Šią savaitę Europos Parlamentas ketina balsuoti dėl priemonių, kurios leistų Europos Sąjungos (ES) valstybių policininkams bausti kelių eismo taisykles pažeidusius britų vairuotojus. Pagal dabar galiojančią tvarką, britų vairuotojai, pažeidę kelių eismo taisykles ES valstybėse, gali būti baudžiami tik tuo atveju, jei yra sustabdomi policijos pareigūnų. Britų vairuotojai, kurių pažeidimus tik užfiksuoja kameros, išvengia nuobaudų.

Pagal naująsias taisykles, britų vairuotojai, kitose ES šalyse šiurkščiai pažeidę Kelių eismo taisykles (KET) (važiavę per raudoną šviesoforo signalą, vairavę girti, prie vairo kalbėję mobiliuoju telefonu ir panašiai), galės būti baudžiami Jungtinėje Karalystėje. Užsienio valstybės galės pasinaudoti nusikaltusių vairuotojų automobilių registracijos numeriais, siekiant nustatyti vairuotojų tapatybę ir išsiųsti jiems reikalavimus susimokėti baudą arba būti patrauktiems į teismą. Naujosios taisyklės paskatintų visas 28 ES valstybes dalintis informacija. Pagal šias taisykles galės būti baudžiami ne tik britų vairuotojai nusikaltę užsienyje, tačiau ir vairuojantys užsieniečiai, nusikaltę Jungtinėje Karalystėje.

Jei naujasis įstatymas bus patvirtintas, visoms ES valstybėms jis įsigalios nuo šių metų gegužės. Jungtinė Karalystė turės 2 metų pereinamąjį laikotarpį, kad galėtų perkelti šio įstatymo nuostatas į savo nacionalinę teisę ir atnaujinti Vairuotojų ir automobilių licencijavimo agentūros (angl. Driver and Vehicle Licensing Agency; DVLA) kompiuterinę sistemą.