Pirmasis veiksnys renkantis – tinkami padangos matmenys. „Inter Cars Lietuva“ Padangų skyriaus specialistas Ignas Klimaika teigia, kad geriausias būdas sužinoti, koks dydis yra skirtas jūsų automobiliui – žvilgtelti į automobilio naudojimo instrukciją, kurioje bus nurodytas ne tik ratlankio dydis, bet ir kokia padanga rekomenduojama gamintojo. Šią informaciją taip pat galima rasti ant degalų bako dangtelio arba statramsčių atidarius dureles.

Ką daro netinkamos padangos?

„Dažnai pasitaiko, kad automobilio ratlankiai yra neoriginalūs, todėl ir dydis gali neatitikti. Netinkamas dydis gali turėti įtakos visam automobilio valdymui. Susukus vairą, padangos šoninės sienelės gali liesti važiuoklės ir kėbulo dalis. Taip važinėti – labai rizikinga ir pavojinga, nes besitrindama padanga gali lengvai gali sprogti ir automobilis prarastų kontrolę. Dėl paskutinio dalyko galite nepraeiti ir techninės apžiūros. Tinkamo dydžio pasirinkimas ypač svarbus automobiliams, kurių visi keturi ratai yra varantieji. Pasirinkus netinkamai, rizikuojama sugadinti perdavimo mazgus – diferencialus“, – sako I. Klimaika.

Dažnam sportiškesniam arba aukštesnės klasės automobiliui reikia gamintojo patvirtinto tipo padangų. Sumontavus netinkamas padangas, gali atsirasti vibracija ir didesnis triukšmas, todėl ir į tai vertėtų atkreipti dėmesį.

Asociatyvi nuotr.

Kodėl ir ratų nerekomenduojama keisti namie?

Specialistai pastebi, kad dažnas vairuotojas ne tik padangas išsirenka pats, bet ir yra linkęs pats pasikeisti ratus. Ratų keitimas namie dažnai yra nesaugus. Keliant automobilį domkratu reikia būti labai atsargiam, todėl, kad pasitaiko atvejų, kai neįjungiamas rankinis stabdis. Keisdami ratus patys, galite pasirinkti ir netinkamą automobilio kėlimo vietą.

„Svarbu paminėti, kad vairuotojai, kurie ratus keičia patys, nuėmę ratą nepatikrina važiuoklės, stabdžių elementų būklės, o specialistas autoservise tai tikrai padarytų. Taip pat dažnai pasitaikanti klaida – dėmesio neatkreipimas į padangų nudilimą“, – sako „Inter Cars Lietuva“ atstovas.

Pakeitus ratus su vasarinėmis padangomis į ratus su žieminėmis padangomis, rekomenduojama juos iš naujo subalansuoti. Didelė tikimybė, kad reikės perdėti ir svarelius. Norint užtikrinti tolygų padangų dėvėjimąsi, gerą automobilio valdymą, patariama patikrinti ir ratų geometriją – kartu bus patikrinta ir jūsų automobilio važiuoklės techninė būklė.

Kada prireikia specializuoto serviso?

Svarbu paminėti ir tai, kad dabar dažnas automobilis turi padangų slėgio jutiklius, kurių programinę įrangą keičiant ratus reikia įdiegti į automobilio sistemą. Tam reikia specialios įrangos, kurią dažniausia turi tik padangų keitimo specializacijos autoservisai“, – pabrėžia Lietuvos autoservisus vienijančios platformos „Motointegrator.com“ atstovas Mindaugas Šerėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)