Už reklamą verslininkai moka

„Jeigu verslininkas nori įsirengti bet kokią iškabą prie pastato, tai jau yra reklama, ir leidimą privaloma derinti su Savivaldybe. O čia nuo lapkričio mėnesio stovi nepajudinamas sukežęs automobilis, tinkantis tik į laužyną, su didžiausia reklama. Ir šis laužas niekam neužkliūva. Tad gal ir mums, kitiems verslininkams, suvežti automobilius su savomis reklamomis ir sustatyti paeiliui Rotušės aikštėje po šio ar gretimų namų langais?“ – užsukusi į „Pajūrio naujienų“ redakciją piktinosi kretingiškė.

Ji tęsė mintį: „Šis automobilis stovi priešais Klausos ir regos centrą, užimdamas vietą, kur galėtų savo automobilį pasistatyti čia atvykęs senyvas ar žmogus su negalia. Pamaniau, gal supirktuvės vadovai čia yra išsipirkę vietą, panorau sužinoti ir paskambinau nurodytu numeriu, bet man atšovė grubiai. Negalėjau susišnekėti, bet norėčiau žinoti: ar bet kur ir neribotą laiką galima pastatyti ir palikti automobilį – nesvarbu, privatų ar įmonės, su reklama ar be jos?“

Moteris tvirtino pastebėjusi, kad automobilius su tos pačios įmonės pavadinimu ir telefonu mačiusi ir kitose Kretingos miesto vietose, taip pat Padvariuose. Ar čia tik išskirtiniams leidžiama taip reklamuotis, svarstė ji.

Nesant ženklo, nepažeidžia įstatymo

„Pajūrio naujienų“ redakcija pabandė susisiekti su besireklamuojančios įmonės atstovais: paskambinus nurodytu telefonu, atsiliepė vyras, prisistatęs vadovu, tačiau atsisakė pasisakyti vardą ir pavardę. Jis tvirtino, kad jų įmonės tinklas veikiąs visoje Lietuvoje, Kretingoje taip pat esąs jų atstovas ir jie turį ne vieną automobilį skirtingose vietose.

„Ilgesniam laikui statant automobilį nereikalaujama Savivaldybės leidimo, – paklaustas apie konkrečią situaciją Kretingos mieste kalbėjo vadovas. – Mes nepažeidžiame įstatymo – jokiuose įstatymuose nėra nurodyta, kiek automobilis gali stovėti, jei nėra kelio ženklo apie konkretų stovėjimo laiką.“

Pašnekovo manymu, jeigu ilgesnį laiką stovėtų automobilis be reklamos, žmonės jo nė nepastebėtų. O jie neva darą gera tiems, kurie nori kuo greičiau atsikratyti senais nuosavais automobiliais, juos parduodami, nes šie užima stovėjimo vietas miestuose prie daugiabučių ir viešose aikštėse.

Kretingos rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjai atostogaujant, jos pavaduotoja Irina Simutienė negalėjo atsakyti į klausimą, ar tokie automobiliai yra vizualinė miesto tarša.

Nuotraukos - 63

Nulemia, ar techniškai tvarkingas

Redakcija kreipėsi į Kretingos miesto seniūnę Gintarę Liobikienę, kuri mano, kad užsistovėję vienoje vietoje, verslus reklamuojantys seni automobiliai neabejotinai darko miesto estetinį vaizdą, juolab kad renovuotoje Vilniaus gatvėje pagalvota apie mažosios architektūros elementus, gėlynus. „Tačiau problema yra ta, kad automobilių estetikos – gražus ar negražus – neapriboja įstatymas, žiūrima tik, ar jis techniškai tvarkingas. Nesvarbu, kad nebevažiuoja, bet būna praėję techninę apžiūrą, kurios terminas nepasibaigęs.“

Seniūnė patvirtino, kad automobilio stovėjimas ribojamas tik tuomet, jei įrengtas kelio ženklas, nurodantis konkretų laiką. Tačiau toje Rotušės aikštės vietoje tokio ženklo nėra. Problema ta, kad Vilniaus gatvė, kurios pradžia sutampa su Rotušės aikšte, priklauso ne Savivaldybei, o Lietuvos automobilių kelių direkcijai. Direkcija jau anksčiau atliko eismo saugumo ekspertizę, sprendė, kur ir kokius ženklus statyti.

