Sustoti kelyje sugedus automobiliui ar panorus padėti nelaimės ištiktam kitam vairuotojui pasitaiko ne vienam eismo dalyviui. Saugaus eismo ekspertai baisėdamiesi pasakoja, kad iš automobilio išlipdami vairuotojai pamiršta elementarias saugumo taisykles – nesustoja kaip įmanoma arčiau dešinio krašto, nepasirūpina, kad būtų gerai matomi, nepažymi vietos avarinio sustojimo ženklu. Toks elgesys, nedaugžodžiauja jie, gali baigtis kraupia nelaime.

Štai Vilniuje prieš kelerius metus garsiai nuskambėjo nelaimingas atsitikimas, kurio metu žuvo gatvėje dėl nuleisto rato sustojęs ir šį keitęs vairuotojas. Vyras tinkamai nepasirūpino savo saugumu, nepažymėjo sustojimo vietos, ir žuvo užkliudytas sustojusią transporto priemonę aplenkti mėginančio automobilio.

Kaip saugiai sustoti

Saugaus eismo žinovai akcentuoja, kad jei automobilis toliau važiuoti nebegali, sugedo, arba jei norima padėti kitam eismo dalyviui, reikėtų savo transporto priemonę palikti ten, kur tą padaryti saugu – nuvažiuoti į greta kelio esančią „kišenę“, kelkraštį, nusukti į kiemą, o jeigu to padaryti neįmanoma – sustoti kuo arčiau dešinio kelio krašto.

Išlipti iš automobilio vairuotojas privalo tik įsitikinęs, kad nekliudys kitiems eismo dalyviams ir tą padarysi saugiai. Pirmiausia svarbu apsirengti šviesą atspindinčią ryškiaspalvę liemenę, net jeigu paros metas nėra tamsus. Tokia liemenė leis kitiems eismo dalyviams lengviau pastebėti žmogų. Dėl šios priežasties akcentuojama, kad liemenė privalo būti po ranka, o ne padėta kažkur toli.

Prieš išlipant rekomenduojama pasižiūrėti į galinio vaizdo ir šoninį veidrodėlį, sulaukti, kai nebus pravažiuojančio eismo srauto, ir išlipti iš automobilio. Jeigu to padaryti saugiai neįmanoma, vairuotojas turėtų išlipti per automobilio keleivio pusės dureles.

Itin svarbu aiškiai kitus eismo dalyvius informuoti apie kliūtį jų kelyje, todėl privaloma pastatyti avarinio sustojimo ženklą. Gyvenvietėje toks ženklas turi būti paliktas ne arčiau nei 25 metrų atstumu nuo kliūties, užmiestyje – ne mažesniu nei 50 metrų atstumu.

Svarbu prisiminti ir tai, kad iš automobilio išlipęs žmogus negali bėgioti po važiuojamąją kelio dalį – jis turi laikytis ant kelkraščio, kuo dešiniau. Jeigu saugiai patraukti automobilio neįmanoma arba būti gatvėje nesaugu, derėtų kviestis į pagalbą policijos pareigūnus, kurie galės pažymėti nelaimės vietą kitomis priemonėmis.

Kas turi būti automobilyje

KET numatyta, kad kiekviename automobilyje privalo būti pirmosios pagalbos vaistinėlė, ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais, avarinio sustojimo ženklas bei gesintuvas, tačiau specialistai pastebi, kad tai tikrai ne viskas.

TA centrų atstovai ir saugaus eismo ekspertai pastebi, kad visi šie atributai turėtų būti padėti tokioje automobilio vietoje, kad prireikus būtų galima juos greitai pasiekti. Mat dažna vairuotojų klaida – gesintuvą laikyti bagažinėje. Juk jo prireikus, priartėti prie degalų bako, kuris įprastai įtaisytas automobilio galinėje dalyje, gali būti itin nesaugu, o ir laikas, kurį sugaišite ieškodami gesintuvo gali pasitarnauti ne jums, o liepsnos plitimui.

Rinkdamiesi gesintuvą vairuotojai taip pat dažnai suklysta ir išsirenka mažesnį ir nustatytų reikalavimų neatitinkantį. Nustatyta, kad lengvajame automobilyje jis turėtų būti ne mažesnės nei 2 kg talpos.

Pirmosios pagalbos vaistinėlę ir šviesą atspindinčią liemenę taip pat svarbu turėti po ranka, mat tiek sustojus dieną, tiek naktį, itin svarbu, kad kiti vairuotojai jus galėtų pamatyti, mat jau yra fiksuota atvejų, kai naktį iš automobilio išlipęs žmogus buvo nutrenktas

.

Praverčia ir papildomos priemonės

Specialistai pastebėjo, jog nors tai ir neprivaloma, kiekvienas vairuotojas automobilyje turėtų turėti žibintuvėlį, kad prireikus sustoti tamsiu paros metu, jis galėtų ne tik pasišviesti kelią, bet ir būtų geriau pastebimas kitiems eismo dalyviams.

Svarbu ir tai, kad sugedus automobiliui galėtumėte pasirūpinti ne tik transporto priemone, bet ir savo saugumu. Techninės apžiūros įmonių atstovai patarė, kad kiekvienas vairuotojas atsižvelgdamas į savo poreikius iš anksto turėtų pasirūpinti, kad automobilyje būtų būtent jam reikiamų medikamentų – vaistų mažinančių kraujospūdį, padedančių suvaldyti epilepsijos priepuolį ar kiti.

Įvykus nelaimei taip pat svarbu, kad pagalba nukentėjusiam būtų suteikta kuo skubiau, o tokiais atvejais, kai nukentėjusiam prasideda arterinis kraujavimas – kiekviena sekundė itin svarbi. Specialistai pastebi, kad tokiu atveju reikia kuo skubiau užspausti žaizdą, arba jei tai galūnė – šiek tiek virš žaizdos ją tvirtai apjuosti. Būtent dėl tokių ekstremalių situacijų itin svarbu, kad vaistinėlė būtų lengvai pasiekiama.

Tiesa, rekomenduojama ir tai, kad kiekvienas vairuotojas savo automobilyje turėtų darbines pirštines, tempimo lyną, žibintų lempučių ir saugiklių komplektus, o senesnių automobilių savininkai iš anksto pasirūpintų alyvos, aušinimo ir langų skysčių atsargomis.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.