Tuo tarpu Vilniaus Gedimino technikos universiteto lektorius ir doktorantas Artūras Žukas jau keleri metai kaupia ekovairavimo patirtį, kuri jam pelnė taupiausio Lietuvos vairuotojo titulą.

„Sugeba beveik be benzino važiuoti automobiliu“, - taip į Naująją Akmenę atvykusį pakalbėti apie ekologiškumą A. Žuką pristatė jį atlydėję bendrakeleiviai.

Artūras Žukas (dešinėje)
Praėjusių metų konkurso „Moku važiuoti taupiai“ ir jo finalinio etapo „Ekoralis“ nugalėtojas A. Žukas kelių šimtų kilometrų trasa Lietuvos keliais važiavo automobiliu „VW Lupo“ su 1,2 litro darbinio tūrio 3 cilindrų varikliu, kuriam prireikė vidutiniškai 2,57 litro dyzelino 100 kilometrų. Vairuotojas iš Vilniaus į Taliną nuvažiavo ir grįžo atgal į automobilio baką įsipylęs šiek tiek daugiau kaip 40 litrų dyzelino, dabartinėmis kainomis – maždaug už 200 litų.

A. Žukas pasakoja apie gudrybes, kurios padeda sutaupyti kuro. Kaip ekonomiškai nuvažiuoti greitkeliu iš Vilniaus į Kauną?

„Tą šimtą kilometrų nuleki per valandą, ir tai būna greičiau 10 ar 20 minučių už važiuojančius 90 kilometrų per valandą greičiu, bet prarandi 30 litų, – sakė universiteto dėstytojas. – Tad per valandą ilgesniame kelyje sutaupome apie 90 litų. Lietuvoje ne kiekvienas tiek uždirba per visą dieną, kiek gali sutaupyti vairuotojas per valandą. Viso mėnesio uždarbį galima sutaupyti per porą dienų ištisinio važiavimo“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)