi Artūras, pabrėžęs, kad miestų valdžia neatliko namų darbų rengdamasi Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimams, o prie šviesoforų likusios metalinės lentelės klaidina vairuotojus.

Neliks nuo 2020 m.

Visgi įsitikinimas, kad metalinių lentelių, leidžiančių sukti į dešinę degant raudonam šviesoforo signalui, turėjo nelikti jau dabar, klaidingas. Visos prie šviesoforų esančios papildomos lentelės išnykti iš gatvių turėtų iki 2020 m. sausio 1 d.

Kitaip tariant, vairuotojai jau dabar turėtų būti atidesni ir žvalgytis, ar jų įprastame maršrute neatsirado pokyčių, mat per ateinančius porą mėnesių visoje Lietuvoje tokios metalinės lentelės nuo šviesoforų bus intensyviai nurenkamos, o šviesoforų veikla – koreguojama, kad eismo dalyviams būtų patogu.

Šviesoforas

Reikia važiuoti, ne stovėti

Kol prie šviesoforų yra įrengtos metalinės lentelės, leidžiančios pasukti į dešinę degant raudonam šviesoforo signalui, vairuotojai turėtų jų paisyti ir, kai nori sukti į dešinę, tą daryti, kaip buvo įpratę iki tol.

Kitaip tariant, į dešinę ten, kur įrengta metalinė lentelė, degant raudonam šviesoforo signalui pasukti norintis vairuotojas, privažiavęs prie sankryžos, privalo sustoti prie „Stop“ linijos, įsitikinti, kad išvažiuoti į sankryžą ir pasukti į dešinę yra saugu, duoti kelią visoms transporto priemonėms ir pėstiesiems, kurių važiavimo ar ėjimo kryptį jis kerta, ir tuomet važiuoti.

Tad tie vairuotojai, kurie, matydami į dešinę pasukti norintį, bet prie metalinės lentelės stovintį ir nevažiuojantį vairuotoją, bando šį paraginti garsiniu signalu, yra teisūs – iki pat 2020 m. sausio 1 d. ten, kur yra metalinės lentelės, vadovautis reikia įprasta eismo tvarka.

DELFI primena, kad prie šviesoforo įrengta metalinė lentelė, leidžianti pasukti į dešinę, nereiškia, jog vairuotojas, norintis važiuoti tiesiai (jeigu tą leidžia kelio ženklinimas), privalo sukti. Tokioje vietoje sustojęs vairuotojas gali ramiai sulaukti žalio šviesoforo signalo ir važiuoti tiesiai.

Atsirado naujų šviesoforų

Kai kuriose Lietuvos miestų sankryžose atsirado naujų šviesoforų, kuriuose vietoje metalinių lentelių – žaliai įsižiebiančios sekcijos, leidžiančios pasukti į dešinę. Tokiose vietose privaloma paisyti naujos eismo tvarkos.

Kaip atrodo naujieji šviesoforai Kaune, nufilmavo DELFI skaitytojas Dalius Santockis.

Jeigu šviesofore yra įsižiebusi žalios spalvos papildoma sekcija (atskirai arba deganti kartu su pagrindiniu žalios spalvos signalu), vairuotojui leidžiama pasukti į dešinę be jokių kliūčių. Tuo metu pėstiesiems ir dviratininkams, kurių važiavimo kryptį į dešinę sukantis vairuotojas kerta, dega eismą draudžiantis signalas.

Pasukti į dešinę galima ir tada, kai papildoma sekcija – žalios spalvos rodyklė – nedega. Tačiau tokiu atveju žaliai turi degti pagrindinis apskritimo formos šviesoforo žalios spalvos signalas. Be to, jame neturi būti rodyklių, nurodančių, kuriomis kryptimis galima važiuoti įsižiebus žaliai šviesai. Tokiomis sąlygomis į dešinę sukantis vairuotojas privalo praleisti pėsčiuosius ir dviratininkus, mat tuo metu jiems dega leidžiantis eismą šviesoforo signalas.

Jeigu šviesofore dega apskritimo formos žalios spalvos signalas, bet jame yra rodyklių, nurodančių, kuriomis kryptimis galima važiuoti degant žaliai, o papildoma sekcija į dešinę nėra įsižiebusi, pasukti į dešinę draudžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)