Inter Cars Lietuva“ Padangų skyriaus vadovas Dmitrijus Murnikovas teigia, kad prieš leidžiantis į kelionę labai svarbu kruopščiai patikrinti automobilio padangas. Nuo padangų būklės tiesiogiai priklauso ne tik vairavimo ir apskritai važiavimo kokybė – tai yra vienas pagrindinių jūsų saugumo garantų.

„Dėl blogos padangų būklės gali kilti ir kitų įvairių problemų – nuo padidėjusių degalų sąnaudų ar padangų susidėvėjimo iki nelaimingų atsitikimų kelyje. Padangos yra vienintelis jūsų transporto priemonės ir kelio sąlyčio taškas, taigi jos atlieka lemiamą vaidmenį palaikant sukibimą ir užtikrinant stabilų valdymą“, – sako D. Murnikovas.

Tinkamai pripūstos ir gerai prižiūrimos padangos užtikrina optimalų sukibimą, ypač nepalankiomis orų sąlygomis, pavyzdžiui, lyjant ar sningant. Padangų patikrinimas padeda nustatyti bet kokius jūsų saugumui galinčius pakenkti defektus, tokius kaip iškilimai, įtrūkimai ar nepakankamas protektoriaus gylis.

Kodėl reikia skirti laiko padangų apžiūrai?

Automobilio padangų patikrinimas prieš kelionę užtikrins ramybę. Žinojimas, kad jūsų padangos yra geros būklės ir paruoštos kelionei, suteikia jums, kaip vairuotojui, pasitikėjimo. Tai leidžia išvengti netikėtų padangų gedimų, sprogimų ar kitų su padangomis susijusių incidentų, dėl kurių galite įstrigti kelkraštyje.

„Svarbu, kad nepamirštumėte patikrinti kiekvienos padangos protektoriaus gylio. Vizualiai apžiūrėkite, ar padangose nematyti pažeidimų, tokių kaip įpjovimai, iškilimai ar šoninės sienelės įtrūkimai. Tai gali sukelti padangų gedimą, todėl šias problemas reikia nedelsiant išspręsti“, – teigia D. Murnikovas.

Nepamirškite patikrinti ir ratų suvedimo. Netolygiai nusidėvėjęs protektorius gali sukelti nesuderinamumą. Pastebėjus netaisyklingo susidėvėjimo požymių patariama, kad ratų suvedimą patikrintų ir sureguliuotų profesionalas. Taip pat būtina įsitikinti, kad jūsų atsarginė padanga yra geros būklės, tinkamai pripūsta ir paruošta naudoti avariniu atveju.

Padangos

Būtina patikrinti padangų slėgį

Prieš kelionę svarbu tinkamai parinkti padangų slėgį, nes jis turi įtakos degalų sunaudojimui, vairavimo stabilumui, greitėjimui bei stabdymui. Važiuojant per mažai arba per daug pripūstomis padangomis netaupoma degalų.

„Kai padangos nėra tinkamai pripūstos, jos sukuria didesnį pasipriešinimą riedėjimui, todėl variklis dirba intensyviau ir sunaudoja daugiau degalų. Tikrindami ir palaikydami rekomenduojamą slėgį padangose užtikrinsite efektyvų degalų naudojimą“, – aiškina D. Murnikovas.

Pasak jo, jeigu padangoje oro slėgis netinkamas, ji gali sprogti kelyje, o tai labai pavojinga ir gali baigtis skaudžiu eismo įvykiu. Gamintojo rekomenduojamą padangų slėgį galite rasti nurodytą automobilio naudotojo vadove, ant durelių atramos arba ant degalų bako įpylimo dangtelio vidines pusės.

„Iki rekomenduojamo slėgio padangas pripūskite prieš kelionę, kol jos dar neįkaitusios. Reguliariai tikrinkite slėgį (bent kartą per mėnesį) – taip pailginsite padangų naudojimo laiką ir užtikrinsite optimalų sukibimą su kelio danga. Nepamirškite patikrinti oro slėgio ir atsarginiame rate“, – pataria D. Murnikovas.

Kad padangos ilgoje kelionėje greitai nesusidėvėtų, neviršykite automobilio apkrovos ribų – papildomas svoris sunkina automobilio valdymą ir saugumą. Stenkitės sunkesnius daiktus bagažinėje sudėti kuo arčiau centro, tada automobilis važiuos stabiliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją