Vagys taikosi ir į senus automobilius

Policija skaičiuoja, kad šiemet vien per pirmuosius devynis mėnesius pavogtos 389 transporto priemonės, taip pat vagys įsisuko į automobilių detales – per tą patį laikotarpį nukentėjo net 689 transporto priemonės. Nors neretai tikima, kad vagys aktyvesni būtent šaltuoju metų laiku, policijos atstovas teigia, kad ilgapirščiai palankaus meto vogti neieško.

„Statistiniai duomenys rodo, kad transporto priemonių vagysčių palengva mažėja, tačiau reikia turėti omenyje, kad automobilių ir jų dalių vagysčių visais laikais būdavo, jos ir daugėdavo, ir mažėdavo“, – sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas.

Pasak T. Bražėno, statistikos apie nuo ilgapirščių nukentėjusių automobilių amžių nevedama, tačiau budrūs turėtų būti visi automobilių savininkai – tiek tie, kurie vairuoja visiškai naujus, tiek tie, kurie sėdi prie senesnio automobilio vairo. Senesnių automobilių paklausą tarp vagių patvirtina ir autoservisai – klientai, kurių automobiliai nukentėjo nuo ilgapirščių, yra nuolat, o patiriama žala gali siekti ir kelis tūkstančius.

Dažniau vagiamos detalės

Ilgapirščiai taikosi į automobilių detales, kurios paklausiausios antrinėje rinkoje. Dažniausiai iš automobilių vagiami daugiafunkciniai vairai, multimedijos įrenginiai, valdymo blokai, prietaisų skydeliai, oro pagalvės ir net atbulinio vaizdo šoninių veidrodėlių stikliukai.

„Iš besikreipiančių klientų srautų matome, kad automobilių dalys tikrai yra paklausios. Vagišiai veikia protingai – nusitaiko į konkrečias markes, konkrečias detales, ir plešia būtent tai, kas jiems gali būti vertingiausia, jų taikinyje tikrai yra ne tik nauji automobiliai – paklausūs ir 10-15 metų amžiaus automobiliai. Daugiausia vagiamos BMW ir „Mercedes Benz“, taip pat kitų automobilių – „Porsche“, „Lexus“, „Audi“ – dalys“, – vardija Vilniuje esančio autoserviso „Bamservisas“ vadovas Stanislovas Jankovskij.

Tiesa, vagystės atveju automobilio savininko patirta žala vien detalės kaina neapsiriboja. Audrius Kikutis, „Compensa Vienna Insurance Group“ Savanoriškų standartinių draudimo produktų grupės vadovas, pastebi, kad vagysčių metu automobiliai yra gerokai apgadinami.

„Reikia suprasti, kad automobilių dalių vagystės atveju, transporto priemonės detalės nėra gražiai ir tvarkingai numontuojamos. Vagys vengia būti užklupti, skuba, todėl, norėdami pavogti tam tikras detales, apgadina ir kitas. Pavyzdžiui, vagiant vairą ar multimediją, gali būti išdaužtas ir lango stiklas, o kai kuriais atvejais net keli, todėl nuostoliai tikrai būna didžiuliai“, – kalba pašnekovas.

Ieško būdų, kaip apsisaugoti

Sparčiai kylant remonto ir automobilio dalių kainoms, padengti eismo įvykio metu ar vagystės atveju atsiradusius nuostolius tampa kur kas sudėtingiau. A. Kikutis pastebi, kad nors iki tol vagystės atveju saugumo pagalve tampantį Kasko draudimą dažniau rinkdavosi naujų automobilių savininkai, pastaruoju metu tokio draudimo alternatyvas pradeda rinktis ir senesnių transporto priemonių vairuotojai.

„Žinoma, vis dar neretai tikima, jog senesnių automobilių kasko draudimu drausti neverta, tačiau tokiu atveju automobilio vagystės ar eismo įvykio atveju susidoroti su finansiniu iššūkiu gali būti nelengva. Dėl šios priežasties, sukūrėme specializuotą kasko draudimo rizikų paketą „Alternatyvus“, skirtą kiek senesniems automobiliams, ir pastebime, kad, nors nuo automobilių detalių vagysčių, kaip įprastas kasko draudimas, jis ir neapsaugo, bet vis daugiau senesnius automobilius turinčių klientų tokiu draudimu domisi dėl ženkliai mažesnės šio draudimo kainos. Jis padeda apsaugoti bent jau nuo pagrindinių rizikų, tokių kaip paties automobilio vagystė, eismo įvykis, kurios ir atneša daugiausiai nuostolių“, – sako A. Kikutis.

Specialistai vienbalsiai sutaria – geriausia vagysčių prevencija yra transporto priemonėje sumontuotos tinkamos saugos priemonės, asmeninis rūpestingumas ir saugi kaimynystė. Tiesa, anot policijos atstovo, būtina ne tik tinkamai pasirūpinti automobilio saugumu, bet ir tinkamai sureaguoti į vagystės atvejį.

„Prašome piliečių atkreipti dėmesį į turimų automobilių saugumą ir, esant galimybėms, laikyti juos saugomose aikštelėse ar gerai apšviestuose kiemuose, kurie yra stebimi vaizdo filmavimo kameromis. O pastebėtus įtartinus asmenis ar automobilius, pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Įvykus automobilio dalių vagystei, kaip ir kitų nusikaltimų atveju, gyventojai turėtų pranešti policijai ir bendradarbiauti su tyrimą atliekančiu pareigūnu. Svarbu apsaugoti įvykio vietą, išsaugoti nusikaltėlių paliktus pėdsakus, nurodyti galimus įvykio liudininkus, pateikti turimus vaizdo įrašus“, – pataria T. Bražėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją