Mokėjimas pasibaigė bauda už valytuvo

Sostinėje gyvenanti Miglė į „Delfi“ redakciją kreipėsi teigdama, kad nori įspėti kitus vairuotojus, jog dėl programėlės veikimo klaidos mokėjimas už automobilio stovėjimą gali būti sustabdytas automatiškai apie tai atskirai nepanašus. O tuomet, anot jos, už automobilio valytuvo galite rasti ir nepelnytai gautą baudą.

„Neseniai gavau baudą už neapmokėtą automobilio stovėjimą. Labai nustebau radusi baudos lapelį, nes visuomet mokėjimą už parkingą pradedu dar sėdėdama automobilyje. Žinojau, kad ir tą kartą už automobilio stovėjimą sumokėjau, todėl buvau įsitikinusi, kad baudą gavau nepelnytai. Pradėjus aiškintis gavau atsakymą, kad baudos išrašymo metu už automobilio stovėjimą nebuvo sumokėta, todėl ėmiau aiškinti, kaip tai galėjo nutikti“, – pasakojo Miglė.

Moteris teigė, kad kitą kartą atvykusi į tą pačią vietą elgėsi taip pat, kaip ir aną kartą: dar sėdėdama automobilyje m.Parking programėlėje aktyvavo mokėjimą už automobilio stovėjimą ir išėjo savais reikalais. Vis dėlto, būtent įžengusi į patalpas moteris suprato, kas nutiko pirmąjį kartą.

„Dar nueidama nuo automobilio pasižiūrėjau ar viskas tikrai veikia. Įsitikinau, kad laikas už stovėjimą yra skaičiuojamas. Įžengusi į biurą dar po 5 minučių nusprendžiau patikrinti, ar programėlė veikia ir tuomet pamačiau, kad net negaliu jos įjungti. Ekrane buvo užrašas: „Mums nepavyko nustatyti jūsų telefono numerio. Patikrinkite, ar esate atsijungęs nuo WiFi tinklo (vartotojas autentifikuojamas per operatoriaus ryšį)“. Į biurą automobiliu važiuoju retai, tad niekada nepastebėjau, kad telefonui automatiškai persijungus iš mobiliųjų duomenų į Wi-Fi tinklą, programėlė nustoja veikusi, tad ir skaičiavusi pinigus už mano pastatytą automobilį“, – aiškino skaitytoja.

Miglė teigė, kad būtent tuomet suprato, kad baudą tuomet iš tiesų gavo lyg ir pelnytai, mat už automobilio stovėjimą tikrai nebuvo sumokėta, tačiau ji svarstė, kad už tai atsakomybę turėtų prisiimti ir programėlės administratoriai, mat tai, jog mokėjimas sustabdomas, nėra niekaip informuojama.

Asociatyvi nuotr.

Viskas nurodyta taisyklėse

Vilniaus miesto savivaldybės įmonės JUDU komunikacijos specialistė Greta Vasiliauskaitė atkreipė dėmesį, kad tais atvejais, kai parkavimo paslauga užsakoma sėkmingai ir telefonas automatiškai prisijungia prie WiFi ryšio – parkavimo paslauga nenutrūksta, tad mokėjimas automatiškai nėra stabdomas.

„Parkingo kontrolę vykdantis kontrolierius, tikrindamas automobilius, mato kada buvo pradėtas atitinkamo automobilio stovėjimo apmokėjimas, taip pat mato aktyvius ir neužsakytus apmokėjimus.

Tokiomis situacijomis kaip ši – kuomet mobilusis telefonas automatiškai prisijungia prie WiFi ryšio, „m.Parking“ programėlėje pasirodo pranešimas, kuris informuoja apie nepavykusį telefono numerio nustatymą bei rekomenduojama patikrinti ar naudotojas yra atsijungęs nuo WiFi tinklo“, – aiškino G. Vasiliauskaitė.

Ji taip pat pabrėžė, kad jei minėtas pranešimas nepasirodė, labai tikėtina, kad vairuotojas savo mobiliajame telefone yra išjungęs tokių pranešimų gavimo funkciją.

„Taip pat atkreipiame dėmesį, kad klientas užsakęs paslaugą naudodamas mobiliojo interneto ryšį bei sulaukęs užsakymo patvirtinimo, gali išjungti mobiliuosius duomenis ir naudotis Wi-Fi. Norint sustabdyti ar pažiūrėti savo užsakymą, turi išjungti Wi-Fi ir įjungti mobiliuosius duomenis, prieš tai uždaryti pilnai aplikaciją ir iš naujo paleisti“, – komentavo JUDU atstovė.

G. Vasiliauskaitė priminė, kad asmuo prieš naudojantis „m.Parking“ programėle privalo susipažinti su programėlės naudojimosi taisyklėmis.

Ji atkreipė dėmesį, kad taisyklių 6 punkte nurodoma, kad programos veikimui reikalingas mobiliojo interneto ryšys naudotojo mobiliajame telefone. „m.Parking“ programai leidžiama nustatyti naudotojo telefono numerį, gauti naudotojo buvimo vietą naudojant globalinę padėties nustatymo sistemą (GPS). Kadangi „m.Parking“ programos veikimui būtinas interneto ryšys mobiliajame telefone, „m.Parking“ programa naudoja paketinius duomenis, kurie apmokestinami pagal naudotojo mobiliojo ryšio operatoriaus tarifus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)