Greičiausiai nesusimąstome, kad įprasti pasivažinėjimai el. paspirtuku gali ateityje turėti rimtų padarinių sveikatai. LTSA nusprendė supažindinti visus el. paspirtukų vairuotojus su galimomis grėsmėmis, apie kurias net nebūtumėte pagalvoję.

Važiuojate nelygiu paviršiumi – nesukąskite dantų arba užsidėkite dantų kapas

Tikėtina, kad retas žmogus, kuris net turėdamas savo el. paspirtuką, užsideda dantų kapas. Ši apsauga visiems geriau žinoma tam tikrose sporto šakose ir tikrai ne el. paspirtukininkam. Pasak profesionalaus sveikatingumo trenerio Igno Bakėjaus, važiuojant el. paspirtuku labai svarbu atkreipti dėmesį į kelio paviršių. Esant nelygiai kelio dangai ar važiuojant bekele atsiranda stiprios vibracijos, kurios gali pakenkti jūsų dantims. Todėl labai rekomenduoja užsidėti dantų kapas arba važiuojant el. paspirtuku nesukąsti dantų, kad būtų išvengta vibracijų daromos žalos.

Atkreipkite dėmesį, kaip stovite ant el. paspirtuko

Ant el. paspirtuko įprasta stovėti išlaikant patogią kūno padėtį, tačiau labai dažnai pastebima klaida – važiavimas pasisukus ar pakrypus į vieną pusę. Kaskart važiuodami pakrypę į tą pačią pusę galime išprovokuoti stuburo ar klubo sąnario skausmą.

„El. paspirtuku rekomenduojama važiuoti šiek tiek pritūpus arba stovint tiesiai ir įtraukus pilvo raumenis. Taip išvengsite žalos stuburui ir traumų. Suprantu, kad iš pradžių gali būti nepatogi ar keista tokia padėtis važiuojant, bet po kelių bandymų pamatysite, kad kitaip nebenorėsite stovėti ant el. paspirtuko, o ateityje džiaugsitės puikia sveikata“, – pataria treneris.

Nepamirškite apšilti

Dažnai girdime, kad atsikėlus ryte svarbu atlikti minimalų apšilimą, kad išjudintume ir apšildytume savo kūno raumenis ir, žinoma, rytą pradėtume žvaliai. El. paspirtukai – ne išimtis. Jeigu į darbą ar mokslus vykstate el. paspirtuku, nepamirškite apšilti prieš lipdami ant jo. Trumpi pratimai po keletą ar keliolika sekundžių padės išvengti skausmų ateityje, kurie gali atsirasti nuo staigių, nenumatytų judesių važiuojant el. paspirtuku. „Prieš išeinant iš namų labai svarbu padaryti apšilimą. Suaktyvinti kūno raumenis galite tokiu greičiu ir tempu, kokiu norite. Svarbu nepamiršti kojos čiurnų, pečių, riešų, kaklo ir nugaros, nes šios kūno dalys įprastai kenčia nuo kasdienio sėdimojo darbo, o trumpa kelionė el. paspirtuku gali sukelti papildomų skausmų ir traumų, kurias gali būti sunku išsigydyti“, – teigia I. Bakėjus.

Nesinaudokite įrenginiais ir prisiminkite KET

„Dalyvaudami eisme visada būkite budrūs ir apsaugokite save“, – primena I. Bakėjus. Jam pritaria ir LTSA direktoriaus pavaduotojas Tomas Kolendo. Anot LTSA direktoriaus pavaduotojo, labai nerekomenduojama naudotis dėmesį blaškančiais įrenginiais, pavyzdžiui, telefonu ar ausinėmis. „Grojant garsiai muzikai ar kalbant telefonu sumažėja atidumas, galite negirdėti aplink esančių kitų eismo dalyvių, o tai gali baigtis nelaimingu įvykiu. Jeigu reikia atsiliepti – sustokite saugioje vietoje, pakalbėkite ir važiuokite toliau“, – teigia T. Kolendo.

„Labai svarbu nepamiršti ir KET. Išlikti budriems – tik vienas iš žingsnių saugumo link, o prieš važiuojant privaloma susipažinti su KET, kurios galioja el. paspirtukų vairuotojams. Jei privažiavote sankryžą – nulipkite ir persiveskite el. paspirtuką. Jeigu reikia aplenkti pėsčiąjį – sulėtinkite greitį ir apvažiuokite saugiu atstumu. Taip pat labai svarbu dėvėti šalmą. Nors šis privalomas tik iki 18 metų, visiems kitiems – labai rekomenduojamas“, – pataria LTSA direktoriaus pavaduotojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją