Pabrėždamas pirmosios pagalbos svarbą, „Lietuvos draudimas“ dalijasi nerimą keliančiais apklausos rezultatais – daugiau nei trečdaliui Lietuvos gyventojų trūksta pagrindinių pirmosios pagalbos teikimo žinių.

Neatidėliokite – imkitės veiksmų dabar

Pirmosios pagalbos rinkinio automobiliuose sudėtis keičiasi po 18 metų pertraukos. Pasikeitus pirmosios pagalbos teikimo principams, naujos sudėties pirmosios pagalbos rinkinyje atsiranda spaudžiamasis tvarstis, ledo maišeliai, turniketai bei vienkartinė veido kaukė gaivinimui.

Jeigu pirmosios pagalbos rinkinys buvo atnaujintas po 2019 m. sausio 1 d., jį reikia pasipildyti tik 2 turniketais. Tai vienas iš pagrindinių naujosios pirmosios pagalbos vaistinėlės specifikacijų papildymų, kuris gali veiksmingai sustabdyti stiprų arterinį kraujavimą bei suteikti nukentėjusiesiems daugiau galimybių išgyventi, kol į įvykio vietą atvyks profesionali pagalba.

Apklausa atskleidė pirmosios pagalbos žinių spragą

„Lietuvos draudimo“ atlikta apklausa atskleidė, kad kone 4 iš 10 (37 proc.) Lietuvos gyventojų nemokėtų suteikti pirmosios pagalbos.

„Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis sako, kad tyrimo rezultatai kelia nerimą ir rodo žinių trūkumą ir švietimo bei informavimo poreikį. Pirmosios pagalbos žinios ir įgūdžiai labai svarbūs kritinėse situacijose, todėl būtina išmokti naudotis kiekvienu pirmosios pagalbos vaistinėlėje esančiu daiktu.

„Kritinėse situacijose, kai profesionali medicininė pagalba gali būti iš karto neprieinama, gebėjimas tinkamai naudoti tokius daiktus, kaip spaudžiamasis tvarstis, turniketai ir vienkartinės veido kaukės gali būti kritiškai svarbus.

Nelaimingi atsitikimai ir avarinės situacijos gali įvykti bet kur ir bet kada. Apmokyti teikti pirmąją pagalbą ir susipažinę su vaistinėlės turiniu, vairuotojai lengviau susidoros su stresu ekstremaliose situacijose. Šis pasirengimas gali būti naudingas ne tik automobilių avarijų metu“, – pasakoja A. Juodeikis.

Siekiant užtikrinti, jog vaistinėlė atitiktų atnaujintas taisykles, būtina peržiūrėti turimo pirmosios pagalbos rinkinio turinį. Jei kyla neaiškumų dėl įsigijimo datos arba jei vaistinėlė buvo įsigyta iki 2019 m., reikia įsigyti naują vaistinėlę.

Senos sudėties vaistinėles iki liepos 3-iosios dienos galima pristatyti į specialius surinkimo punktus visoje Lietuvoje, kad vėliau jos būtų perduotos Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją