Tų, kurie susizgribo tik paskutinę savaitę – tiek daug, kad dalis vaistinių iki šiol susiduria su atnaujintų vaistinėlių trūkumu

„Šiuo metu turime jų trūkumą, tiek internetinėje vaistinėje, tiek fizinėse vaistinėse. Tiems, kurie blaškosi ir pergyvena, galime pasiūlyti tik atskirą papildymą“, – sakė Zita Janušauskienė, „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Kai kurios vaistinės naujos sudėties vaistinėlių turi, tačiau vos po keletą vienetų, mat viską tuoj pat vėl išperka.

„Šiek tiek vaistinėlių turime, iš tiktųjų jaučiame didelį poreikį, gal rugpjūtį tas poreikis šiek tiek sumažėjęs, tačiau sandėliuose tikrai šiek tiek yra“, – komentavo Rimvydas Blynas, „Camelia“ vaistininkas.

Tiesa, naujos vaistinėlės pirkti nebūtina – ją trūkstamais elementais galima papildyti, tačiau toks variantas, panašu, gyventojams netinka.

„Visada matėme tendenciją, kad žmonės labiau nori įsigyti visą sukomplektuotą pilną vaistinėlę“, – teigė Rolanda Lipnevičiūtė, „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė.

„Vienas turniketas kainuoja 18 eurų, kai visą vaistinėlę galima įsigyti už 30 eurų“, – atkreipė dėmesį Z. Janušauskienė.

Nors automobilinių vaistinėlių trūkumu skundžiasi ne visi, nepaisant vis dar didelio poreikio, palyginti su vaistinių apgultimi liepos pradžioje, kai kurie sako, kaip tik galintys lengviau atsikvėpti.

„Tas pikas buvo kažkur nuo birželio 20 dienos iki liepos pirmųjų dienų. Tai dabar matome, kad pirkimai yra sumažėję 17 kartų lyginant su piku. Dabar skaičiuojame, kad kasdien parduodame apie kelias dešimtis vaistinėlių“, – aiškino R. Lipnevičiūtė.

Iki šiol taip graibstomos vaistinėlės rodo tik tai, kiek vairuotojų naujos tvarkos nesilaiko.

„Kol nebaudžia, tol mes ir neperkam. Kai tik įvyksta įvykis, lietuviai pradeda susimąstyti, kad reikėjo tos vaistinėlės“, – sakė Oskaras Medzevičius, pirmosios pagalbos mokymų lektorius.

„Dar niekas nestabdė – netikrino“, – sakė gatvėje kalbintas vairuotojas.

Policija tikina, kad darbų pareigūnai ir taip turi daug. Specialiai tikrinti vaistinėlių neplanuojama nei dabar, nei ateityje.

„Nors Lietuvos kelių policija specialių reidų nedarys, tačiau tuos vairuotojus, kurie iki šiol ignoruoja prievolę pasirūpinti tinkamos sudėties pirmosios pagalbos rinkiniu – vaistinėle, policijos pareigūnai gali patikrinti gana dažnai – tai yra bet kurios visoje šalyje vykdomos policinės prevencinės priemonės metu“, – nurodė Jorūnė Liutkienė, Lietuvos kelių policijos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė.

Automobilio pirmosios pagalbos rinkinys

Jei vairuotojai naujos sudėties vaistinėlių neturi – gali būti nubausti, tačiau policija apeliuoja ne į vairuotojų piniginę, o sąmoningumą.

„Gali būti taikoma administracinė atsakomybė t. y. bauda iki 12 eurų. Ji nėra didelė, tačiau labiausiai būtų apmaudu, jei dėl to, kad neturi reikalingų priemonių, vairuotojas negalėtų suteikti reikiamos pagalbos“, – sakė J. Liutkienė.

Mirčių skaičius keliuose šiemet, palyginti su pernai, ir taip padidėjo drastiškai – net 42 procentais. O išvengti tragiškos pabaigos dažnai gali padėti tiesiog laiku ir tinkamai suteikta pirmoji pagalba. Tiesa, susidomėjimas pirmosios pagalbos kursais, nuo karo Ukrainoje pradžios, smarkiai išaugo.

„Karas Ukrainoje, profesoriaus Donskio mirtis oro uoste – iš tiesų paskatino žmones mokytis pirmosios pagalbos. Jei paklaustumėte bet kurio pirmosios pagalbos dėstytojo, garantuoju, jog pasakytų, kad darbo tik padaugėjo“, – aiškino O. Medzevičius.

O vaistininkai tikisi, kad vaistinėlės turinys automobilyje bus atnaujinamas dažniau, o ne kas 18 metų.

„Labai daug ateina sukandžiotų širšių, tad galbūt netgi įdėčiau šaltkrepšį ir laikyčiau amoniaką, adrenaliną ar panašiai, nes ne tik turniketas gali išgelbėti gyvybę“, – įžvalgomis dalijosi Z. Janušauskienė.

Atnaujintose vaistinėlėse privalo būti spaudžiamasis tvarstis, ledo maišeliai, du turniketai skirti arteriniam kraujavimui ir vienkartinės veido kaukės skirtos gaivinti.

Visą LNK žinių tarnybos reportažą galite peržiūrėti žemiau: