Kaip teigia Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas, penktadieniais ir pirmadieniais eismo įvykių kelyje nutinka ženkliai daugiau nei kitomis savaitės dienomis.

„Paskutinių trejų metų skaičiai atskleidžia, kad 17 proc. nuostolių keliuose įvyksta penktadieniais, o 16 proc. – pirmadieniais. Pavyzdžiui sekmadienį nutikusių eismo įvykių skaičius sudaro tik 10 proc. visos savaitės įvykių“, – komentuoja draudimo ekspertas Artūras Juodeikis.

Anot jo, vien žvelgiant į šių metų pirmus šešis mėnesius, pirmadieniais ir penktadieniais nuostolių keliuose „Lietuvos draudimas“ fiksavo po 3 tūkst., o sekmadieniais – tik kiek daugiau nei 1,8 tūkst.

„Tokie skaičiai nestebina – nors savaitgaliais gali atrodyti, kad važiuojame tolimesnius atstumus, atrandame naujus maršrutus, visgi savaitgaliais žmonės yra labiau atsipalaidavę, mažiau skuba, laikosi leistino greičio bei atstumo nuo kitų automobilių.

Net ir trumpa pertrauka bei savaitgalio poilsis turi įtakos vairuotojų dėmesingumui pirmadienį sugrįžus į darbus. Savaitės pradžioje eismas yra vėl intensyvesnis, daugiau skubėjimo, sudėtingiau persiorientuoti iš poilsio režimo į darbo režimą.

Ta pati priežastis – dėmesio trūkumas ir nuovargis besibaigiant darbo savaitei – turi įtakos ir penktadienio avaringumo padidėjimui, kai vairuotojų mintys jau daugiau sukoncentruotos į savaitgalio planus“, – sako A. Juodeikis.

Kaip sumažinti nelaimių tikimybę

Kaip sako draudimo bendrovės atstovas, visuomet būtina ir svarbu laikytis kelių eismo taisyklių, tačiau pirmadieniais ir penktadieniais vairuotojai turėtų būti itin atidūs bei dėmesingi kelyje.

Kelių eismo taisyklėse rekomenduojama atsilikti bent dviem sekundėmis nuo priešais esančio automobilio, tačiau net ir esant geroms eismo sąlygoms, ypač vairuojant pirmadienį, kai dėmesingumas prastesnis, rekomenduočiau laikytis dar didesnio atstumo nuo priešais važiuojančio automobilio nei įprastai.

Taip pat raginu kiekvieną vairuotoją neskubėti, turėti kantrybės. Kai žmonės atsiduria spūstyse – reaguoja skirtingai. Vieni kantriai laukia, o kiti bando pergudrauti likusius vairuotojus, lenkia, manevruoja ir dėl to kyla tik dar didesnės spūstys keliuose“, – dėmesį atkreipia „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Todėl Artūras Juodeikis rekomenduoja apsišarvuoti kantrybe, nusimatyti daugiau laiko kelionei, ypač pirmadienį ryte ar penktadienį popiet, kai daugelis vairuotojų mintyse gyvena savaitgalio poilsiu ir yra labiau išsiblaškę.

„Venkite manevrų, kurie kitiems eismo dalyviams sukeltų pyktį, nepatogumą vairuojant. Mandagumas vairuojant yra labai svarbus, todėl nepamirškite padėkoti, jei kitas vairuotojas jus praleido, važiuodami su vaikais viename automobilyje, mokykite elgtis gražiai ir dėmesingai“, – sako A. Juodeikis.

Kaip teigia draudimo ekspertas, jei visgi nepavyko išvengti nelaimės kelyje – užpildykite eismo įvykio deklaracijos formą, esančią automobilyje arba elektroniniu būdu.

„Jei kyla nesutarimų – kvieskite policijos pareigūnus, neprisiimkite kaltės, jei nemanote, kad tai turėtumėte padaryti. Net jei esate kaltas – nufotografuokite eismo įvykį iš įvairių pusių, kad aiškiai matytųsi kelio ženklinimas, patirti nuostoliai, sugadintos dalys, kaip kad žibintų, stiklų ar kitos liekanos ir tik tada patraukite automobilį nuo važiuojamosios kelio dalies“, – primena A. Juodeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją