Ilgapirščius visų pirma domina automobiliuose vairuotojų ir keleivių palikti daiktai. Tokie kaip piniginės, rankinės, sportiniai krepšiai ar net brangūs rūbai. Sukčiai kartais gali „nurinkti“ ir kėbulo dalis nuo transporto priemonės. Nuimti žibintus, ratus, veidrodėlius ar tamsėjančius veidrodėlius. Kartais pavagiami net ir valstybiniai numeriai. Tokiu būdu vagys gali su jūsų automobilio numeriu užsipilti degalų ir išvažiuoti nesumokėję. Žinoma, vagiami ir patys automobiliai. 2020 bei 2021 metais transporto priemonių vagysčių kiekis Lietuvoje buvo sumažėjęs, o pernai ir vėl padidėjo. 2022 metų mėgstamiausiais vagių taikiniais tapo „Mercedes-Benz“, „Audi“ ir, žinoma, BMW. Siekdami, kad statistika pasikeistų į teigiamą pusę, Autoplius.lt šį kartą pataria kaip elgtis su savo transporto priemone, kad sukčiams kiltų kuo mažesnė pagunda kišti prie jo rankas.

Užrakinkite automobilį

Tai gali atrodyti, kaip akivaizdus patarimas, tačiau didelė dalis nusikaltimų įvyksta todėl, kad savininkai tiesiog pamiršta užrakinti savo automobilius. Visada patikrinkite ar transporto priemonė saugiai užrakinta, net jei ją paliekate be priežiūros labai trumpam laikui. Atsarginius raktus vertėtų laikyti ne automobilyje. Taip pat, jei gyvenate privačioje teritorijoje, nereikėtų naiviai tikėtis, kad tvora atgrasys ilgapirščius nuo apsilankymo. Perlipti ją – kelių sekundžių darbas.

Laikykite automobilį apšviestoje vietoje

Nusikaltėliai mėgsta tamsias ir izoliuotas vietas, kuriose jie gali veikti nepastebėti. Kai tik įmanoma, stenkitės palikti automobilį gerai apšviestose vietose. Geriausiai – po gatvių šviestuvais arba saugiose automobilių stovėjimo aikštelėse su stebėjimo kameromis. Gerai apšviesta zona atgrasys nusikaltėlius nuo bandymo įsilaužti.

Sumontuokite signalizacijos sistemą

Jei gyvenate ten, kur automobilį ne visuomet galite palikti matomoje vietoje, verta pagalvoti apie investavimą į patikimą automobilio signalizacijos sistemą, kuri gali atbaidyti potencialius ilgapirščius. Modernios signalizacijos sistemos taip pat turi papildomų funkcijų, tokių kaip judesio jutikliai ir GPS stebėjimas, leidžiantis jums nuotoliniu būdu sekti savo automobilį ir gauti pranešimus apie įtartinas veiklas.

Sumontuokite „slapuką“

„Slapukas“ – vienas iš būdų apsaugoti nuo vagystės ne daiktus, tačiau patį automobilį. Tai sistema, kuri neleidžia užvesti automobilio. Arba užvedus priverstinai jį užgesina. Žinoma, „slapukas“ neapsaugo nuo daiktų esančių automobilio viduje ar kėbulo detalių vagysčių, tačiau bent jau pats brangiausias daiktas – automobilis – liks stovėti vietoje.

Naudokite vairo užraktą

Vairo užraktas, nors ir pasenęs, tačiau efektyvus būdas apsaugoti transporto priemonę nuo nuvarymo. Jis prideda papildomos fizinės saugos jūsų automobiliui. Šis paprastas prietaisas tiesiog neleidžia pasukti vairo. O tai nusikaltėliams padaro vairavimą praktiškai neįmanomą. Vienintelis būdas pavogti automobilį – nupjauti storą metalinį užraktą. Tačiau tai užtrunka ilgai ir sukelia daug garso. Tad tikėtina, kad šios minties vagys atsisakys.

