Vairavimo mokytoja Olga Židovlenkova teigė, kad tokios situacijos, kokia „Regitroje“ yra dabar, nebuvo nuo pandemijos, kuomet egzaminavimas iš tiesų buvo apsunkintas. Vairavimo instruktorė akcentavo, kad dabar norintys laikyti praktinį vairavimo egzaminą yra priversti laukti net 3 mėnesius.

„Jei pirmą kartą išlaikyti nepavyks, tai teks laukti 3 mėnesius – visą sezoną mokinys praleidžia laukime, o dėl to vėliau prireikia papildomų pamokų. Papildomos pamokos reiškia ir papildomas išlaidas, o tuomet kyla pyktis, kad tai instruktoriai nori iš mokinių daugiau užsidirbti“, – sakė vairavimo instruktorė.

Egzaminus apsunkina ne tik eilės, bet ir sukčiai

O. Židovlenkova taip pat atkreipė dėmesį, kad rasti laisvą egzamino laiką tampa sunkiau ir dėl programišių gudrybių. Dar prieš metus buvo kilęs skandalas, jog naudojant tam sukurtas programas programišiai automatiškai rezervuoja ir parduoda egzaminams skirtus laikus „Regitroje“. Tuomet buvo imtasi priemonių, kad tokia veikla būtų sustabdyta, tačiau vairavimo instruktorė teigė, kad norintys iš to pasipelnyti jau surado priemonių, kaip naują tvarką apeiti ir sėkmingai vietas parduoda toliau.

„Praeitais metais „Regitra“ džiaugėsi, jog buvo įdiegta vietų rezervavimui skirta sistema, kuri veikia per Elektroninius valdžios vartus, todėl IT specialistai negalės automatiškai rezervuoti vietų ir vėliau jas parduoti. Tačiau mokiniai jau dalijasi, kad yra sukurta programėlė, kuri ir tokiomis aplinkybėmis sugeba automatiškai rezervuoti vietą. Tam, kad tokia paslauga galėtų žmogus pasinaudoti yra numatytos dvi sąlygos – reikia sumokėti 15 eurų ir būti prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų, tuomet robotukas automatiškai ieško vietų ir jas radęs – rezervuoja vizitą“, – pasakojo O. Židovlenkova.

Vairavimo mokytoja teigė, kad dėl šių „triukų“, nesinaudojantys tokia sistema neturi jokių galimybių greičiau rezervuoti atsilaisvinusios vietos nei tai padarys šiam tikslui suprogramuotas įrankis.

Tiesa, O. Židovlenkova atkreipė dėmesį, kad dėl ypač didelių eilių mokiniai neretai renkasi vairavimo egzaminą laikyti kitame mieste, tačiau susidūrus su netikėtumais galiojanti tvarka sukelia didžiulių nepatogumų.

„Jei žmogus dėl kažkokios priežasties neatvyko į egzaminą, jis privalo nuvykti į tą padalinį ir sumokėti baudą, kad pakartotinį egzaminą galėtų laikyti anksčiau nei po mėnesio. Gyvename 21 amžiuje, mokėjimai pavedimais ir kortelėmis yra mūsų kasdienybė, tačiau tokiu atveju privaloma nuvykti į vietą, kur jau bus galima atsiskaityti banko kortele. Tokia pati situacija yra ir dėl apeliacijos pateikimo. Iškart po neišlaikyto egzamino dažnas jaučiasi sutrikęs, išklauso, ką sako egzaminuotojas ir tik vėliau pradeda galvoti apie įvardintas klaidas, ar jos buvo pažymėtos pelnytai. Jei žmogus jau išvykęs iš padalinio supranta, kad su tokiu verdiktu jis nesutinka, tam, kad parašytų apeliaciją jis vėl turi grįžti į tą padalinį, kuriame laikė egzaminą. Jokios galimybės apeliaciją pateikti internetu – nėra“, – įžvalgomis dalijosi vairavimo instruktorė.

Vairavimo egzaminas

Kalbėdama apie vairavimo egzaminus O. Židovlenkova taip pat išskyrė, kad vairavimo egzaminų metu būsimiems vairuotojams įtampos prideda ir egzaminuotojų bendravimas, mat ne vienas mokinys yra teigęs, jog egzaminuotojai bendrauja šiurkščiai, yra nepakantūs.

„Mokiniai dabar pradėjo labai skųstis, nes sutinka daug suirzusių ir piktų egzaminuotojų. Neseniai egzaminą laikė mergina, kuri sulaukė replikos: „Jūs šiandien prisiparkuosite, ar ne?“ Mergina prisipažino, kad po tokios replikos pradėjo dar labiau jaudintis. Kai kuriais atvejais mokiniams būna duodamos tokios užduotys, kurių vertinimas yra vien tik egzaminuotojo sąžinės reikalas, nes kameromis būna neįmanoma užfiksuoti, ar pratimas buvo padarytas teisingai, ar su klaida, tad ir ginčytis, jei būna teigiama, kad čia mokinys suklydo, būna beprasmiška“, – sakė vairavimo instruktorė.

Egzaminuotojai – ne robotai

„Regitra“ profesinės sąjungos Darbo tarybos pirmininkas Andrius Danilevičius teigė, kad tai, jog šiuo metų laiku yra didesnės eilės ir darbo krūviai egzaminuotojams – normalu, mat paprastai tokiu metu visada būna daugiau norinčiųjų laikyti vairavimo egzaminus.

„Metai iš metų ši situacija kartojasi. Vienais metais ji būna aštresnė, kitais – ne tokia aštri, bet tai yra, sakykim, natūralus procesas. Faktas ir tai, jog trūksta egzaminuotojų, o esantys egzaminuotojai gali priimti ribotą egzaminus laikančiųjų skaičių nes yra numatyta aiški egzamino trukmė ir programa, kurių neįmanoma sutrumpinti.

Problema, kodėl susidaro didelės eilės, nors apie tai garsiai mažiau kalbama, kyla todėl, kad žmonės ateina prastai pasiruošę. Kai žmonės prastai pasiruošę, jie egzaminą laiko ne vieną kartą, o dėl to auga ir laukiančiųjų egzamino skaičius. Šis faktorius gana ženkliai prisideda ir prie vietų trūkumo“, – komentavo A. Danilevičius.

Paklaustas, kas dažniausiai būsimiems vairuotojams pakiša koją egzaminų metu, jis teigė, kad ryškiai jaučiama praktikos stoka, todėl ir klaidos dažniausiai daromos dėl įgūdžių ir pasiruošimo trūkumo.

„Delfi“ pasiteiravus dėl pačių egzaminuotojų pakantumo, A. Danilevičius teigė, kad į šį klausimą atsakyti sunku, tačiau jis nurodė, kad po atvejų, kai tinkamai nepasiruošęs žmogus egzamino metu sukelia net kelias avarines situacijas, egzaminuotojai nedžiūgauja.

„Jei egzamino metu įvyksta net kelios avarinės situacijos, o per tą dieną tokie atvejai kartojasi jau kelintą kartą, tai egzaminuotojas nėra botas, jam taip pat kaupiasi emocijos, kad tik per plauką pavyksta išvairuoti ar sustabdyti, kad būtų išvengta susidūrimo. Matyt, kad tokiose situacijose joks žmogus nebūtų labai patenkintas, kad laikyti egzamino atėjo jam nepasiruošęs žmogus ir dar sukėlė avarinę situaciją. Situaciją turime tokią, kad net ir po 18 metų darbo nesiryžčiau egzamino metu sėsti į automobilį, kuriame nebūtų papildomų pedalų“, – sakė A. Danilevičius.

Eilės susidaro dėl kelių priežasčių

„Delfi“ susisiekus su „Regitros“ atstovais, įmonės Komunikacijos ir rinkodaros skyrius atstovas spaudai Lukas Vosylius taip pat patvirtino, kad eilės į vairavimo egzaminus susidaro dėl didelio ir per dažnai norinčių laikyti egzaminą asmenų skaičiaus, taip pat ir dėl egzaminuotojų stygiaus. Jis nurodė, kad iš pirmo karto praktinį vairavimo egzaminą išlaiko apie 22 proc. laikančiųjų.

„Siekiant skatinti būsimus vairuotojus pasirengti egzaminams atsakingai, valstybės įmonėje „Regitra“ egzaminai planuojami taip, kad asmenys, praktikos egzaminą laikantys pirmąjį kartą, galėtų jį laikyti kuo anksčiau po teorijos egzamino išlaikymo dienos.

Neišlaikius egzamino, pakartotinai registruotis leidžiama ne anksčiau kaip po 7 kalendorinių dienų. Taip yra dėl to, kad egzaminuojamieji, neišlaikę egzamino, nebandytų kuo greičiau jo vėl laikyti, tikėdamiesi, kad pasiseks, o prieš laikant egzaminą pakartotinai, pasimokytų ir patobulintų savo įgūdžius“, – teigė L. Vosylius.

Jis pripažino, kad pakartotinai laikantiems egzaminą tenka laukti ilgiau, mat tokiu būdu norima parodyti visuomenei, kad yra vertinamos pastangos pasiruošti egzaminams atsakingai, dėl to, anot jo, „Regitra“ imasi visų priemonių tai įgyvendinti. Įmonės atstovas nurodė, kad laikantieji pakartotinį egzaminą gali pasirinkti tas datas ir laiką, kurie nėra rezervuoti pirmą kartą laikantiems, o planuojant egzaminų tvarkaraščius, t. y. vietų skaičių, yra atsižvelgiama į turimus resursus, konkrečios kategorijos populiarumą ir klientų poreikius.

Ragina nepatikėti asmeninių duomenų sukčiams

Paklaustas, ar įmonei yra žinomi atvejai, dėl automatinio vietų rezervavimo egzaminams, L. Vosylius nurodė, kad įmonė informacijos apie tokius atvejus neturi, tačiau pabrėžė, kad bet kokie bandymai sukčiauti, ar nelegaliais būdais įgyti vairuotojo pažymėjimą, nėra toleruojamai.

„Tokie atvejai „Regitrai“ nėra žinomi. Tačiau, visų pirma, reiktų pabrėžti, jog bet koks noras sukčiauti ir neva lengviau įgyti vairuotojo pažymėjimą, negali būti toleruojamas. Pagunda neteisėtais būdais išlaikyti teorijos ar praktinio vairavimo egzaminą, kelia pavojų ne tik pačiam sukčiautojui, bet ir kitiems eismo dalyviams“, – akcentavo „Regitros“ atstovas.

L. Vosylius taip pat pabrėžė, kad asmuo, neturintis reikiamų vairavimo įgūdžių, netikėtose situacijose negebės saugiai valdyti transporto priemonės, tad tai gali lemti itin skaudžius eismo įvykius. Jis akcentavo, kad eismas nėra ta vieta, kur turėtume rizikuoti savo ar kitų eismo dalyvių sveikata ir gyvybe.

„Visuomenės ir ypač būsimų vairuotojų prašome sąmoningumo, būti atsakingais ir neieškoti nelegalių būdų, kaip įgyti teisę vairuoti. Teorinių žinių ir praktinių įgūdžių patikrinimas yra reikalingas tam, jog į eismą patektų tik pasirengę vairuotojai. Verčiau tą sumą, kurią ketintumėte atiduoti sukčiams, investuokite į praktines pamokas, žinių tobulinimą – visiems nuo to bus tik geriau. O ir eisme jausitės užtikrinčiau, tad tuomet egzaminas taps tik papildomas ir streso nebekeliantis žingsnis link teisės vairuoti įgijimo.

Kviečiame visus, pastebėjusius galimą sukčiavimo atvejį, pranešti teisėsaugos institucijoms, virtualiam policijos patruliui, tam, jog būtų nedelsiant reaguojama į šią neteisėtą veiką. Mes taip pat savo ruožtu imamės priemonių, jog tokio pobūdžio skelbimai būtų blokuojami, pranešame apie tai teisėsaugos institucijoms“, – nurodė „Regitros“ atstovas.

Apeliaciją galima pateikti keliais būdais

Perdavus informaciją, kad būsimi vairuotojai skundžiasi, jog nėra galimybės už praleistą praktinį egzaminą skirtos baudos sumokėti bankiniu pavedimu, „Regitros“ atstovas informavo, kad iš tiesų šiuo metu nėra numatytos galimybės atlikti mokėjimą bankiniu pavedimu. Tiesa, jis nurodė, kad situacija dėl apeliacijų yra kiek kitokia.

„Manytume, jog nėra pilnai įsigilinta į situaciją. Egzaminas vertinamas vadovaujantis Motorinės transporto priemonės valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo kriterijų bei metodų aprašu. Egzaminuojamajam, ne vėliau, kaip per vieną darbo dieną nuo egzamino laikymo dienos pateikus prašymą raštu, yra leidžiama asmeniškai arba kartu su jį atstovaujančiu asmeniu peržiūrėti laikyto praktikos egzamino duomenų įrašą su „Regitros“ padalinio atstovu suderintu laiku. Peržiūrėti laikyto praktikos egzamino duomenų įrašą galima ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo egzamino dienos. Pasirašytą apeliaciją klientai gali pateikti: asmeniškai VĮ „Regitra“ padalinyje, išsiųsdami paštu, arba elektroniniu paštu perduoti elektroniniu parašu pasirašytą apeliaciją“, – nurodė L. Vosylius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)