Sveikatos apsaugos viceministrė dr. Danguolė Jankauskienė teigė, kad praėjusiais metais šalies keliuose dėl įvairiausių įvykių ir atsitikimų žuvo 169 žmonės, o dalis jų – ir dėl sveikatos būklės.

„Buvo tam tikrų atvejų ir norime išvengti, kad žuvusių žmonių skaičius keliuose mažėtų, todėl vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus susietas su medicininės pažymos galiojimu. Sveikatos pažymas reikės atnaujinti kas 10 metų iki 65 metų amžiaus. Nors norėčiau pabrėžti, kad profilaktiškai sveikatą reikėtų tikrintis kas metus ar dvejus.

Nuo 65 iki 80 metų amžiaus kas 5 metus, o vyresniems kaip 80 metų amžiaus – kas 2 metus. Turime pereinamąjį laikotarpį iki gegužės 30 dienos. Iki tol policijos pareigūnai vairuotojų nebaus, tačiau šios dienos žinutė būtų paraginti vairuotojus pasitikrinti, ar jie turi galiojančią sveikatos pažymą, o jei jos galiojimas pasibaigęs – ją atnaujinti“, – kalbėjo dr. D. Jankauskienė.

Sveikatos apsaugos viceministrė nurodė, kad sveikatą galima pasitikrinti nuvykus pas savo šeimos gydytoją arba į kitą privačią pirminės sveikatos priežiūros kliniką, kurioje galima pasinaudoti mokama paslauga ir pasitikrinti sveikatą.

Tiesa, dr. D. Jankauskienė pabrėžė, kad naujoji tvarka įsigalioja jau nuo sausio 1-osios dienos, tačiau pereinamasis laikotarpis nustatytas atsižvelgiant į tai, jog šiuo metu beveik 300 tūkst. vairuotojų šalies keliuose važinėja neturėdami galiojančios medicininės sveikatos patikros pažymos.

„Regitros“ vadovas Vaidas Dominauskas nurodė, kad medicininės pažymos galiojimą galima patogiai pasitikrinti „Regitros“ internetiniame puslapyje, todėl nėra poreikio vykti į įmonės padalinius.

„Jei medicininė pažyma nustos galioti anksčiau nei pats vairuotojo pažymėjimas, vairuotojas bus informuojamas, kad jo vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus stabdomas. Tuomet vairuotojas turės nuvykti į sveikatos priežiūros įstaigą, pasitikrinti sveikatą, o gydytojo išduota medicininė pažymą elektroniniu būdu bus registruojama duomenų bazėje ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus atnaujintas“, – teigė V. Dominauskas.

V. Dominauskas teigė, kad „Regitros“ duomenimis, neatlikus sveikatos patikros ir neatnaujinus šios pažymos galiojimo, nuo sausio 1 dienos galėtų būti sustabdytas galiojimas 263 tūkst. vairuotojo pažymėjimų. Tiesa, jis pabrėžė, kad šis skaičius nuolat mažėja, tačiau nesiimant jokių vaiksmų ir atsižvelgiant į pereinamąjį laikotarpį, jei niekas nesikeistų, kitų metų birželio 1 dieną šalyje būtų net 324 tūkst. vairuotojų, kurių medicininės pažymos galiojimas būtų pasibaigęs.

Centro poliklinikos Darbo medicinos klinikos vedėja, šeimos gydytoja Aldona Jankavičienė teigė, kad galima kreiptis tiek į savo polikliniką, tiek į privačią kliniką, tačiau pastaruoju atveju gali kilti nepatogumų, nes besitikrinant sveikatą sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje jis nėra registruotas, vairuotojas į tą kliniką turi pristatyti savo gydymo įstaigoje dirbančio psichiatro išduotą pažymą.

SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Jokimaitė taip pat nurodė, kaip buvo pakeistas sveikatos tikrinimo periodiškumas.

Anksčiau, kas 10 metų sveikatą turėjo tikrintis vairuotojai iki 55 metų, o nuo lapkričio 20 dienos nustatoma, kad šis periodiškumas pratęsiamas iki 65 metų amžiaus.

Anot jos, anksčiau nuo 56 iki 75 metų vairuotojai sveikatą turėjo tikrintis kas dvejus metus, o dabar šis periodiškumas vairuotojams nuo 66 iki 79 metų amžiaus nustatomas kas penkerius metus.

Vyresniems vairuotojams sveikatos patikrinimai taip pat retėja, sulaukę 80 metų ir vyresni vairuotojai sveikatą turės tikrintis ne kasmet, o dviejų metų periodiškumu.

Patikra vairuotojams kainuos nuo 22 iki 35 eurų, priklausomai nuo konkrečios gydymo įstaigos nustatytų kainų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją