Vairavimo instruktorius ir teorijos paskaitų dėstytojas Egidijus Šimkūnas pritarė, kad jaunų žmonių, kurių dauguma yra pradedantieji vairuotojai, reakcija yra itin gera ir greita, vis tik priežastis, kodėl pradedantieji vairuotojai turėtų visiškai vengti alkoholio – kita.

Veikia taip pat, bet požiūris – kitas

Specialistas aiškino, jog nemažai eismo įvykių įvyksta būtent dėl mažesnę nei 2 metų vairavimo patirtį turinčių asmenų kaltės, o taip yra, nes patirties neturintys vairuotojai prie vairo nestokoja drąsos.

„Jauni vairuotojai pervertina savo jėgas ir gebėjimus, o patirties trūkumas yra viena iš priežasčių, kodėl vos vairuotojo pažymėjimą įgiję asmenys vairuodami nestokoja drąsos. Daugiau patirties turintys vairuotojai pradeda suprasti, jog pavojus gali tykoti ir lygiame kelyje, o jauni vairuotojai dažnai grėsmių nė nesupranta“, – sakė vairavimo instruktorius.

Sunku net ir blaiviems

E. Šimkūnas taip pat teigė, jog neretai nepatyrusiam vairuotojui patekus į avarinę situaciją yra sunku priimti teisingus sprendimus, todėl net ir menkiausias suvartoto alkoholio kiekis gali tik dar labiau pakenkti vairuotojo reakcijai.

Jaunas vairuotojas

„Tik suvartotas alkoholis – tonizuoja ir žmogus įgauna dar daugiau drąsos, tačiau netrukus jo poveikis pasikeičia ir jis pradeda slopinti. Tai reiškia, kad patirties neturintį ir energija trykštantį jauną žmogų alkoholis gali tik dar labiau paskatinti imtis nesaugių veiksmų, atlikti chuliganiškus veiksmus ar viršyti greitį, o pasikeitus būsenai, tai gali privesti prie skaudžios nelaimės“, – sakė E. Šimkūnas.

Specialistas aiškino, jog pradedantieji vairuotojai daugeliu atvejų apskritai nesupranta, kaip alkoholis gali paveikti jo reakciją ir elgesį vairuojant, todėl apie jokią suvartoto alkoholio kiekio toleranciją negali būti nė svarstoma.

Nevengia važiuoti greičiau

Dėstytojas taip pat atskleidė, jog dviejų metų vairavimo patirties neturintys asmenys vairuotojo pažymėjimą dažniausiai praranda ir vėl į vairavimo mokyklą sugrįžta ne dėl vairavimo išgėrus, o dėl perdėto pasitikėjimo spaudžiant akceleratoriaus pedalą. Anot specialisto, nemaža pradedančiųjų vairuotojų dalis nevengia viršyti saugaus ir leistino greičio nė nesuprasdami, kad tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl įvyksta eismo įvykiai ir žūva žmonės.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.