Interneto forumuose susibūrusių vairuotojų bendruomenės puolė dalytis nuorodomis, kur galima įsigyti naujos sudėties vaistinėlėse būtinų turniketų stipriam kraujavimui stabdyti, sauso ledo maišelių, vienkartinių kaukių gaivinimui atlikti. Tačiau tai truko neilgai – paaiškėjo, kad nei vienoje šalies vaistinėje reikiamų produktų nebeliko, o kada jų vėl bus – neaišku.

„Pirkau iš vienos parduotuvės abiem automobiliams, kainavo 74 eurus. Apsidžiaugiau, bet sulaukiau skambučio, kad nebėra, tiekėjas artimiausiu metu papildymo nežada, tai tiesiog grąžins pinigus“, – liūdnai kalbėjo vienas internautas.

Siūlo pirkti Kinijoje

Kitame interneto forume pulta dalintis nuorodomis į kiniškas svetaines, kuriose – už kelis eurus ar vos keliasdešimt euro centų parduodamos reikalingos priemonės. Raginama pirkti iš čia ir šiek tiek luktelėti, kol prekės atkeliaus, o tuo pačiu, esą, neleisti pelnytis iš vairuotojų.

SAM akcentavo, kad vairuotojai vaistinėlių atnaujinimui turi laiko iki balandžio 1-osios. Jeigu vaistinėlės įsigytos po 2019 m. sausio 1-osios, jas papildyti reikės dviem turniketais. Jeigu vaistinėlės senesnės, reikės jas atsinaujinti iš esmės.

Tačiau skubantiems pirmosios pagalbos rinkinius automobiliuose užsipildyti kiniškomis prekėmis, perspėja, kad toli gražu ne viskas tiks į vaistinėles.

„Pirmosios pagalbos rinkiniuose esančios medicinos priemonės turi būti paženklintos privalomu atitikties ženklu CE, kuris patvirtina, kad šios medicinos priemonės gamintojas laikosi nustatytų saugos reikalavimų, atliko visas būtinas atitikties vertinimo procedūras ir užtikrina, kad jo pagaminta medicinos priemonė yra saugi, naudojant ją pagal paskirtį ir laikantis naudojimo instrukcijos. Asmenys, prieš pirkdami medicinos priemones iš ne Europos Sąjungos gamintojų turi pasidomėti ar medicinos priemonė tinkamai paženklinta, ar gamintojas yra registruotas Europos Sąjungoje, ar turi reikiamus sertifikatus, ar tie sertifikatai galioja. Neatitinkančios reikalavimų medicinos priemonės turėtų būti neįleidžiamos į Lietuvos rinką, todėl šias prekes importuojantys asmenys gali patirti nemažų finansinių nuostolių. Dar blogiau, jei tokios medicinos priemonės patenka į rinką bei potencialiai kelia pavojų pacientams bei naudotojams“, – akcentuojama SAM pranešime.

Policija ramina

Kaip „Delfi“ informavo Renatas Siaurusaitis, Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas, pareigūnai tikrai neskubės bausti tų vairuotojų, kurie dar nebus spėję atsinaujinti vaistinėlių.

„Matydami situaciją, kad vairuotojams sunku įsigyti naujos sudėties pirmosios pagalbos vaistinėles, vadovausimės protingumo kriterijumi ir tikrai nepulsime iš karto bausti vairuotojų. Iš esmės, pareigūnai specialiai nerengs reidų vaistinėlių patikrai, tačiau pažymėtina, jog jas jie turi teisę patikrinti bet kuriuo metu“, – kalbėjo specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)