Užtamsinkite langus

Tamsinti langai ne tik suteiks daugiau privatumo kasdieniniame gyvenime, tačiau gali atgrasyti nusikaltėlius nuo sekančio taikinio pasirinkimo. Tamsinti langai padaro taip, kad ilgapirščiams būtų sunkiau pastebėti automobilio viduje esančius vertingus daiktus. Dėl šios priežasties sumažėja pagunda įsilaužti ir pavogti svetimą turtą.

Paslėpkite daiktus

Jei automobilyje, atviroje vietoje paliksite savo vertingus daiktus, tai – kvietimas nusikaltėliams juos pasisavinti. Įsitikinkite, kad salone nepaliekate nešiojamo kompiuterio, išmanaus telefono, rankinės ar kitų brangių daiktų. Vietoj to, juos vertėtų sudėti į bagažinę arba, dar geriau, pasiimti su savimi. Ypač matomose vietose nepalikite ir ne tokių vertingų daiktų – net ir pakrovėjo laidas gali tapti išdaužto lango priežastimi.

Sumontuokite GPS sekimo sistemą

GPS sistemos montavimas į savo transporto priemonę tikrai nėra pats pigiausias apsaugos būdas, tačiau jei gyvenate vagystėmis garsėjančiame rajone, arba turite itin brangų automobilį, tai – puikus būdas visuomet žinoti jo buvimo vietą. Sekimo ir kontrolės sistema ne tik praneš, kada automobilis pajudėjo ir kur šiuo metu yra, tačiau jei juo naudosis kiti šeimos nariai, matysite jų važiavimo greitį, degalų likutį ir kitus aktualius rodmenis.

Automobilio vagystė

Drauskite nuo vagystės

Civilinis automobilio draudimas, kurio pagalba atlyginama kitam padaryta žala yra privalomas. KASKO draudimas, padedantis po įvykio susitvarkyti savo transporto priemonę – ne. Tačiau tai gan populiarus naujų ir apynaujų automobilių vairuotojų pasirinkimas. Visgi net jei jūsų automobilis yra apdraustas KASKO, tai dar nereiškia, kad turite galiojantį vagystės draudimą. Draudžiant būtinai atkreipkite dėmesį į šį momentą. Jei vagystės draudimas nėra įtrauktas – pasidomėkite, galbūt galima įtraukti šią sąlygą už nedidelį papildomą mokestį. Draudimas nuo vagystės neapsaugos, tačiau tikrai apsaugos nuo ypatingai didelių išlaidų jei tai įvyks.

Detalių žymėjimas

Po truputį populiarėja nauja apsisaugojimo sistema – brangių automobilių detalių žymėjimas. Ant atskirų transporto priemonės kėbulo dalių yra įspaudžiamas kėbulo numeris, o informacija apie žymėtas dalis perduodama policijai. Todėl po įvykusios vagystės, automobilio ar atskirų jo dalių realizavimas tampa itin sudėtingu. Žymėjimas yra matomas ir jo visiškai pašalinti neįmanoma. O tai ne tik atgraso vagį nuo pardavimo, tačiau tuo pačiu ir dalies ieškantį – nuo jos pirkimo. Internete radus taip pažymėtas parduodamas dalis Autoplius.lt skatina nedelsiant pranešti apie tai Lietuvos policijai.

Bendraukite su kaimynais

Jei planuojate išvykti ilgesniam laikui ir savo transporto priemonę paliekate namie – pasakykite apie tai kaimynams. Tikėtina, kad žinodami šį faktą kaimynai bent truputį dažniau į jį „užmes akį“. O tai suteikia šiek tiek papildomo saugumo.

Šimtu procentu apsaugoti savo automobilio nuo plėšikų ko gero neįmanoma. Kaip ir jūs – vagys žino apie kiekvieną įmanomą apsisaugojimo būdą bei kaip jį apeiti. Tačiau kuo daugiau apsisaugojimo būdų naudosite, tuo ilgiau ilgapirščiai užtruks. O tai sumažina jų šansus sėkmingai vagystei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją