Kalvarijos gatvėje Kauno savivaldybei nutiesus asfaltą, o jos apylinkėse įsikūrus ne vienai naujai įmonei, srautas šioje gatvėje išaugo, bet įvaža į automagistralę nepasikeitė – vairuotojai šioje vietoje į itin greitai lekiančių automobilių srautą įsilieti turi be greitėjimo juostų, o išvažiuoti tenka šalikele, nes lėtėjimo juostos taip pat nėra.

Pernai liepą atidaryta „Orlen“ degalinė situaciją tik paaštrino, nes degalų užsukantys vairuotojai padidino jau ir taip išaugusius eismo srautus.

Lenkijos kapitalo bendrovė anaiptol ne vienintelė, besidžiaugianti atidarymu prie žvyruotos jungties su magistrale. 2021-ųjų žiemą čia pat įsikūrė „Hesburger Lietuva“ logistikos centras, 2019 m. – klijavimo įrangos ir pakavimo medžiagų įmonė „RS-linija“, 2018 m. pradėtas eksploatuoti „Magnaplast“ sandėlis su nemenka lauko aikštele, 2015 m. į Kalvarijos gatvę persikėlė sunkvežimių remonto firma „Euromanas“, o 2013 m. – veislininkystės bendrovė „Litgenas“.

Tuometinės Lietuvos automobilių kelių direkcijos (dab. „Via Lietuva“ – aut. past.) tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovė Aušra Ramoškaitė pernai rugpjūtį teigė, jog jau rastas privatus investuotojas ir parengtas techninio darbo projektas bei ieškoma rangovo, kuris atliks kelio remonto darbus. Paieškos užtruko, bet vairuotojai jau mato geltonai sužymėtą kelio atkarpą, kuri gali žadėti, jog realūs darbai netrukus prasidės.

„Magistralinio kelio A5 sankirtą su Kalvarijos gatve esame identifikavę kaip pavojingą kelio ruožą, 2022 metais esame kreipęsi į LAKD su siūlymu įrengti greitėjimo ir lėtėjimo eismo juostos“, – pernai kalbėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai.

Uždarys eismą

„Via Lietuva“ atstovų pasiteiravus, kada prasidės magistralinio kelio A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai ruožo ties Kalvarijos g. kapitalinio remonto darbai, komunikacijos vadybininkė Eglė Nemanytė informavo, jog „šiuo metu vykdomi paruošiamieji darbai statybų pradžiai ir netrukus planuojama pradėti statybos.“

Anot pašnekovės, kapitalinio remonto darbus, kurių metu magistralinio kelio A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai ruože 11,75 iki 12,10 km bus įrengtos greitėjimo, lėtėjimo juostos, planuojama baigti iki 2024 m. rugpjūčio.

„Įvažiavimas/išvažiavimas iš Kalvarijos g. bus uždaromas, nes nėra fizinių galimybių ir vykdyti darbus, ir leisti eismą. Patekimas į degalinę ir išvažiavimas iš jos tik Kalvarijos gatve per Kauną (nuo A5 pusės)“, – teigė E. Nemanytė.

Projektą finansuos privatus investuotojas, kurio duomenys neatskleidžiami.