„Neužtenka vien nuspręsti Savivaldybės saugaus eismo komisijai: įrengti ženklus mes galime tik tada, kai suderinta su Kelių direkcija ir ši tam pritaria. Todėl, manyčiau, kad Rotušės a. 17 ir gretimuose pastatuose veikiančių įmonių vadovams reiktų kreiptis į Savivaldybę, kad turėtume rimtą argumentą kelininkams, kodėl toje vietoje reikia ženklo“, – kalbėjo G. Liobikienė.

Žinomas ir erzina praeivius

„Šį automobilį žinome mintinai, jis erzina praeivius. Anksčiau stovėdavo Rotušės aikštėje, tačiau ten apribojus stovėjimo laiką iki 4 val., jį atidangino po Rotušės a. 17 langais. Todėl ieškome galimybių, kaip juo atsikratyti“, – kalbėjo G. Liobikienė.

Seniūnei antrino ir Kretingos rajono meras Antanas Kalnius, kuris yra ir Saugaus eismo komisijos pirmininkas: „Šiuo atveju, mūsų įstatymai yra netobuli. Ir su policijos pareigūnais aptarėme, kad teisiškai nubausti savininkų negalime. Jų reklamos gali būti ant automobilių: tai yra mobili reklama ir ji neprivalo būti derinama su rajono architektais.“

Su tokių „užmirštų“ automobilių savininkais, mero žodžiais, kyla ir konfliktinių situacijų: tarkim, kai per Derliaus šventę Rotušės aikštėje teko statyti tribūną, o surastas vieno ilgai stovėjusio automobilio savininkas atsisakė jį patraukti, teko pašalinti priverstinai.

Todėl, sakė A. Kalnius, dabar svarstoma, kaip patiems tvarkytis su tokių „užmaršių“ vairuotojų paliktu turtu: „Galbūt, pamatę užsistovėjusį automobilį, aplink juos sustatysime vizualinius stendus su vaikų piešiniais ar plakatais, kurių patys savininkai pašalinti negalės.“

Galbūt gelbėtų veidrodis

Paklaustas dėl automobilių užstojamo matomumo įvažiuojant ir išvažiuojant į Rotušės 15 ir 17 namų bendrą kiemą, A. Kalnius sakė gerai žinąs tą situaciją. Kažkada rajono Saugaus eismo komisijoje buvo siūlyta geltona brūkšnine linija pažymėti pirmąją stovėjimo vietą gatvės aikštelėje, kad joje išvis negalima būtų statyti automobilio.

„Tačiau, gerai įvertinus situaciją, pastebėjome, kad aukštesni paskesni sustatyti automobiliai vis vien ribotų matomumą, ir problema išliktų. Galbūt situacija pagerėtų, įrengus veidrodį, tačiau to turėtų pageidauti patys verslininkai“, – sakė meras.

Jo nuomone, gerokai daugiau problemų išsispręstų, jeigu vairuotojai vienas kitam būtų geranoriškesni, mandagesni – sustotų, išleistų išvažiuojančius iš kiemo, kad šiems nereikėtų laukti, kol Vilniaus gatve pravažiuos automobilių eilė.

„Patogumą ir saugumą taip pat kuria ir greičio laikymasis. Vilniaus gatvė ir Rotušės aikštė – vis dėlto Kretingos senamiestis, o kur jūs Europos miestuose esate matę, kad senosiomis gatvėmis lėktų tarsi be galvos“, – svarstė Kretingos rajono meras.