DELFI redakcija sulaukė skaitytojos klausimo, kaip reikėtų elgtis parduodant nenaudojamą automobilį.

„Turime ilgą laiką nenaudojamą, sugedusį automobilį, sustabdytas ir jo dalyvavimas eisme. Norėtume parduoti į metalo laužą, bet, kai klausiau, kaip reikėtų elgtis su valstybiniais numeriais, išgirdau, kad šiuos galiu tiesiog išmesti“, – rašė DELFI skaitytoja.

Visgi kaip aiškino valstybės įmonės „Regitra“, valdančios šalies transporto parko registrą, atstovai, valstybinio ženklo numerių išmetimas galėtų prilygti, pavyzdžiui, asmens dokumento išmetimui.

„Jei transporto priemonės numerio ženklai yra neprarasti arba jie nėra perduoti naujam valdytojui kartu su transporto priemone, tuomet juos reikia grąžinti „Regitrai“, kur bus pasirūpinta jų tolimesniu likimu. Kitaip tariant, sunaikinimu ir tuo, kad jie nebūtų panaudojami neteisėtais tikslais. Šis reikalavimas įtvirtintas transporto priemonių registracijos taisyklėse“, – akcentavo Emilija Bardauskienė, „Regitros“ komunikacijos skyriaus specialistė.

Tarsi atiduoti asmens dokumentus

Pavojų, susijusių su valstybinio ženklo numeriais, nemažai, aiškino specialistė. Pavyzdžiui, atidavus automobilį utilizuoti drauge su numeriais, gali nutikti taip, kad šie bus perkelti ant kitos transporto priemonės, kuri galbūt vogta, galbūt – suremontuota netinkamai ir yra nesaugi.

„Taip pat galimas ir toks variantas, jog numerio ženklai gali būti panaudojami kartu su VIN numeriu, kuris išpjaunamas iš nebetinkamos naudoti transporto priemonės. Būtent tokiu būdu nelegalia veikla užsiimantys asmenys gali mėginti tokią transporto priemonę legalizuoti“, – aiškino E. Bardauskienė.

Anot „Regitros“ atstovės, valstybinį numerį lengva palyginti su asmens dokumentu. Net jeigu šis negalioja, yra tikimybė, kad nesaugiai išmestas jis gali vis tiek būti panaudotas kitų dokumentų klastojimui.

„Kitas asmuo nelegaliai užsidėjęs jums priklausiusius numerius ant savo automobilio gali padaryti pažeidimą, pavyzdžiui, būti užfiksuotas greičio matuoklio. Tuomet bauda bus paskirta tam asmeniui, kuris registre matomas kaip paskutinis savininkas ar valdytojas“, – aiškino žinovė.

Sunaikintus galima atkurti

Ji neslėpė, kad įrodyti, jog automobilis asmeniui nepriklauso ar yra utilizuotas, įmanoma turinti atitinkamus dokumentus, bet nuo laiko gaišimo ir nemalonių staigmenų bus apsisaugota tik tuo atveju, jei valstybinis numeris bus perduotas sunaikinimui.

E. Bardauskienė pastebėjo ir tai, kad grąžinus numerius „Regitrai“, nors jie ir būna sunaikinami, išsaugoma galimybė atkurti juos paskutinio savininko ar valdytojo vardu.

Specialistė akcentavo, kad pametus numerio ženklus svarbu nedelsiant apie tai pranešti „Regitrai“, kad šie būtų paskelbti negaliojančiais ir jais nebūtų galima pasinaudoti neteisėtais tikslais.

„Taip pat, beje, reikėtų elgtis ir praradus transporto priemonės registracijos liudijimą“ – akcentavo E. Bardauskienė.

„Regitros“ duomenimis, per šiuos metus, iki rugsėjo, buvo išregistruota 146 tūkst. transporto priemonių. Iš jų, nurodžius, kad transporto priemonė buvo utilizuota ir pateikus sunaikinimo pažymėjimą, iš registro išbraukta 6,3 tūkst. Nepateikus sunaikinimo pažymėjimo ir pranešus apie utilizavimą buvo išregistruota 3,7 tūkst. transporto priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)