Žiemą dažnai tenka susidurti su tokiu reiškiniu – užšąla automobilio durelių rankena, durelių kraštas ar rakto skylutė. Jei taip nutiko, nepanikuokite ir nebandykite bet kokia kaina atplėšti durelių – galite nulaužti rankeną.

Patartina vadovautis šešiais patarimais, kaip elgtis, jei per šaltį nepavyksta atidaryti automobilio durelių.

1. Pamėginkite atidaryti kitas dureles.

Vairuotojo durelės užšalo, tačiau pabandykite atidaryti keleivio, galines dureles ar automobilio bagažinę, jei vairuojate visureigį. Tektų lipti per sėdynes iki vairuotojo vietos, užtai neteks krapštytis šaltyje. Įjungus degimą, automobilis ims šilti ir durelės atsidarys.

2. Užgulkite ir paspauskite vairuotojo dureles.

Jei visos durelės užšalusios, pamėginkite užgulti ir paspausti vairuotojo dureles – galbūt pavyks suskaldyti ledą nuo durelių krašto.

3. Nugramdykite ledą

Jei ant rankenos, ant rakto skylutės ar palei durelių kraštą matosi ledas, atsargiai jį nugramdykite gremžtuku. Jei neturite gremžtuko, tiks kieta plastikinė kortelė, pvz., banko kortelė. Negramdykite ledo metaliniu daiktu – galite subraižyti automobilį.

4. Atsineškite kokį nors kaitinantį prietaisą

Jeigu turite su baterijomis veikiantį plaukų džiovintuvą arba pakankamo ilgio prailgintuvą, įjunkite plaukų džiovintuvą ir papūskite karštą orą į spynelę, palei durelių kraštą – visur, kur matosi ledo. Jei raktelis 100 proc. metalinis, be elektronikos, galite pakaitinti jį žiebtuvėliu ir įkišti į užšalusią spynelę.

5. Užpilkite šilto vandens.

Užpilkite ant durelių rankenos ir palei durelių kraštą šilto vandens – ištirpinsite ledą. Kai durelės atsidarys, nuvalykite vandenį, kad jis vėl nesušaltų į ledą. Jokiu būdu nenaudokite karšto ar verdančio vandens – dėl didelio temperatūrų skirtumo gali suskilinėti langai.

6. Užpurkškite atitirpinimo skysčio.

Skystis ištirpins ledą, o ateityje bus apsauga durelėms, kad jos neužšaltų.

Ką daryti, kad durelės neužšaltų

Puiku, jei turite galimybę laikyti automobilį garaže. Jei ne, uždenkite jį brezentu.

Ant spynelės galite papurkšti gumos kondicionieriaus. Tiks ir silikono purškiklis, purškiamas aliejus kepimui ar pan., tik jie kenkia gumai, todėl nenaudokite pastoviai.

Pakeiskite suskilusią automobilio durelių sandarinimo gumą – pro įtrūkimus į vidų sklinda šaltis ir todėl durelės užšąla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)