Nuo lapkričio 1 d. iki kovo 31 d. lengvaisiais automobiliais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3,5 t, motociklais ir triračiais automagistralėse ir greitkeliuose leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 110 km/val. greičiu. Greitis kituose keliuose su asfalto arba betono danga nesikeičia – išlieka 90 km/val. Kituose keliuose leistinas greitis taip pat išlieka nepakitęs – 70 km/val.

Šią dieną taip pat oficialiai prasideda žieminių padangų sezonas. Tiesa, vairuotojai dar turi 10 dienų vasarines padangas pakeisti žieminėmis nesulaukdami jokios atsakomybės. Nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones, išskyrus mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius, ir priekabas su vasarinėmis padangomis. Dygliuotos padangos nustatyta tvarka gali būti eksploatuojamos nuo lapkričio 1 iki balandžio 10 dienos, o vėliau už jų eksploatavimą vairuotojams numatomos baudos.

Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

Rūpindamiesi savo saugumu vairuotojai turėtų rinktis kokybiškas ir nenudėvėtas padangas geriausiai tinkamas dažniausiai įveikiamiems maršrutams. Žieminių padangų protektorius turėtų būti pakankamas, kad užtikrintų tinkamą sukibimą su kelio danga ir negali būti mažesnis nei 3 mm.

Nuo lapkričio 1-osios taip pat įsigalioja priimti Kelių eismo taisyklių pakeitimai dėl kelio ženklų galiojimo. Nuo šios dienos negaliojamais pripažįstami kelio ženklai Nr. 706 – Telefonas ir Nr. 725 – Lankytina vieta (Viešam lankymui parengtas kultūros paveldo ar gamtos objektas).

KET pakeitimai nuo 2023 lapkričio 1 dienos / KET online nuotr.

Taip pat šią dieną įsigalioja ir vienas naujas kelio ženklas – Nr. 152 – Raiteliai (Įspėja apie kelio ruožą, kuriuo dažnai joja raiteliai ar vedami žirgai).

KET pakeitimai nuo 2023 lapkričio 1 dienos / KET online nuotr.

Įsigalioja ir kai kurių kelio ženklų patikslinimai. Patikslinti šie kelio ženklai:

  • Nr. 616 – Gatvės pavadinimas (Kelio ženklas, įrengtas prieš sankryžą, nurodo skersai einančios gatvės pavadinimą ir, jei reikia, pastatų numerius);
  • Nr. 733 – Transporto priemonių ir vairuotojų registras (Motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registravimo, vairuotojų egzaminavimo ar vairuotojo pažymėjimų išdavimo vieta);
  • Nr. 840 - Mokamos paslaugos (Nurodo, kad už paslaugas reikia mokėti. Lentelė, įrengta kartu su kelio ženklu „Kelio arba dviračių trasos numeris“, pažymi vietą, nuo kurios kelias mokamas. Jeigu lentelėje nurodytas galiojimo laikas, už paslaugas reikia mokėti nurodytu laiku. Prie lentelės gali būti nurodoma informacija apie rinkliavų zoną);
KET pakeitimai nuo 2023 lapkričio 1 dienos / KET online nuotr.
  • Nr. 1.1. Siaura ištisinė linija skiria priešingų krypčių transporto srautus ir draudžia paženklintame kelio ruože važiuoti priešpriešinio eismo juosta; žymi eismo juostų kraštus, važiuojamosios dalies ruožus, į kuriuos draudžiama įvažiuoti, transporto priemonių stovėjimo vietų ribas ir važiuojamosios dalies kraštą; esant kelio ženklui Nr. 413 „Pėsčiųjų ir dviračių takas“ skiria dviračių eismui skirtą tako dalį nuo pėsčiųjų eismui skirtos tako dalies. Šią liniją kirsti draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai ji žymi važiuojamosios dalies kraštą arba stovėjimo vietą.
  • Nr. 1.24. Neįgaliojo su vežimėliu simbolis žymi stovėjimo vietą, kurioje gali sustoti arba stovėti tik transporto priemonės, pažymėtos skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele;
  • Nr. 17. Autobusuose, kuriuose įrengti saugos diržai, priešais kiekvieną sėdynę arba ant autobuso sėdynės ar šalia jos matomoje vietoje turi būti pavaizduotas informacinis ženklas „Užsisek saugos diržą“. Ženklas yra mėlynos (buvo juodos – „Delfi“) ir baltos spalvos, jo apskritimo skersmuo – 60 mm, o balto apvado plotis – 3 mm.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)