Išlaikyti dėmesį perpildytose aikštelėse

Vėlinių laikotarpiu ypatingai išauga incidentų ir auto įvykių skaičius automobilių stovėjimo aikštelėse šalia kapinių bei prie prekybos centrų.

„Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad didžioji dalis žalų stovėjimo aikštelėse fiksuojama susidūrus dviem automobiliams. Praėjusių metų lapkričio mėnesį buvo užfiksuoti 305 žalų atvejai automobilių aikštelėse, tai yra 16 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

„Neretu atveju tokie incidentai nutinka skubant ir nekreipiant dėmesio į kitus eismo dalyvius bei neįvertinant saugių atstumų. Nors stovėjimo aikštelėse patiriami nuostoliai dažniausiai nėra patys brangiausi, tačiau verta būti dėmesingiems tiek kitų asmenų, tiek turto saugumo atžvilgiu – net ir menki netikėti incidentai griauna planus ir sukelia stresą“, − komentuoja Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Kaip pažymi draudimo ekspertas, didelė dalis eismo įvykių nutinka važiuojant atbuline eiga – tokiais atvejais dažnai pažeidžiamas automobilio dažų sluoksnis ar apgadinamos durelės, automobilio apdailos detalės.

Pasišalinus atsakomybės išvengti nepavyks

Apgadinus svetimą automobilį ir pasišalinus iš įvykio vietos, visuomet lauks rimtos pasekmės. A. Juodeikio teigimu, tikrai nereti atvejai, kai klientai pastebi stovėjimo aikštelėse padarytą žalą automobiliui, tačiau kaltininkas būna pasišalinęs.

„Svarbu atminti, kad tokiais atvejais, kai vairuotojo arba keleivių atidaromomis durelėmis padaroma žala, nuostoliai atlyginami pagal privalomąjį transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimą. Tokio tipo įvykiai yra draudžiami ir tada, kai abi transporto priemonės nejuda. Nelaimės atveju tai bus laikoma eismo įvykiu, todėl pildyti eismo įvykio deklaraciją – būtina“, − komentuoja „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Pasak jo, tokiais atvejais, kai stovėjimo aikštelėje buvo padaryta žala automobiliui, o kaltininkas dingęs, patirtą žalą atlygina KASKO draudimas. Todėl visada svarbu užfiksuoti įvykį, nufotografuoti nuostolius ir iškart kreiptis į draudimo bendrovę.

Būkite atidūs ir neskubėkite

Draudimo ekspertas pabrėžia svarbiausią dalyką keliaujant Vėlinių laikotarpiu − visais atvejais būtina įvertinti realią situaciją kelyje bei stovėjimo aikštelėse, taip pat reikia nenumoti ranka į oro sąlygas ir jų įtaką vairavimui bei pasirūpinti savo asmeniais daiktais.

„Šalia kapinių tikrai gali pasitaikyti sudėtingų situacijų, kai sudėtinga prasilenkti ar važiuojant atbulomis sunku matyti visas aplink esančias transporto priemones. Kaimo vietovėse, kur vairuotojai lankosi rečiau ir kelių gerai nepažįsta, patariame neviršyti leistino greičio, vengti nesaugių manevrų, atsargiai važiuoti per balas ar nukritusiais lapais nuklotą kelio dangą“, − sako A. Juodeikis.

Pasak eksperto, šventinių savaitgalių metu, kai dažnai kartu vykstama su daugiau šeimos narių, papildomos pagalbos gali prireikti vyresnio amžiaus žmonėms bei vaikams – jiems reikia padėti saugiai įlipti bei išlipti iš automobilio, nepalikti be priežiūros.

„Nederėtų pamiršti, kad saugotis reikia ir ilgapirščių, kuriuos vilioja automobiliuose palikti asmeninai gyventojų daiktai. Einant aplankyti kapaviečių, būtina apžiūrėti automobilio saloną ir nepalikti jame išmaniųjų telefonų, piniginių, krepšių, rankinių – visa tai gali pritraukti vagių dėmesį ir virsti papildomais nemaloniais rūpesčiais bei finansiniais nuostoliais“, − apibendrina A. Juodeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją