„Vien elnių populiacija Lietuvoje yra išaugusi dešimtis kartų ir priartėjusi beveik prie šimto tūkstančių, briedžių gausą fiksuojame irgi rekordinę. Tai nuostabūs skaičiai, tik patvirtinantys, kad Lietuvos gyvūnija yra tinkamai prižiūrima ir globojama, tačiau turime suprasti, kad žvėrys kaip ir gamta, turi savo ciklus, tad privalome atsižvelgti ir į jų migraciją, siekiant išvengti nelaimingų atsitikimų keliuose“, – sako LMŽD pirmininkas Virginijus Kantauskas.

Anot jo, migracijos metu žvėrys keičia savo gyvenamas vietas, todėl neretai per parą įveikia dešimtis kilometrų per kuriuos kerta ir kelius, tame tarpe ir pagrindinius ar net ateina į miestus.

„Žvėrys nesirenka kelio, o migruoja vedami instinktų. Automobiliai jiems tikrai neatrodo kaip grėsmė, tad ne tik nežino kaip su jais elgtis. Tas pats pasakytina ir apie kelio dangą, tokia kaip asfaltas, ar betonas, kuri jiems irgi neįprasta, tad bet kokia tokia situacija, gali būti pražūtinga tiek jiems, tiek keliaujantiems keliu“, – sako medžiotojų atstovas.

LMŽD duomenimis, pernai susidūrimų su gyvūnais šalies keliuose įvyko 4931, tuo metu vien per pirmus 6 šių metų mėnesius Lietuvos keliuose užfiksuotas 2441 techninis eismo įvykis su gyvūnais, iš jų 4-iuose buvo sužeisti žmonės. Yra keturi pavojingiausi mėnesiai vairuotojams. Pavasarį – gegužės mėnuo, rudenį – spalis, lapkritis ir gruodis. 2023 metų gegužės mėnuo buvo pats gausiausias susidūrimais, užfiksuota net 750 atvejų. Medžiotojų teigimu, pats paprasčiausias sprendimas, galintis padėti išvengti susidūrimo su žvėrimi – deramas kelionės planavimas, kurio metu išvengiama važiavimo automobiliu prieš saulei tekant arba vakare, saulei nusileidus.

„Tėra du kritiškiausi laikai, kuomet žvėrys yra aktyviausi. Tad jei būtų galimybė jų migracijos metu keliones vykdyti kitu laiku – būtų visiems gerokai saugiau. Tik priminsiu, kad ne ką svarbiau yra ir pasirinkti saugų greitį, nes vienintelis dalykas kurį galima kontroliuoti automobilyje yra akseleratoriaus spaudimas“, – sako V. Kantauskas.

Praeitą savaitę kelyje Vilnius – Panevėžys įvyko tragiškas nutikimas, kuomet su briedžiu susidūrus automobiliui žuvo jo vairuotojas. Medžiotojų bendruomenę vienijančios organizacijos teigimu, šiuo metu LMŽD apibendrina medžiotojų, apie tipinius medžiojamųjų gyvūnų migracijos kelius, turimus duomenis ir prisidės prie tikslesnio pavojingų vietų ženklinimo iniciatyvos.

LMŽD vienija virš 20 000 Lietuvos medžiotojų ir žvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją