2023 m. VšĮ Transporto kompetencijų agentūra (TKA) atliko tyrimus, kurių metu vertino aplink 5-ias privačias ir 5-ias valstybines Lietuvos mokyklas (Vilniuje ir Kaune) esančią infrastruktūrą. Projekto metu siekiama nustatyti, ar Lietuvoje aplink mokyklas yra užtikrinamas vaikų bei kitų eismo dalyvių saugumas. Mokyklos parinktos atsitiktiniu būdu, tačiau tuo pačiu ir atsižvelgiant į vietovę (kad nebūtų kieme tarp gyvenamųjų namų). Tyrimai atlikti pagal projekto Star Rating for Schools (SR4S) metodiką, kuria remiantis surenkama informacija apie infrastruktūrą ir pateikiami eismo saugumo vertinimai – nuo 1 iki 5 žvaigždučių (1 – labai nesaugu, 5 – labai saugu).

„Gauti rezultatai labai įvairūs – vertinimai svyruoja nuo 1 iki 5 žvaigždučių (vidutiniškai – 3 žvaigždutės). Tai parodo, kad vis dar per mažai dėmesio skiriama infrastruktūrai aplink ugdymo įstaigas. Pastebėta, kad vienas iš pagrindinių faktorių, lemiančių gerą įvertinimą – transporto priemonių greitis. Jeigu aplink mokyklą leidžiamas greitis yra iki 30 km/val. ir vairuotojai neviršija leistino greičio, sauga aplink mokyklą ženkliai pagerėja. Deja, tačiau beveik aplink visas tirtas mokyklas greitis yra viršijamas bent 10 km/val., todėl padidėja eismo įvykių rizika bei patirtų traumų eismo įvykių metu sunkumas. Tad kviečiame savivaldybių bei mokyklų atstovus rūpintis mažųjų eismo dalyvių saugumu ir naudojantis Star Rating for Schools metodika įvertinti bei gerinti saugumą aplink mokyklas“ – teigia TKA atstovas Evaldas Morkūnas.

Nustačius 10-ties mokyklų vertinimus, rezultatai buvo aptarti kartu su Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių bei privačių mokyklų (kurių aplinka buvo analizuojama) atstovais. Deja, tačiau ne visi kviestų privačių mokyklų atstovai susidomėjo šiuo projektu ir susitikime nedalyvavo. Gavus rezultatus pateikti siūlymai, kaip būtų galima pagerinti infrastruktūrą aplink kiekvieną analizuotą mokyklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją