Artėjančiai žiemai bendrovė įsigijo ir iš Maroko importavo 6000 tonų druskos. Tiesa, tai nėra visas šios žiemos metu planuojamas sunaudoti chloridų kiekis – priklausomai nuo oro sąlygų, bendrovė yra pasiruošusi atsargas papildyti.

„Žiemos kiekvienais metais skirtingos, todėl ruošiamasi įvairiems galimiems scenarijams. Dėl klimato kaitos žiemos tampa vis mažiau prognozuojamos – itin gausūs krituliai, greitas sniego ir ledo tirpimas, todėl miestų priežiūra reikalauja greitesnės reakcijos ir kiekvienas pusvalandis tampa be galo svarbus. Kiek tiksliai druskos teks šiemet panaudoti, sunku pasakyti, tačiau druskos atsargos užpildytos su kaupu, tiek, kiek leidžia fizinės chloridų saugojimo vietos, nes siekiant išlaikyti jų efektyvumą bei veiksmingumą reikia apsaugoti nuo drėgmės bei vėjo. Žiemai taip pat jau paruošta valymo technika, jau sudaryti kelių ir gatvių priežiūros grafikai bei maršrutai“, – sako Diana Lubė, „Ecoservice“ teritorijų priežiūros verslo direktorė.

Žiemą gatvių valymu rūpinsis beveik 400 darbuotojų visoje Lietuvoje, o tam, kad valymo darbai vyktų dar greičiau, pasirūpinta virš 200 transporto priemonių, gatvių bei šaligatvių valymo mechanizmų.

Ateinantį sezoną „Ecoservice“ už kelių ir šaligatvių priežiūrą bus atsakinga net keliolikoje Lietuvos miestų. Bendrovė rūpinsis gatvių priežiūra Klaipėdoje, Klaipėdos rajone, Gargžduose, Šiauliuose, Šilalėje, Pasvalyje, Biržuose, Anykščiuose, Marijampolėje, Kazlų Rūdoje. Taip pat prižiūrės šaligatvius ir stovėjimo aikšteles Vilniaus Karoliniškių ir Lazdynų mikrorajonuose, Marijampolėje, Alytuje, Kėdainiuose, Anykščiuose, Šiauliuose, Biržuose ir Klaipėdoje.

Žiemai ruošiami ir gėlynai

Kaip pasakoja Diana Lubė, užtikrinus, kad žiemą bus tinkamai pasirūpinta keliais ir gatvėmis, ir toliau pagal planą atliekami baigiamieji vasaros sezono darbai – žiemai ruošiami gėlynai, formuojami kiti želdiniai, renkami nukritę lapai. Rudenį „Ecoservice“ daugiausia dėmesio skiria krentančių lapų tvarkymui – iš viso prižiūrima daugiau nei 1200 hektarų želdinių Lietuvoje. Nuo gatvių ir šaligatvių lapai valomi specialiomis vakuuminėmis mašinomis, įvairiais lapų siurbliais bei lapų pūstuvais. Surinkti rudeniniai lapai vežami į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles, kur iš jų gaminamas kompostas.

„Didysis lapų krytis prasideda po pirmųjų šalnų, kuomet šaltukui pasilaikius nepertraukiamai ilgiau nei tris paras, per savaitę nukrenta didžioji dalis lapų, tačiau kai kurie medžiai, pavyzdžiui, ąžuolai, pamažu lapus meta visą žiemą. Intensyviausias lapų rinkimas prasideda spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje – tuomet teks dirbti visu pajėgumu“, – pasakojo D. Lubė.

Kitas darbas, kurį miestų tvarkytojams atnešė ruduo – miestų želdynų pertvarkymas. Kaip ir kasmet, artėjant šaltajam sezonui, miestų tvarkytojai formuoja dekoratyvinius krūmelius, žiemojimui ruošia daugiametes gėles, daugina augalus ir sodina juos kituose gėlynų plotuose.

„Rudenį būtina parengti gėlynus besikeičiančiam sezonui, kad jie puoštų miestus vėstant orams, o tuo pačiu ir pavasarį miestai sutiktų atrodydami estetiškai. Jau visai netrukus vasarinės gėlės bus keičiamos rudeninėmis – sodinamos našlaitės, viržiai, o pavasario lauks svogūninės gėlės: narcizai, krokai, tulpės, dekoratyviniai česnakai. Taigi, miestų gėlynų priežiūros darbai tęsiasi visus metus be sustojimo“, – kalba D. Lubė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją