Lietuvos muitinė nuo 2023 m. rugsėjo 11 dienos į Lietuvos teritoriją per pasienio muitinės kontrolės postus neįleidžia automobilių su rusiškais registracijos numeriais. Lietuva įgyvendina reglamento Nr. 833/2014 3i straipsnyje nurodytus importo ribojimus, Europos Komisijai pateikus išaiškinimą, kad ribojimai apima ir Rusijoje registruotus automobilius, vykstančius su Rusijoje išduotais registracijos numeriais, net jei transporto priemones norima įsivežti laikinam naudojimui. Draudimas galioja automobiliams, nepriklausomai nuo jų savininko ar vairuotojo turimos pilietybės.

Išimtis taikoma Rusijos Federacijos piliečiams, vykstantiems Rusijoje registruotomis transporto priemonėmis tranzitu į Kaliningrado sritį arba iš jos su supaprastinto tranzito dokumentu (STD). Toks tranzitas per Lietuvos teritoriją negali trukti ilgiau kaip 24 valandas. Vykstant tranzitu transporto priemonėje turi vykti jos savininkas. Nesant automobilyje savininko – transporto priemonė nebus įleidžiama į Lietuvos teritoriją.

Muitinės departamentas informuoja, kad automobiliai su rusiškais registracijos numeriais, įvažiavę į Lietuvą iki 2023 m. rugsėjo 11 dienos, turi išvykti iš Lietuvos ir visos Europos Sąjungos teritorijos per 6 mėnesius nuo atvykimo dienos.

Automobilių įvežimas siejamas su bandymais apeiti tarptautines sankcijas Rusijai. Šiai transporto priemonių kategorijai priklauso lengvieji automobiliai, kemperiai, mikroautobusai, turintys iki 10 keleivių vietų. Lietuvos muitinė įspėja asmenis neįsigyti ir neimportuoti Rusijoje registruotų arba rusiškos kilmės automobilių.

Asmenims pažeidusiems teisės aktų nuostatas taikoma atsakomybė, numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 515 straipsnyje, kuris numato baudą ir (ar) automobilio konfiskavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją